Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treniranje strogoće

Mora u zatvor jer nije platio kaznu zbog bicikla bez svjetala

'19.11.2012., Vojnic - Branko Brdar dobio kaznu za voznju biciklom bez svijetla koju ne moze platiti te mu prijeti kazna zatvora. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
Foto: 'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
1/3
20.11.2012.
u 08:15

U prekršaju je zatečen u rujnu kad svjetla ne pale ni vozači automobila. Ako se ne javi na izdržavanje kazne, policija će ga privesti i to naplatiti.

Branko Brdar, umirovljenik iz Loskunje pokraj Vojnića, postao je u 71. godini "kažnjenik koji se mora javiti na izvršenje kazne zatvora u trajanju od tri dana" jer nije u proračun uplatio 700 kuna zato što je po danu vozio bicikl bez svjetala. U zatvor je trebao doći jučer, ali nije jer nema kako.

Službenik 11783

Sve kad bi mu snaga i dopuštala da otpedalira dvadesetak kilometara do karlovačkog zatvora, ne bi to smio učiniti jer svjetla na kineskom biciklu koji je prije sedam-osam godina dobio na poklon i dalje nema. Nema ni novca za autobusnu kartu od Vojnića do Karlovca jer mu od 800 kuna mirovine već pune četiri godine svakog mjeseca uzimaju po 450 kuna za plaćanje kredita bivšem prijatelju kojem je bio jamac i koji mu nije vratio ni lipe, poručivši da će "naručiti tri huligana" ako se samo usudi doći po svoj novac. Djece nema pa mu nema tko priskočiti upomoć. Jedino Brdar ima deset godina stariju suprugu Arifu koja mjesečno "zarađuje" 300 kuna socijale i koju zato što je bolesna i ne bi smio tri dana ostaviti samu kod kuće.

Iz papira i razgovora s Brdarom o "slučaju bicikl" može se rekonstruirati kako je postao kažnjenik.

Bio je 21. rujna 2010. godine, vrijeme kada ni za vozače osobnih automobila ne vrijedi propis da u vožnji moraju imati upaljena svjetla. Brdar se biciklom vraćao kući iz trgovine u Vojniću. Kupio je tri kilograma kruha, da on i Arifa imaju za cijeli tjedan. U Knežević Kosi u 16.33 zaustavila ga je policija. Kako je u prekršajnom nalogu zapisao policijski službenik PU karlovačke broj 11783, "izvršenim nadzorom utvrđeno je da isti upravlja biciklom koji nema ugrađeno svjetlo na prednjem dijelu bicikla kao ni crveno svjetlo na zadnjem dijelu bicikla". Uz nalog policajac je Brdaru u ruke dao i uplatnicu na 700 kuna.

– Nemam kazni pa sam rekao da mi piše opomenu, ali nije htio – kaže Brdar.

Dok se raspitao što mu je činiti pa u vojnićkoj policiji izdiktirao žalbu, prošao je rok za njezino podnošenje i prekršajna sutkinja njegov je prigovor odbacila. Sljedeću žalbu, naslovljenu na Visoki prekršajni sudu u Zagrebu, poslao je u roku, ali odgovor nije stigao, već je ovoga travnja dobio rješenje s Prekršajnog suda u Karlovcu u kojem ga se obavještava da je postao kažnjenik koji će na tri dana završiti u zatvoru. Prošli tjedan s istog mu je suda stigla i obavijest da se, ako nije platio, javi u zatvor te da će ga, ako to ne učini, privesti policija. I to na njegov trošak!

I biciklijada bez svjetala

– Nemam kako do zatvora, a nemam ni za njihov prijevoz – jada se Brdar.

Sve kad bi i imao novca pa danas-sutra kupio novi bicikl, velika je vjerojatnost da bi u trgovini dobio onaj bez svjetala, jer takvi se sada uglavnom i prodaju. Ne bi ga smio voziti od kuće do Vojnića, ali bi njime mogao sudjelovati na biciklijadi što se svake godine održava u Karlovcu i koju osigurava karlovačka policija. Jer, na fotografijama s biciklijade može se vidjeti da gotovo polovina bicikala nema "ugrađeno svjetlo na prednjem dijelu". Ali službenik 11783 im ne piše kazne.

Ključne riječi

Komentara 8

KO
kompjuter
10:57 20.11.2012.

imamo hrvatsku ,tražili smo je i dobili smo je,sanader za veliki kriminal 10 godina zatvora koja će u drugostupanjskoj biti 5 godina a ovaj jadnik ovaku veliku kaznu za bezveze,sad da sam mu ja sin bi tražio glupe policajce do smrti pa da im ja pokažem strogoću,fuj

Avatar fredi
fredi
11:22 20.11.2012.

Dajte objavite broj njegovog računa pa da mu uplatimo potreban novac da jadan ne mora u zatvor. Zar ova država strogoću mora trenirati na ovakvim jadnim ljudima koji jedva preživaljavaju? Sramota!

TA
Takaros
09:55 20.11.2012.

jadan čovjek, sve se vjerojatno moglo riješiti žalbom, onom prvom, kao što je već napisano u članku. rok je samo 8 dana za žalbu koja je besplatna. žao mi je čovjeka, s druge strane ne razumijem sutkinju/suca koji su se odlučili na ovakav nehumani postupak. ovo je tipičan feudalizam. tješi me što je feudalizam srušen, a povijest se ponavlja, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije