Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči izbora na HRT-u

Monti u RAI doveo članicu uprave središnje banke

HRT (1)
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/5
26.09.2012.
u 12:00

Tko su ljudi koji su sjeli na čelna mjesta europskih javnih televizija – talijanskog RAI-ja, britanskog BBC-a, njemačkog ARD-a, a tko kandidati za vrh Hrvatske radiotelevizije

U samo dva mjeseca otkako je na čelo HRT-a došao Domagoj Novokmet kao privremeni ravnatelj, na Hrvatskoj televiziji dogodile su se velike promjene. Ponovno su na ekranima novinari koji su bili kažnjeni, drugi su, poput vječne Hloverke Novak Srzić, završili izvan političkog programa, a čak se pokazalo da se mogu stvari urediti tako da se kvalitetne emisije prikazuju prije gluhog doba noći. Sad Sabor mora izabrati novoga glavnog ravnatelja, s punim petogodišnjim mandatom, između četvorice kandidata s velikim izgledima i jednim među njima koji slovi kako favorit i za kojeg se, tvrdi se, zalaže predsjednik Ivo Josipović. Međutim, kako se može čuti na HRT-u, problem vrlo skoro neće biti je li neki novinar podoban ili ne, nego velika tehnička zapuštenost nacionalne televizije, upotpunjena prevelikim brojem ljudi, uglavnom u pratećim službama.

Televizija bez kamera

– Nekad smo imali prijepodne na raspolaganju 8 ekipa s kamerom, poslijepodne 4. Sad se dogodi da ih je ujutro 4, poslijepodne 2, a broj emisija povećao se barem za 25 posto i do kraja godine kreće i 4. program s 24 sata informativnog programa – kažu novinari.

Ističu i kako su kamere HTV-a tehnološki daleko iza RTL-ovih i Nove, pa čak i malih televizija, te se prisjećaju kako se na HTV-u donedavno nabavljalo automobile, a kamere imaju po 30 godina.

Čini se da će javnoj televiziji više od svega biti potreban dobar menadžer koji će je uspjeti tehnološki obnoviti. Zanimljiv je pritom primjer Italije, gdje je ove godine novinara na čelu RAI-ja zamijenila – bankarica. Do srpnja je tri godine predsjednik bio poznati novinar Paolo Garimberti (69), a sad je nestranačka vlada Marija Montija imenovala Annu Mariju Tarantola (69), menadžericu iz talijanske središnje banke Banco d’Italia, otprilike kao da je u nas na čelo HRT-a došao novi guverner Boris Vujčić.

Tarantola je, naime, karijeru prije RAI-ja okrunila mjestom zamjenice glavnog direktora Banco d’Italia. RAI, koji ima 10 tisuća zaposlenika, među kojima dvije tisuće novinara, do srpnja je vodio novinar s karijerom koja je počela u lokalnom listu, bio urednik i komentator u La Stampi i La Repubblici, gostovao na RAI-ju s čestim komentarima pa i o ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Takve novinarske karijere u nas su se često prekidale zbog političkih turbulencija, a i sadašnji favorit Goran Radman želi povratak na mjesto s kojeg je s raspadom Jugoslavije morao otići. Na čelo tadašnje Radiotelevizije Zagreb Radman je došao kao partijski kandidat, a danas nije ni u jednoj stranci. Ove godine novog šefa dobio je i BBC, jer je Mark Thompson, koji je britansku TV kuću vodio osam godina, ovih dana prihvatio izazov: od njega se očekuje spas za New York Times, američku novinsku kuću koja posrće pod pritiskom interneta. Thompson je za svog mandata na BBC-u proveo drastične uštede. Karijeru je i počeo u toj kući, još 1979. godine kao producent, a bio je i urednik emisija.

Direktori iz kuće

Na njegovo mjesto došao je 50-godišnji George Entwistle, koji je diplomirao filozofiju i politologiju, radio kao pisac i urednik prije nego što je 1989. godine došao na BBC.

Obojicu glavnih ljudi, dakle, krasi višedesetljetna karijera u samoj kući, čemu bi u nas među kandidatima odgovarao Duško Radić, ali on je vezan za radio, a karijera iza 35-godišnjeg Novokmeta puno je kraća.

U Njemačkoj je na čelno mjesto na javnoj televiziji lani prvi put došla žena, 61-godišnja Monika Piel, ali ondje se na državnoj razini svake dvije godine smjenjuju predstavnici regionalnih TV kuća.

>> Što znači da gl. ravnatelj mora imati najmanje 10 god. iskustva?

>> Novi ravnatelj HRT-a? Radman se već oprostio od kolega s VERN-a

Komentara 1

MA
maraosta
15:27 26.09.2012.

ovo nije javna televizija, to je televizija političke klase, oni stalno vire sa ekrana obmanjuju,laži pokušavaju opravdati svoju nesposobnost i izdaju , a tu svinjariju mi plačamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije