Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
let u hrvatskom zračnom prostoru

MORH demantira Milanovića: Američki vojni avioni imali su odobrenje

Varaždin: Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju obljetnice osnutka "Puma"
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
17.01.2024.
u 13:49

– Amerikanci lete preko Hrvatske i imaju “carte blanche”, otvoren koridor. To je naše, dakle, to je ćaćino – komentirao je predsjednik Milanović u petak u Splitu. Iz MORH-a odgovaraju da je sve po zakonu

Nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović u petak prošloga tjedna ustvrdio da američki borbeni zrakoplovi lete preko Hrvatske bez pitanja, “kao preko prljavog tepiha”, iz Ministarstva obrane danas su, odgovarajući na naš upit, poručili da su spornoga dana svi letovi inozemnih vojnih zrakoplova preko Hrvatske imali sva potrebna odobrenja.

Riječ je, podsjetimo, o letovima 8. siječnja, kada su, dan uoči kontroverzne proslave Dana Republike Srpske koju je u Banjoj Luci organizirao separatistički raspoloženi predsjednik jednog bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik, američki borbeni zrakoplovi F-16 i KC-135 Stratotanker (leteća cisterna za gorivo) izvodili vojnu vježbu iznad BiH. Javno dostupni podaci na FlightRadaru pokazali su da je Stratotanker, osim aktivnosti u zračnom prostoru BiH, proveo neko vrijeme i u zračnom prostoru Hrvatske. 

– Amerikanci lete preko Hrvatske i imaju “carte blanche”, otvoren koridor. Godinama to traje. Par zrakoplova letio je (8. siječnja, o čemu su novinari pitali predsjednika, op. a.) preko Hrvatske. To je naše, dakle, to je ćaćino. Rutinski, jer su to dogovorili s nekim u Sarajevu. Nas ne moraju ništa ni pitati. Preko Hrvatske se prelazi kao preko prljavog tepiha. Nema šanse da noge otareš o otirač. Preletjeli su. To se nije dogodilo jednom, stalno se to događa, al' ovo zadnje je interesantno. Stalno se to događa. Na to nitko ne obraća pozornost – komentirao je predsjednik Milanović. 

VEZANI ČLANCI:

Prema Zakonu o zračnom prometu, članku 15., inozemni vojni zrakoplovi smiju letjeti u hrvatskom zračnom prostoru samo na temelju odobrenja koje izdaje ministarstvo nadležno za vanjske poslove, uz suglasnost ministarstva nadležnog za poslove obrane. Pitali smo oba ministarstva jesu li letovi američkih vojnih zrakoplova 8. siječnja 2024. bili zakoniti, s unaprijed izdanim odobrenjem. Iz MORH-a smo dobili odgovor, iz MVEP-a nismo.

– Možemo vas izvijestiti da su za navedene letove inozemnih vojnih zrakoplova u hrvatskom zračnom prostoru bile zadovoljene sve zakonske odredbe. Zrakoplovi su imali sva potrebna diplomatska odobrenja od Ministarstva vanjskih i europskih poslova, uz prethodnu suglasnost Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Također, u skladu s procedurama uredno je predan Plan leta kojega su se tijekom letenja u potpunosti pridržavali, od vremena leta do najavljene rute leta – odgovorili su iz Ministarstva obrane. 

VIDEO Milanović iznenadio izjavom: 'Habijan je gej. Nije čovjek u ormaru, živi normalan život'

Komentara 35

LU
Lumumba
14:22 17.01.2024.

Kako je govorio pokojni dr. Franjo Tuđman, mi smo regionalna sila i jedan od najvjernijih saveznika SAD-a . Oni nas uvažavaju i pomažu nam da Hrvati budu ravnopravni u BiH. Šalu na stranu , ne možeš samo tako letjeti iznad neke zemlje bez najave i komunikacije zbog civilnih koridora.

Avatar Striborski
Striborski
14:18 17.01.2024.

Je, dobili su dopuštenje MORH-a. Nakon što su preletjeli, napravili krug iznad Banje Luke i preletjeli natrag u Aviano ili gdje već. Je l' postoji još netko naivan pa da misli kako Amerikanci traže od Hrvatske ikakvo dopuštenje? Dajte najte.

HA
Hary3
21:34 17.01.2024.

Koja dva crvena bisera su na čelu države. Jedan futra braću mu koja objavljivaju knjižurine u kojima na najgori mogući način pljuju po Hrvatskoj, drugi radi komšije dodika pljuje po Hrvatskim saveznicima. Ludilo. O dezerterstvu i obiteljskom pedigreu obojice, višee nije potrebno trošiti tipkovnicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije