Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duhovni Obama

"Moramo vidjeti Boga u ljudima i pomoći im da nađu Božju milost"

Obama
AFP
29.09.2010.
u 20:00

Američki predsjednik otvoreno je progovorio o svojoj kršćanskoj vjeri i opisao trenutak kad je spoznao Boga.

Možete li zamisliti da Jadranka Kosor, okružena biračima nakon velikog predizbornog skupa HDZ-a, odgovara na pitanja zašto je kršćanka te zna li izmoliti Oče naš. Teško, jer katolička Hrvatska, sa svim svojim manama, bez velikih je problema prihvatila i to da joj je predsjednik agnostik. No zato je u Americi sve moguće.


Napadi desnice

Ovih se dana ponovno propitkuje “vjerski status” Baracka Obame. On je kršćanstvo prigrlio još početkom 80-ih kada je kao mladi političar došao raditi u Chicago. Politička desnica i mediji svako malo potegnu pitanje o njegovoj vjeri iako znaju da je praktični kršćanin koji redovito odlazi na nedjeljne mise. Sustavna prljava kampanja dala je rezultate pa sada 18 posto Amerikanaca vjeruje da je Obama musliman. To je znatno lošiji rezultat nego godinu dana prije kada je “samo” 11 posto građana mislilo da pripada “krivoj vjeri”. No, samo 34 posto Amerikanca zna da je Obama kršćanin. Stoga nije posve neočekivano što ga je na političkom skupu, u sklopu turneje kojom on pokušava popraviti očajno loš rejting, jedna sudionica upitala zašto je postao kršćanin. Predsjednikov odgovor bio je detaljan i vrlo duhovan. Objasnio je da je odrastao s majkom te djedom i bakom s majčine strane koji nisu bili praktični vjernici. Svoju majku svejedno smatra jednom od najduhovnijih osoba koje je poznavao.


Pogrešni potezi

– Kršćanstvo je moj izbor. Do svoje vjere došao sam poslije jer mi je nauk Isusa Krista progovorio u okvirima života kakav bih volio živjeti – biti čuvar svoje braće i sestara, postupati s drugima onako kako bih da oni postupaju sa mnom. I mislim da se razumijevanje da je Isus umro za moje grijehe govori o našoj poniznosti koju svi kao ljudska bića imamo, da smo grešnici i slabi i vučemo pogrešne poteze te da spas postižemo milošću Božjom – rekao je Obama. Zatim je otkrio koliko mu vjera pomaže u politici. 

– Mislim da je moja javna služba dio tog nastojanja da izrazim svoju kršćansku vjeru. To je ono što se trudim postići. Ono što mi možemo učiniti, slabi kakvi jesmo, jest vidjeti Boga u drugim ljudima i pomoći im da nađu Božju milost.

Protivnici često dovode Obaminu vjeru u pitanje jer je njegov otac, s kojim nikad nije živio, kenijski musliman. Obami zamjeraju i to što je kao dijete živio u “muslimanskoj Indoneziji”.

Ključne riječi

Komentara 19

TO
torrente
21:53 29.09.2010.

američki predsjednik da je vjernik,to je paradoks

OB
-obrisani-
21:53 29.09.2010.

Osobno moram reći da me smeta što se predsjednici toliko izražavaju u religioznom kontekstu! Obama ne čini nikom usluge na takav način!

OB
-obrisani-
20:29 29.09.2010.

Kako objasniti kad je nedavno Obama gostovao pa križ iza leđa prekrili pokrivačem da se ne vidi u kadru ? Obamu napušta Wall Street jer se pravio pametan, pa se sad okreće narodu. Kasno Obama. Izborom svojih savjetnika si svimaa pokazao u startu kako dišeš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije