Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVA DOMOVNICA 2024.

Mons. Eterović jedan je od pet kandidata za najprestižniju nagradu hrvatskog iseljeništva

19.02.2024.
u 12:03

Za „Osobu godine“ u hrvatskom iseljeništvu ovaj put je nominirano pet osoba koji su se nametnuli svojim radom i postignutim rezultatima na različitim područjima djelovanja.

Među petero nominiranih kandidata za „Osobu godina“ u izboru najpopularnijih u hrvatskom iseljeništvu za nagradu Večernjakova domovnica je i papinski nuncij u Njemačkoj nadbiskup dr. Nikola Eterović.

Mons. Eterović, naslovni nadbiskup Cibalae (Vinkovci) rođen je 1951. u Pučišćima na otoku Braču. Nakon studija u Splitu i Rimu zaređen je za svećenika Hvarske nadbiskupije 1977. Na Papinskom sveučilištu Gregoriana postiže doktorat te ulazi u diplomatsku službu Svete Stolice. Od 1980. do 1990. obnaša mnogobrojne diplomatske dužnosti.

Od 1990. do 1999. službuje u Vatikanu, u Državnom tajništvu Svete Stolice, u Odjelu za odnose s državama, konkretnije zadužen je za zemlje srednje i istočne Europe. Sukladno navedenoj dužnosti često je bio u prigodi razmjenjivati mišljenja sa Svetim Ocem papom Ivanom Pavlom II. Svetog Oca službeno je pratio pri apostolskim putovanjima u Hrvatsku, 1994. i 1998., a Svetog Oca Benedikta XVI. 2011. godine.

Papa Ivan Pavao II. imenuje ga 1999. sisačkim naslovnim nadbiskupom i apostolskim nuncijem u Ukrajini. Glavnim tajnikom Biskupske sinode imenovan je od Svetog Oca Ivana Pavla II. 2004. Poradi boljeg razumijevanja dobro je podsjetiti da kojim slučajem Sveta Rimska Crkva posjeduje parlament bila bi to Biskupska sinoda, a dužnost koju je obnašao nadbiskup Eterović usporediva je s predsjednikom parlamenta. Papa Franjo je 2013. mons. Nikolu Eterovića imenovao apostolskim nuncijem u SR Njemačkoj.

Nadbiskup Eterović je tijekom diplomatske službe objavljivao djela na hrvatskom, talijanskom, ukrajinskom i njemačkom jeziku. U posljednjem djelu Die leise Macht – Die Diplomatie des HeilIgen Stuhls iznio je vrijedne spoznaje o značaju Svete Stolice u svezi međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Spremnost i intelektualna pronicavost Svetog Oca Ivana Pavla II. očitovala se i izborom relevantnih osobnosti, relevantnih u kontekstu načina za postizanje mira u napadnutoj Hrvatskoj. U tom razdoblju „zgusnute povijesti“ kada su se u kratkom razdoblju događali presudni događaji i donosile dalekosežne odluke Sveti Otac Ivan Pavao II. bio nam je blizak kada je bilo najpotrebnije.

Nadbiskup Eterović ga je razborito savjetovao. Nesebično je bio na pomoć i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu još od njegova prvog posjeta Vatikanu 25. svibnja 1991. Prvi hrvatski predsjednik ga je odlikovao Redom kneza Branimira. 

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije