Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mons. Srakić blagoslovio nova crkvena zvona u crkvi Presvetog Trojstva

07.12.2008.
u 15:33

TORDINCI - Nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) msgr. Marin Srakić, blagoslovio je danas tijekom misnog slavlja, nova zvona crkve Presvetog Trojstva u povratničkom mjestu Tordinci, nedaleko Vinkovaca.

Stara crkvena zvona stradala su u Domovinskom ratu u topničkim napadima velikosrpskih agresora na Tordince, u kojima je crkva Presvetog Trojstva teško oštećena.

"Župa Tordinci bila je sudionikom u patnjama hrvatskog naroda u nedavnoj prošlost, no nakon vremena patnje i boli uslijedili su trenuci gorčine ali i radosti zbog konačnog povratka i obnove. Zvona će biti božji glas koji će nas okupljati na molitvu i zajedničke sastanke", istaknuo je nadbiskup Srakić predvodeći misno slavlje u nazočnosti velikog broja vjernika, među kojima su se nalazili i saborski zastupnik Petar Mlinarić i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba.

Tordinački župnik, velečasni Marko Bubalo podsjetio je kako se blagoslov zvona crkve Presvetog Trojstva upriličuje u godini u kojoj se proslavlja 700. obljetnica prvog spomena imena župe Tordinci.

"Tijekom svih tih prošlih i turbulentnih stoljeća ostali smo vjerni Katoličkoj crkvi, papi i križu", naglasio je župnik Bubalo.

Tri zvona crkve Presvetog Trojstva u Tordincima izljevena su u ljevaonici "Grassmayer" u austrijskom gradu Innsbrucku.

Veliko zvono, teško 635 kilograma, posvećeno je hrvatskim braniteljima, blaženom Alojziju Stepincu, svetom Marku i uspostavi Đakovačko-osječke nadbiskupije i metropolije.

Srednje zvono, teško 450 kilograma, posvećeno je Presvetom Trojstvu i papi Ivanu Pavli II. a malo zvono, teško 260 kilograma, svetim Petru i Pavlu te Fatimskoj Gospi.

Lijevanje zvona financiralo je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva čije ime, kao glavnog donatora, piše na srednjem zvonu.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije