Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIK RIZIK

Mora li se kazna za prekršaj počinjen u inozemstvu platiti u Hrvatskoj? Postoje iznimke, evo što kaže zakon

Od 1. veljače za plaćanje cestarine u Sloveniji vrijedi samo e-vinjeta
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
24.04.2022.
u 16:54

Primjer kako izbjegavanje plaćanja vinjete baš i nije isplativ pokazala je i presuda Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu iz prosinca 2019. godine

Iako Hrvatska još nema mogućnost slobodnog kretanja po Europskoj uniji te se ulazak u Schengen još čeka, to ne znači da se kazne za prometne prekršaje počinjene u inozemstvu ne provode.

Upravo ti prekršaji uređeni su Zakonom o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, a vozačima probleme u inozemstvu najčešće stvaraju vinjete i njihovo plaćanje, prenosi Revija HAK

Iako se u spomenutom Zakonu spominje termin 'kaznene stvari' pa je logično pomisliti kako novčane kazne zbog prometnih prekršaja neće biti provedene u Hrvatskoj, to baš i nije istina. Naime, kazna zbog neplaćanja cestarine u inozemstvu stići će vas u Hrvatskoj upravo zbog tog zakona, osim ako u konkretnom slučaju nisu ispunjeni zakonom predviđeni razlozi za odbijanje priznanja i izvršenja. 

Sud će odbiti priznanje i izvršenje odluke o novčanoj kazni ako kazna ne premašuje 70 eura prema tečaju na dan donošenja odluke o novčanoj  kazni, što je određeno zakonom. Primjer kako izbjegavanje plaćanja vinjete baš i nije isplativ pokazala je i presuda Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu iz prosinca 2019. godine. 

Naime, vozaču je na odmorištu u Sloveniji utvrđeno kako nema valjanu vinjetu te mu je izrečena kazna od 1.000 eura. Slovenski sud je dostavio hrvatskom sudu zahtjev za priznanjem i izvršenjem kazne, što je hrvatski sud i prihvatio, a vozač je morao platiti navedeni iznos u kunskoj protuvrijednosti. 

>> VIDEO Poznata kao '50 nijansi sive', dionica državne ceste D2 ide u obnovu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije