Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljutiti sindikati

'Idete đonom na radnike, nikad lošije vrijeme sa zločestijim gazdom'

Prosvjed sindikata
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
05.12.2013.
u 12:02

Mladi koji se obrazuju u turizmu bolje da odu u Afriku nego da ostanu u Hrvatskoj, upozorenje je odaslano s Markova trga

Povjerenici pet sindikalnih podružnica prosvjeduju na Markovu trgu protiv Zakona o radu, Zakona o povremenom zapošljavanju i Zakona o mirovinskom osiguranju.

ZOR je naime trebao biti danas na Vladi, no zbog formalnih razloga – provjere je li usklađen s europskim zakonodavstvom, rasprava o njemu je odgođena.

Prema paketu zakona radnici će raditi do 67. godine i to 56 sati tjedno.

Eduard Andrić upozorio je na opasnost Zakona o povremenom zapošljavanju te pozvao mlade da se ne obrazuju u turizmu zbog opasnosti tog zakona.

– Radit će sezonski na vaučere i nikada neće skupiti radni staž. Jutros sam dobio vijest da je u hotelu Cavtat 45 od 90 ljudi proglašeno viškom, a u Konavoskim dvorima 18 od 24 radnika. Mladi koji se obrazuju u turizmu bolje da odu u Afriku nego da ostanu u Hrvatskoj,  kazao je.

Dragutin Lesar, čiji su Laburisti podržali prosvjed, izračunao je da će radnici morati živjeti 120 godina žele li zaraditi mirovinu.

Nakon završetka prosvjeda na Markovu trgu predstavnici sindikalnih središnjica Vladi su donijeli čizmu sa šibom i otkazom. U prosvjednim govorima najavili su generalni štrajk ako ih ministar rada Mirando Mrsić ne pozove na socijalni dijalog i ne uvaži njihove argumente.

– Nećemo stati dok ne stanu oni. Ne trebaju se bojati sindikata nego naroda koji ih je izabrao. Često govore da imaju dovoljan broj ruku. Zar narodne ruke ne vrijede? Narod ih može smijeniti, kazao je Krešimir Sever.

Upozorili su radnike da će postati robovi suvremenog doba, a Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata, kazao je da nikad nisu bila lošija vremena s lošijim i zločestijim gazdom.

– Idete đonom na radnike, branite štrajk u zračnoj luci i uvodite protuzakonitu radnu obvezu liječnicima. Pozivam ih da nas pozovu za pregovarački stol – kazao je Matijašević.

Martina Cikojević iz Odbora mladih Nezavisnih hrvatskih sindikata kazala je da paket zakona mladima poručuje da odu iz Hrvatske jer ovdje za njih nema mjesta, dok je mladi sindikalac Danijel Leš pitao Vladu pošto kila radnika te poentirao rečenicom kako je doma lijepo, ali u Kanadi su pare.

Komentara 51

RE
rennes
12:17 05.12.2013.

A to kako i koliko rade hrvatski radnici, dovoljno govori činjenica da bilo gdje, osim u RH, gotovo uvijek postižu neke od najboljih radnih rezultata, i cijenjeni su kao izrazito sposobni i vrijedni kadrovi! Nije u HR, kao ni uni u Grčkoj, problem u radnicima, i njihovom tobožnjem neradu, nego u krajnje nesposobnim, nekompetentnim, neznaličkim, pa i neradničkim političkim strukturama! Kako u bilo kojoj državi može biti bolje na ekonomskom planu, kad joj u Vladi sjede krajnje nestručni, nekompetentni, neznalički, profesionalni politički funkcioneri uhljebi?! Kako u istoj državi može biti bolje, kad isti ministri, dakle politika, desetljećima na odgovorne upravljačke položaje u javnim tvrtkama, ministarstvima, državnoj i lokalnoj upravnoj razini,... postavlja nesposobne, neradničke i nestručne političke podobnike?! Sve to utjeće na opći kaos u državi, čiji je uzrok onda i slaba učinkovitost rada, nikakvi rezultati, ... !!! Dakle, dosta je bilo mantri o neradu radnika! U državama s uređenim sustavom, koji na svim razinama vode stručni i kompetentni ljudi, nema problema s "neradom" i "učinkom" radnika, jer radnici s entuzijazmom svaki dan odlaze na posao!

RE
rennes
12:01 05.12.2013.

SDP + HNS su grobari radničkih prava i socijalne države i igrači krupnog kapitala! Kako bi bilo da se konačno sjete ovi naši građani, prezauzeti definicijom braka i čirilicom, pokrenuti raspisivanje referenduma o izmjenama ZOR-a i minrovinskog zakona, kao iao i donošenju robovskog zakona o povremenim poslovima?! Sada svi iz različitih udruga šute, a navedenim izmjenama postojećih zakona o radu i mirovini, i donošenjem novih, Vlada osigurava krupnom kapitalu surovo izrabljivanje velike većine građana u sljedećim desetljećima! Ove promjene, kojima se ruši i ono malo materijalne sigurnosti svima nama, ali i našoj djeci, unucima... dugoročno će imati krajnje negativne posljedice po standard građana! REFERENDUM, REFERENDUM, REFERENDUM !!! OPĆI ŠTRAJK !!!

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
11:38 05.12.2013.

Isuse koliko ce vas bivsi predsjednik da zivi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije