Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
41. zasjedanje HBK

Mons. Devčić: Župnik Jurčević nije postupio prema evanđelju

devcic
Nel Pavletić/Pixsell
21.10.2010.
u 16:04

Na zasjedanju je dogovoreno osnivanje povjerenstva koje će se baviti pokretanjem postupka kanonizacije svećenika i redovnika ubijenih tijekom totalitarnih režima 20. stoljeća.

Nakon trodnevnog zasjedanja 41. Hrvatske biskupske konferencije u Lovranu riječki nadbiskup Ivan Devčić izvijestio je novinare o temama o kojima se govorilo, između ostaloga o pripremama za organizaciju Dana obitelji i hrvatskog socijalnog tjedna koji će se održati 15. svibnja 2011., sastanku predstavnika biskupskih konferencija krajem rujna u Zagrebu na kojem je tema bila problematika obitelji i demografija u Europi, o Hrvatskom socijalnom tjednu na kojem će od 21. do 23. listopada 2011. tema biti kultura rada. U Lovranu se raspravljalo o odgoju svećenika i dokumentu za laike, predstavljena su izvješća pojedinih tijela HBK te imenovani izaslanici za zasjedanja biskupskih konferencija drugih zemalja. Dogovoreno je i osnivanje povjerenstva koje će baviti pokretanjem postupka kanonizacije svećenika i redovnika ubijenih tijekom totalitarnih režima prošlog stoljeća, a prema riječima ličko-senjskog biskupa Mile Bogovića, "neće to biti hajka na one koji su se ogriješili o narod ili crkvene ljude nego podsjećanje na ono što je sustavno zaboravljano". Ličko-senjski biskup Bogović predložio je i izgradnju “svehrvatskog groba” na Krbavskom polju pod Crkvom hrvatskih mučenika kod Udbine. Na novinarsko pitanje o slučaju kontroverznog župnika Franje Jurčević koji je na svom blogu diskriminirao homoseksualne skupine mons. Devčić je kazao da Jurčević sigurno nije postupio prema evanđelju te svom pozivu i poslanju. 

- On se mora držati svećenićkog poziva, a iz toga proizlazi nužna razina komunikacije i biranje riječi. Pozivanje na bilo kakvo nasilje u najdubljoj je suprotnosti s evanđeljem i svećeničkim poslanjem protiv bilo koga, a naročito protiv onih koji su najslabiji i najnezaštićeniji - rekao je mons. Devčić te dodao da, zaokupljen organizacijom HBK i prošlotjednim putovanjem u Rim, nije stigao razgovarati s kastavskim župnikom. Komentirao je i pokretanje peticije portala “Križ života” kojom se “osuđuje nasilje, diskriminacija i neoustaštvo”, a vezano je uz istupe nekih katoličkih svećenika. 

- Svatko može pokrenuti peticiju, a Crkva na to nije obvezna reagirati - kazao je mons. Devčić napominjući da se ovaj portal ne može predstavljati kao katolički jer za to nema dopuštenje biskupa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije