Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI BISKUP KARMELIĆANIN U HRVATSKOJ OD 15. stoljeća

Mons. Križić: Papa Franjo nije mojim imenovanjem poslao posebnu poruku Crkvi u Hrvatskoj

Zdenko Križić
Foto: Privatni arhiv o. Zdenko Križić
1/14
04.04.2016.
u 14:04

– Teško je ukratko reći što sam sve u sebi proživljavao kada sam pozvan iz Kongregacije za biskupe – kazao nam je novi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Za novog biskupa Gospićko-senjske biskupije imenovan je karmelićanin o. Zdenko Križić, s kojim smo odmah razgovarali nakon službene objave njegova imenovanja koje je bilo točno u podne, i u Zagrebu i u Vatikanu, kako nalažu pravila. 

Novi gospićko-senjski biskup rado se odmah odazvao razgovoru za Večernji list te je s nama podijelio prve dojmove o svojoj novoj službi.

Kako ste doživjeli vijest o svome imenovanju?

Teško je ukratko reći što sam sve u sebi proživljavao kada sam pozvan iz Kongregacije za biskupe. Bio sam prožet zabrinutošću, strahom, nesigurnošću, neodlučnošću.  Svega je bilo više nego li mira i vedrine. Trebalo mi je vremena da se posložim, smirim i dođem do jasnog gledišta.

Je li vam bilo teško donijeti odluku?

I više nego teško. Dana su mi 24 sata, a onda još dodatnih tjedan dana. Trebalo mi je dosta vremena premišljanja pred Bogom da bih došao do jasnijeg stanovišta i usudio se zauzeti stav, odnosno dati odgovor. Teško je opisati što se sve proživljava kroz to vrijeme traženja.

Koliko poznajete situaciju u Gospićko-senjskoj biskupiji?

Zaista malo. I u tom smislu sam zaista na početku i trebat će vremena da upoznam biskupiju, njezine poteškoće i mogućnosti.

Koji će biti vaši prvi koraci?

Prije svega, nakon ređenja, želim se susresti zajednički i pojedinačno sa svojim svećenicima i upoznati njih, njihov rad, njihove poteškoće, potrebe te čuti njihove savjete i sugestije. Želim također upoznati župe i narod biskupije. Jasno da će za to trebati i malo više vremena.

Papa je ponovno izabrao jednog redovnika za biskupa, što će mnogi tumačiti kao novo iznenađenje...

Ne bih rekao da je to nekakvo iznenađenje. Možda se tako može gledati kod nas jer smo dosad imali malo redovnika biskupa, ali u drugim zemljama to nisu nikakva iznenađenja. Ne smatram da je s ovim imenovanjem jednog redovnika Sveti Otac htio poslati neku posebnu poruku našoj Crkvi.

Kad je posljednji karmelićanin bio biskup?

Ako se misli na karmelićane općenito, mi imamo jako mnogo biskupa u mnogim zemljama svijeta. Ako se misli na karmelićane Hrvate, onda je prvi i zadnji karmelićanin Hrvat bio u 15 stoljeću biskup Nina, kako mi je rekao franjevački povjesničar fr. Bazilije Pandžić. No kako Hrvatska tada nije imala svoju samostalnu državu, njega se predstavlja kao Venecijanca. Karmelićani su u 15 stoljeću imali jedan samostan u Šibeniku, ali nije bio duga vijeka. Trebalo je čekati 500 godina da karmelićani ponovno dođu u Hrvatsku.

>>Papa za gospićkog biskupa imenovao karmelićanina o. Zdenka Kržića

Komentara 3

BA
bakulušić
17:59 04.04.2016.

Iskrene čestitke mons. Križiću i naka ga dragi Bog blagoslov, neka ga prati i milostiv neka mu bude!

ST
Stjepan2103
16:23 04.04.2016.

Boze moj ispada kao da je hrvatska crkva nesto skrivila....pa gdje ima toliko zvanja svecenickih.karizmatika .mladih u crkvi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije