Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marijana Petir

'Moramo osigurati mjere koje podupiru majke jer su takve mjere dobre za EU'

Marijana Petir
Foto: HSS
16.07.2014.
u 09:31

Marijana Petir je nakon rasprave rekla da trebamo omogućiti ženama da budu majke i da provedu dovoljno vremena sa svojom djecom kada im to najviše treba, uz adekvatnu potporu države u financijskom smislu i po pitanju ponovnog uključivanja na tržište rada.

Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu danas je govorila o povlačenju direktive o porodiljnom dopustu (Maternity leave directive) koju Europska komisija povlači iz procedure jer u pet godina nije postignuta suglasnost oko predloženih rješenja.

"Direktiva o porodiljnom dopustu trebala zajamčiti majkama u Europskoj uniji minimalno trajanje porodiljnog dopusta uz adekvatnu novčanu naknadu, vodeći se dobrim praksama, što je izostalo. Majčinstvo ima različite pogodnosti u zemljama članicama EU i može se reći da je općenito fleksibilnije i dinamičnije, iako sa znatno kraćim porodiljnim dopustom nego u Hrvatskoj. Nažalost, u nekim zemljama porodiljni dopust je toliko kratak da ne omogućava majkama da budu uz djete u fazi kada je to djetetu najpotrebnije, a u nekim zemljama, žene se vraćaju na posao vrlo brzo nakon poroda jer ih u suprotnom ne čeka njihovo radno mjesto ili su iznosi naknade bitno niži od njihove plaće da ne mogu pokrivati troškove", rekla je Petir naglasivši da se zalaže da se za žene osigura primjereno trajanje porodiljnog dopusta, plaću u punom iznosu za vrijeme trajanja porodiljnog i povratak na staro radno mjesto.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

"Loše demografske trendove u EU nije moguće zaustaviti i preokrenuti u pozitivnom smjeru samo s ovim mjerama. Potrebno je donijeti promišljene sustavne dugoročne intervencije, od lokalne zajednice do središnjih državnih institucija", rekla je Marijana Petir.

Marijana Petir je nakon rasprave rekla da trebamo omogućiti ženama da budu majke i da provedu dovoljno vremena sa svojom djecom kada im to najviše treba, uz adekvatnu potporu države u financijskom smislu i po pitanju ponovnog uključivanja na tržište rada, priopćeno je.

"Na nama je da osiguramo mjere koje podupiru majke, obitelj i roditeljstvo jer su takve mjere dobre su za Europsku uniju i ulaganje su u našu budućnost", zaključila je Petir.

>>Tate žele biti s djetetom, a ostaju uz njega samo kada žena bolje zarađuje

Komentara 6

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
14:55 17.07.2014.

sretan li je onaj tko se sa Petirkom pomog'o..... Katastrofa od toga tko nas zastupa. Ne vidim nigdje Jozu Radoša.... velikog znalca i čovjeka sa stotinjak stranačkih iskaznica

CH
chemica
10:18 16.07.2014.

Marijana Petir je uistinu dala sve od sebe da preokrene loše demografske trendove u EU, a posebice u Hrvatskoj. Dvoje-troje djece bi bio sasvim dovoljan doprinos, a od njenog brabonjanja s govornice nema apsolutno nikakve koristi.

VU
vulica
13:47 20.07.2014.

Marijana, Hrvati su te izabrali u Parlament Europske Masonske Kaljuže.Još tamo nisi ni ugrijala stolicu a već se vidi promjena u tvojoj retorici.Dali su ti neke funkcije, dali su ti dali su ti devedesetak tisuća kuna plaću, što znaći da su te već korumpirali, kupili i Hrvatska se više ne spominje. Naravno, Hrvatsku niti ne smiješ spominjati jer jedini intres je interes Europske Masonske Kaljuže.Živio Orban.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije