Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRN U OKU Vođa oporbe, Bračanin Marinković, za Večernji list:

Morales me optuži za svaki incident

18.04.2009.
u 01:16

Optužbe i insinuacije da sam povezan s nekakvim atentatom na Moralesa su smiješne! Apsolutno smiješne - kazao je jučer u razgovoru za Večernji list opozicionar i tajkun Branko Marinković, dok se navečer sa svog imanja vraćao kući u Santa Cruz.

Chico: Hrvatski ratnik, pa atentator

Srca su nam slomljena, ostali smo bez brata!

U Boliviji cvjetaju socijalizam i koka

Jedan od ubijenih napadača na Moralesa je hrvatski dragovoljac Chico

Predsjednik kojega stalno netko želi ubiti

- Vlada se ne zna nositi s korupcijom, nesposobni su, pa na ovakav način pokušavaju maknuti žarište s pravog problema - nastavlja Marinković:

- Nemam nikakve veze s terorizmom. Povezati me s dvojicom hrvatskih državljana iz te skupine samo zato što sam i ja Hrvat pa mi još napakirati da sam terorist zaista je smiješno i izvan svake pameti. Stalno tako rade: čim se nešto dogodi, bilo kakav incident, vlast i Morales mi “prilijepe” odgovornost!

Stalno na sud
Roditelji najžučnijeg Moralesova protivnika Silvio i Radmila upoznali su se u Zagrebu, gdje su oboje - on s Brača, ona iz Crne Gore - studirali agronomiju. Emigrirali su zbog očevih političkih problema. Najprije su otišli u Italiju, pa u Pariz, a 1956. u Boliviju. Tvornicu ulja IOL otvorili su 1967. Tada je u njoj radilo 30-ak ljudi, a danas, uz Branka i njegove tri sestre, zapošljava 600 radnika. Marinkovićeva dinastija posjeduje tisuće hektara zemlje i imaju 15 tisuća grla stoke.

– O tim optužbama ne želim ni razmišljati. Mirno živim, Santa Cruz je ugodno i mirno mjesto. I dalje nastavljam borbu za autonimiju, i to je to - odgovara Marinković.

Njegova sestra Tatjana svjedoči da su im opetovano pokušavali prišiti optužbe, poput one da su indijanskom plemenu Guarayos oteli zemlju. S njom se slaže i novinar lista El Nuevo Dia iz Marinkovićeva Santa Cruza. – Prije godinu dana pokušali su mu imputirati da je platio teroristima da raznesu naftovod. Jedan je terorist priznao, ali je potom otkrio da je policija iznudila priznanje - objašnjava Bowles te i u najnovijoj priči vidi Moralesove podvale.

Spektakl za svijet
– Ima toliko nerazjašnjenih detalja: zašto navodni teroristi nisu pružili otpor te zašto im je trebalo više od 13 sati da iznesu tijela iz hotela. Vrlo je zgodno to što su oružje pronašli u opozicijskom kongresnom centru. Jesu li ga sami podmetnuli? - pita se Bowles. Napada Moralesa koji “u zatvorima drži 30-ak visokopozicioniranih dužnosnika”: – Ovo je spektakl kako bi Morales svijetu pokazao da je u smrtnoj opasnosti.


Ruši Boliviju kao Jugoslaviju

Dok se sestre Marinković uglavnom bave biznisom kao dioničarke tvornice, Branko, usto što je predsjednik Banco Economico, aktivan je kao predsjednik Federacije privatnih poduzetnika, a i kao predsjednik Građanskog vijeća Santa Cruza, ekonomsko-političkog tijela koje čine predstavnici 225 institucija te regije bogate prirodnim resursima. Nesrazmjer između bogatstva Santa Cruza i siromašnog, zapadnog dijela zemlje - Altiplana - bolno je uočljiv. I dok je stanovnicima Santa Cruza Marinković neupitni junak, drugom dijelu zemlje on je gramzljivac koji radi na raspadu Bolivije “po scenariju viđenom u Jugoslaviji”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije