Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlične vijesti

Moody's će u srpnju povećati kreditni rejting RH za čak dvije razine

Zdravko Marić detaljno objasnio nove mjere za ublažavanje rasta cijena goriva
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.06.2022.
u 12:07

Rejting će biti podignut nakon analize koja bi agenciji trebala omogućiti da procijeni hoće li postupak formalizacije članstva Hrvatske u zakonima EU-a biti završen sredinom srpnja, kao što se trenutno očekuje, stoji u priopćenju objavljenom u petak.

Agencija Moody's objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu. Važeći rejting Hrvatske 'Ba1' signalizira ulagačima da agencija kupnju državnih obveznica Hrvatske smatra špekulativnim ulaganjem. Moody's je u petak izvijestio da će ga podići za dvije razine, na 'Baa2', u investicijsku kategoriju.  

Rejting će biti podignut nakon analize koja bi agenciji trebala omogućiti da procijeni hoće li postupak formalizacije članstva Hrvatske u zakonima EU-a biti završen sredinom srpnja, kao što se trenutno očekuje, stoji u priopćenju objavljenom u petak.

"Objava Moody'sa je izvan njegove redovne najave, izuzetno je pozitivna, da u slučaju potvrde na Vijeću ministara financija praktički već taj tjedan dižu kreditni rejting, i prema Moody'su bio bi to najveći povijesni rejting. Dvije stepenice unutar investicijske zone. Dolazi kao šlag na tortu svega onoga kao što smo kao Vlada najavljivali, a to je povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga. To je i prvi pokazatelj i efekt formalnog članstva u eurozoni", kazao je ministar financija Zdravko Marić.

"Sad smo i dalje u krizi i potencijalnih prijetnji koje bi mogle imati negativne utjecaje na BDP. Članstvo u eurozoni ima svoje pozitivne efekte", dodao je. 

"Čuo sam se s premijerom, apsolutna je podrška čelnika i ministara financija. Ovo nije pozitivna vijest za Hrvatsku, već i za eurozonu. Bili mali ili veliki takva jedna pozitivna vijest ima pozitivne reperkusije za puno veće zemlje u Europskoj uniji", dodao je. 

"Cijenim doprinos analitičara koji upozoravaju. Uvijek smo govorili da sigurno trebamo učiniti da se ublaže inflatorni pritisci. Jednako je važno i osigurati opskrbu. Treći element je gospodarska aktivnost, i ne daj Bože da ona uspori. Mi ne vidimo to. Mi nismo izdvojeni otok. Kada vidimo signale iz gospodarski jačih zemalja, pažljivo to pratimo i shvaćamo", kazao je Marić. 

Moody's je signalizirao podizanje rejtinga nakon što je Vijeće EU-a za financijsku i monetarnu politiku 17. lipnja preporučilo ulazak Hrvatske u eurozonu početkom iduće godine, a čelnici EU-a usvojili preporuku na samitu održanom 23. i 24. lipnja.

Hrvatska bi trebala ući u eurozonu početkom iduće godine.

Fiskalna snaga

Usvajanje euro imalo bi značajne pozitivne implikacije po kreditni profil Hrvatske, a u prvom bi redu svelo udio javnog duga denominiranog u inozemnoj valuti sa 70 posto na nulu, ističe Moody's.

"To bi pak značajno poboljšalo našu ocjenu vladine fiskalne snage, ključnog faktora pri ocjenjivanju, budući da bi eliminiralo rizik povećanja duga iskazanog udjelom u BDP-u u slučaju pada vrijednosti valute, a značajno bi smanjilo i rizike u zaduživanju", dodaje agencija.

Iako je hrvatsko gospodarstvo već u velikoj mjeri integrirano u gospodarstvo eurozone, a tečaj kune vezan za euro, ulazak u eurozonu donio bi dodatne prednosti smanjenih transakcijskih troškova i eliminacije preostalih deviznih rizika u transakcijama s eurozonom, ocjenjuju.

To će vjerojatno dodatno potaknuti ekonomsku integraciju i izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku i poduprijeti potencijal rasta na dulji rok. Usvajanje eura smanjit će i devizne rizike za bankovni sektor i pozitivno utjecati na Moody'sovu ocjenu likvidnosti države i ranjivosti na vanjske rizike.

Moody's pozitivno ocjenjuje i hrvatske institucije, podsjećajući da je Hrvatska u 'čekaonici za euro' provela samo dvije godine.

Zato najavljuju da će nakon analize "podići rejting Hrvatske za dvije razine, na 'Baa2', ako članstvo (...) u eurozoni bude formalno potvrđeno i kodificirano zakonom EU-a".

Ključne riječi

Komentara 8

BJ
bjmaro
12:41 25.06.2022.

Bravo ministre. Nije ni čudo sto vas dio oporbe želi smijeniti. Uspješna Hrvatska je njima noćna mora. Jos jednom Bravo i hrvatskom narodu na skorašnjoj potpunoj integraciji u EU

KO
Kološanin
12:29 25.06.2022.

Bravo Mariću!!! Najbolji hrvatski ministar financija ikad.

Avatar Marko
Marko
12:22 25.06.2022.

Kakva sreća za hrvatski narod!Moći ćemo se zadužiti čak 4 puta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije