Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

"Moramo oprostiti, ali ne smijemo nikad zaboraviti"

brigada (1)
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/3
17.06.2011.
u 15:30

U obrani Hrvatske život su dala 72 branitelja iz brigade, a oko 300 njezinih članova teško je ranjeno

Nekadašnji branitelji i članovi 113. šibenske brigade Hrvatske vojske obilježavaju danas (petak) 20. obljetnicu od osnutka te proslavljene vojne postrojbe. Brigada je utemeljena 1991. godine, u vrijeme kad je počeo napad pobunjenih Srba, četnika i bivše JNA na Hrvatsku te kada je okupiran znatan dio Hrvatske, uključujući i okolicu Šibenika, Drniš, Knin, Kijevo itd. Pripadnici 113. brigade zaslužni su za neke od ključnih i dramatičnih vojnih operacija u kojima su okupatori zaustavljeni u namjeri da okupiraju i hrvatsku obalu. Među takvima je i "Rujanski rat", bitka za Šibenski most kojom je spriječeno cijepanje Dalmacije i Hrvatske na dva dijela te osvajanje Šibenika, Vodica i drugih priobalnih gradova.

– Tada su najbolji šibenski sinovi pokazali svoju snagu, znanje i htijenje da se obrani domovina. Povijesni rujanski dani nezaboravni za Šibenik i okolicu, ali i cijeli Domovinski rat, obrana Šibenskog mosta i zaustavljanje i odbacivanje jakih snaga zločinca Ratka Mladića ostat će zauvijek upisani u šibensku povijest. 113. nije branila i obranila samo Šibenik i zaleđe već su njezin ratni put i uspjesi mnogo veći: operacije Maslenica i Oluja kruna su njihova slavnog ratnog puta – rekao je predsjednik RH dr. Ivo Josipović na prijmu izaslanstva brigade.

Inače, u obrani Hrvatske život su dala 72 branitelja, a oko 300 je njezinih članova teško ranjeno. Članovi obitelji poginulih danas su primili posmrtna priznanja za zasluge u obrani domovine i borbi za dostojanstvo hrvatskog naroda, kojima je uime obitelji poginulih pripadnika 113. brigade HV-a zahvalila Iva Marković, udovica poginulog branitelja Bože Markovića. Vijenci su položeni na središnjem spomen-obilježju smrtno stradalim hrvatskim braniteljima i pokraj Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, a misa je održana je u kapelici svetog Mihovila u bivšoj vojarni Bribirskih knezova. Proslava se nastavlja svečanom akademijom u 18 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Kako je kazao Mate Viduka, ratni zapovjednik brigade, zajedništvo i sposobnosti koji su bili prikazani u ratu sada bi trebalo pokazati i u miru, makar u vidu izdavanja spomen-knjige u koju će biti ubilježeni podaci o 113. brigadi i njezinim članovima i to da bi se spriječio zaborav tog dramatičnog razdoblja iz nedaleke povijesti Hrvatske.

– Moramo oprostiti, ali ne smijemo nikad zaboraviti što se događalo – ustvrdio je Viduka.

Komentara 2

OB
-obrisani-
15:43 17.06.2011.

Kakva floskula: \"Oprostiti, ne zaboraviti\". Šta to znači onda? Jesmo li oprostili ili ne?

LI
Lijepanasadomovino
18:37 19.06.2011.

Oprostiti nikada , isto kako su zidovi oprostili Holokaust a zaboraviti ni onda. Barem ne u ovome stoljecu. Mozda u nekom drugome ako uvidimo da se krecu u pravcu civilizacije.A ako ne oprastamo mozda u sljedeci 200 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije