Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mons. m. uzinić:

Mons. Uzinić: Ispovjednu tajnu otkrivaju samo totalitarne države

'15.08.2011., Dubrovnik - Na svetkovinu Uznesenja Blazene Djevice Marije biskup dubrovacki Mate Uzinic predvodio je vecernje euharistijsko slavlje u dubrovackoj stolnoj crkvi Gospe Velike. Photo: Anto
Antonio Bronić/PIXSELL
04.11.2012.
u 19:00

Ono što je svećenik čuo u ispovijedi ostaje trajno „zapečaćeno" sakramentom i ne može biti temelj za prijavu

Dok se čeka odgovor službene Crkve na prijedloge izmjena u Kaznenom zakonu po pitanju ispovjedne tajne i mogućnosti da svećenici moraju otkrivati kaznena djela čuju li ih (i) u ispovijedi, na svome Facebook-profilu crkveni je stav objasnio biskup dubrovački mons. Mate Uzinić.

– Ispovjedna tajna ne dopušta nikakav izuzetak, a to znači da sve ono što je svećenik čuo u ispovijedi ostaje trajno \"zapečaćeno\" sakramentom i ni u kojem slučaju ne može biti temelj za prijavu. Nije mi poznato postoji li negdje ovakva praksa. Moguće da takva praksa postoji u kojoj totalitarnoj državi koja niječe vjerske slobode. Republika Hrvatska, bar do sada, nije pripadala takvim državama – kaže mons. Uzinić dodajući kako bi \"ta praksa bila u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske, čl. 40, a i s Ugovorom između Svete stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima, čl. 8, st. 2\".

– Budući da je premijer nakon posjeta papi rekao da neće biti revizije ugovora sa Svetom Stolicom – ugovori ne određuju samo financijska pitanja kako se u javnosti može dobiti dojam – mislim da je ovdje riječ o očitom nepoznavanju crkvenih propisa i da će se uočiti pogreška prije izglasavanja u Saboru i stupanja na snagu ovakvog zakona. U protivnom će se Republika Hrvatska svrstati u države u kojima ne postoji vjerska sloboda, a katolički će svećenici u sličnim slučajevima koji su, istini za volju, veoma rijetki biti kažnjeno gonjeni bez mogućnosti da se brane jer, ponavljam, ono što je svećenik čuo u ispovijedi ostaje trajno \"zapečaćeno\" sakramentom – poručuje dubrovački biskup.

Ključne riječi

Komentara 8

AR
arjavas
14:03 05.11.2012.

B. Kosa ., ja sam mislio da u misije po svijetu svečenike šalje Vatiakn a ne UDBA. Kak ti to pišeš izgleda da j onda i u Vatkanu bilo Udbaša , koji su tog Bekavca poslai u SAD.

AR
arjavas
14:08 05.11.2012.

Rex 925., da pojednostavnim i vulgarziram stvar . Da si ti kojim slučajem svečenik (možda i jesi), dali bi , nakon ispovjedi u kojoj ti se neko povjerio i rekao da ima namjeru sutra ubiti tvog brata, otišao bratu iu i rekao mu čuvaj se taj i taj te ima namjeru sutra ubiti?

AR
arjavas
13:55 05.11.2012.

Mislim da je sve ovo o ispovjednoj tajni , najobičnije lupetanje i davanje važnosti nečemu što uopće nije važno , Radi se o moralnim pitanjima, a ne o pravnim ili crkveno pravnim. Nikakav zakon nemre prisiliti nikoga da reće onoono što što ne želi reči , ni svečenika ni niko0ga drugoga .. Pa nebu poilcija tukla svečenika i tjerala ga da oda ono kaj mu je rekel , neko policiji sumnjiv . E sad ako svečenik ima saznanja da neko ( rceimo drugi svečenik ) napastuje odnosno siluje malu djecu i to mu na ispovjedi prizna , ili ako dozna da je netko notorni ubojica , sa namjerama da i dalje ubija , postavlja se pitanje opravdanosti čuvanja ispovjedne tajne , i pitanje dali taj svečenik treba na neki način dati do znanja vlastima da neko sprema ubojstvo nevine osobe. Neznam što je veći grijeh , ne spriječiti ubojstvo nevine osobe ili sačuvati ispovejdnu tajnu i dozvoliti nečiju smrt?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije