Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova hrvatska vlada

Moratorij na termoelektrane i projekt nafte i plina iz Jadrana

tihomir orešković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
23.01.2016.
u 11:23

Zaustavlja se kurikularna reforma, PDV za turizam smanjit će se s 13 na 5,5 posto, proglasiti isključivi gospodarski pojas, liberalizirati privatni rad liječnika...

Mandatar Tihomir Orešković, zajedno s kandidatima za mjesta u Vladi, u proceduru je uputio i Plan Vlade za 2016.-2019. u kojem je po ministarstvima raščlanjeno što se namjerava napraviti u četverogodišnjem razdoblju.

Obrazovanje

Zaustavljanje pokrenute kurikularne reforme, revizija strategije razvoja obrazovanja, uvođenje male mature, nagrađivanje nastavnika prema rezultatima rada, ukidanje agencija koje djeluju pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, osnivanje Zavoda za školstvo, pravna integracija neintegriranih sveučilišta... To su samo neke od stvari koje u području obrazovanja i znanosti u sljedeće četiri godine planira napraviti nova vlada. Namjera da se zaustavi kurikularna reforma malo koga je iznenadila jer su blage najave da će se to dogoditi već stizale. Mnogi su, nakon što su predloženi kurikulumi poslani konzultantima, počeli upozoravati da su neprovedivi, zbog čega će im, ako se uopće taj posao u bilo kojem obliku nastavi, trebati temeljita revizija. Predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. Damir Boras smjernicama Vlade za obrazovanje uglavnom je zadovoljan, kao i izabranim ministrom znanosti i obrazovanja. Ističe da prilikom pravne integracije sveučilišta treba voditi računa o njihovim specifičnostima, posebno o ulozi najvećeg Sveučilišta u Zagrebu. Sretan je što je planirano postupno povećanje novca za obrazovanje i znanost. Na najavu zaustavljanja kurikularne reforme reagirao je Forum za slobodu odgoja upozoravajući da se time “ugrožava budućnost Hrvatske”.

Turizam

Tema je stara, ali o njoj se već dulje šuti, pa obećanje nove garniture u Banskim dvorima o sniženju stope PDV-a s 13 na 5,5 posto za turizam zvuči jako osvježavajuće. Na većini ostalih stavki iz ključnih smjernica reformske vlade (zakonski okvir za povećanje konkurentnosti, uklanjanje prepreka za ulaganja, fiskalna rasterećenja na lokalnoj razini, modernizacija sustava turističkih zajednica i promocije, razvoj posebnih proizvoda u turizmu, privatizacija državne imovine, smanjene sezonalnosti itd.) i bivši su se s manje ili više uspjeha angažirali. Za razliku, plasman domaćih prehrambenih proizvoda u domaći turizam u proteklom razdoblju nije bio u prvom planu, pa i turistički sektor i proizvođače zasigurno veseli da će se to sada poticati posebnim mjerama.

Pravosuđe

Ministarstvo pravosuđa nema reformi i ne nudi ništa novo što već nismo čuli. Pitanje je hoće li te pozitivne mjere i u sinergiji donijeti željene i brze promjene: prekovremeni rad sudaca, funkcionalno nagrađivanje i kažnjavanje u pravosuđu, racionalna dostava pošte, jačanje “oglednog spora”, popunjavanje sudačkih i državnoodvjetničkih mjesta najkasnije za šest mjeseci, obnova rada Savjeta za provedbu reforma pravosuđa i jačanje pravne sigurnosti.

Obrana

Ključne smjernice Vlade vezane uz Ministarstvo obrane počinju isticanjem sustava domovinske sigurnosti, formiranje kojeg je HDZ najavljivao prije izbora, a na koncepciji sustava radio je umirovljeni general Damir Krstičević. Domovinska sigurnost shvaćena je kao središnje mjesto koordinacije i podrazumijeva uključenost svih institucija hrvatske države, poput diplomacije, sigurnosno-obavještajnih agencija, vojske, policije, ali i svih državljana... Ističe se i izrada nove strategije nacionalne sigurnosti, jer aktualna je napravljena već daleke 2002. Najavljuje se i podizanje razine obrambenih sposobnosti države i Oružanih snaga, ulaganjem u opremanje i modernizaciju, što će biti i u funkciji jačanja i razvoja hrvatske vojne industrije i gospodarstva.

Promet

Nova vlada namjerava proglasiti na hrvatskoj strani Jadrana i isključivi gospodarski pojas. To se navodi u smjernicama rada Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Kao pravni okvir za proglašenje tog pojasa navode se Konvencija UN-a o pravu mora iz 1982. i Pomorski zakonik iz 2004.

Gospodarstvo

Što se tiče energetike, navedeno je da će se uvesti privremeni moratorij na gradnju termoelektrana te moratorij na dosadašnji projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na području Jadranskog mora. Predviđa se i program energetske obnove javnih zgrada od 2016. do 2018. te potpuno vlasničko razdvajanje operatora prijenosnog i distribucijskog sustava. Nova vlada planira ustrojiti i pokrenuti rad obvezujuće burze energije, CROPEX, a poticat će građane i tvrtke da sudjeluju u projektima obnovljivih izvora energije kroz udruživanje. Namjeravaju, među ostalim, osigurati i kvote od 200 MW za poticanje projekata obnovljivih izvora energije u vlasništvu građana ili lokalne samouprave.

Zdravstvo

Strukovni kolektivni ugovor zasigurno je za liječnike najvažnija vijest. Od deset nabrojenih točaka većina je nastavak politike bivšeg ministra zdravlja Siniše Varge poput provođenja Nacionalnog plana, akreditacije funkcionalnog povezivanja bolnica. S ciljem sprečavanja odlaska liječnika u inozemstvo navedena je i smjernica o “mogućnosti dodatnog rada”. Može se stoga očekivati liberalizacija uvjeta za privatni rad liječnika. Smjernica koja navodi uspostavljanje odgovornog ponašanja svih u sustavu vjerojatno se oslanja na stimuliranje rada liječnika s tim da se ističe “odgovornost za sve”, što znači i za pacijente. Naime, ideja o financijskom sankcioniranju pacijenata koji ne dođu na naručene pretrage također je bila aktualna u bivšoj administraciji. Depolitizacija sustava bit će najprije vidljiva u praksi budući da bi trebala predstavljati nestranačko imenovanje primjerice šefova bolnica.

MUP

Smanjenje broja zaposlenih u upravama u odnosu na one koji rade na terenu, nova strategija nacionalne sigurnosti te već toliko dugo najavljivana i javnosti prezentirana bolja suradnja između policije i tužiteljstva neke su od smjernica kojima će se baviti MUP u mandatu novog ministra Vlahe Orepića.•

>> UŽIVO I. Antičević Marinović: Mandatar bez papira ne može prepoznati ministre

Komentara 34

CE
cenzura
11:31 23.01.2016.

Samo naprijed i puno sreće!

BU
Bulaba
11:32 23.01.2016.

I, kao ključna stvar, zatvaranje pipe jugoudbaškim antifašističkim parazitima i neradnicima po provladinim udrugama, propagandističkim medijima i kvazikulturnim insitucijama. And that will be the sweetest thing of all, tralalala.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
11:34 23.01.2016.

Počelo je počelo, ima ova vlada da pod svojim mandatom napravi toliko stvari da će uskoro Jankomir biti pun prošle vlade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije