Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reagiranje

MORH: 60 od 210 naših vojnika u Afganistanu ostalo bez pištolja

Ministar obrane Ante Kontromanović,portal
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
09.10.2013.
u 18:02

Oni bez pištolja još imaju jurišne puške H&K G-36, a MORH, unatoč obuci, potvrđuje “nepravilnosti”

U reagiranju na naš tekst o oduzimanju pištolja vojnicima HV-a u Afganistanu, zbog petog slučaja samoranjavanja u zadnje tri godine, MORH navodi da je “zaključeno da u budućim kontingentima dio pripadnika nema potrebu za nošenje kratkog osobnog naoružanja”.

MORH potvrđuje da i pored obuke za sigurno rukovanje, povremeno se događaju nepravilnosti.

“Utvrđeno je da od 210 pripadnika 22. kontingenta, njih 60 na vojničkim dužnostima zbog prirode obavljanja svojih zadaća nema potrebu za nošenjem kratkog osobnog naoružanja, dok 150 pripadnika (časnika, dočasnika i vojnika) imaju”, kaže se u reagiranju MORH-a. No, navodi se da vojnici inače “za osobnu zaštitu koriste jurišnu pušku H&K G-36” (Heklericu).

Kažu da se slično ponašaju i ostale od 47 zemalja ISAF-a, i one pištoljima opremaju vojnike u području operacija, specijalce, obavještajce i sl. Inače, u MORH-u potvrđuju da su naši vojnici, prethodno proveli 228 sati u rukovanju naoružanjem, 56 sati obuke u gađanju i 172 sata borbenih drilova, te su svi ocijenjeni s ocjenom “izvrstan”.

Zapovijed je donio načelnik GS OS RH general Drago Lovrić, a s odlukom se složio i ministar Ante Kotromanović.

>>Vojnicima u Afganistanu zbog samoranjavanja oduzeti pištolji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije