Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRKVA Biskupi pozdravili početak pregovora s EU

Mons. Barišić osudio uhićenje Josipa Jovića

hrv_baris.jpg
import
10.10.2005.
u 19:45

Zajedničkom molitvom i pozdravnim govorima kardinala Josipa Bozanića i splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, jučer je svečano otvoreno 31. zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije.

Biskupi će u Splitu zasjedati tri dana, a kako je najavio kardinal Bozanić, među ostalim, raspravljat će i o odgoju i obrazovanju u malim sjemeništima, o Hrvatskom Caritasu i karitativnom djelovanju Crkve. 

I Bozanić i Barišić izrazili su zadovoljstvo zbog otvaranja pregovora s EU.  Taj čin u društvenom i političkom smislu ima za Hrvatsku, i njezin odnos prema Europskoj uniji i prema ostatku zemalja u jugoistočnoj Europi, veliko značenje koje ide uz bok s međunarodnim priznanjem Hrvatske. Svi ti novi događaji postavljaju nas pred nove zadatke i izazove, a pritom ponajprije mislim na državna tijela, svakoga građanina Hrvatske, a jednako tako i Crkvu.

Već smo razmatrali neka od spomenutih pitanja, a nadam se da ćemo na sljedećem proljetnom zasjedanju toj temi posvetiti više vremena  kazao je kardinal Bozanić. Pred biskupima će se na dnevnom redu naći izvješće Biskupske komisije za odnose s državom, provedbeni ugovor o katoličkim školama, izvješće Komisije HBK za pomoć ratom stradalom stanovništvu, pokretanje postupka za proglašenje blaženih fra Ante Josipa Tomičića i Marice Stanković, kao i odobrenje biblijskih tekstova za novo izdanje nedjeljnog i blagdanskog.

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić osvrnuo se i na uhićenje novinara Josipa Jovića.  Kao domaćin i Splićanin osobno izražavam svoje iznenađenje i čuđenje što je zbog objavljivanja doznate istine jedan vaš kolega novinar završio pod optužbom u zatvoru  kazao je mons. Marin Barišić.


Nova crkvena pokrajina

U više tijela Biskupske konferencije predsjednicima i članovima završen je mandat pa će se obaviti izbori za popunjenje tih službi i zaduženja. Kako bi se dovršio ustroj Katoličke crkve u Hrvatskoj, na posljednjem zasjedanju u Gospiću prihvatili smo prijedlog i uvrstili u dnevni red pitanja vezana uz oživljavanje crkvene pokrajine sa središtem u Zadru i uspostavu nove crkvene pokrajine za Slavoniju sa sjedištem u Đakovu kazao je Bozanić.


Danas odluka o pritvoru

SPLIT - Suci vijeća Županijskog suda nisu jučer odlučili hoće li iz pritvora pustiti novinara Josipa Jovića. Odluku će donijeti danas kada se još malo bolje upoznaju sa statuom Haaškog suda i ostalim tehničkim detaljima. Žalbe na pritvor podnijela su obojica Jovićevih branitelja, i Krešimir Krsnik i Vinko Ljubičić. Sudjelovanje u radu vijeća očekivano je izbjegao predsjednik Kaznenog odjela, sudac Vinko Cuzzi, što ne čudi, s obzirom na njegovu želju za takozvanom "političkom korektnošću". Odluka o pritvoru istražnog suca Nevena Cambija, kojeg je za taj posao s punim povjerenjem odbarao upravo predsjednik suda Igor Benzon, izazvala je i u sudačkim krugovima dosta negodovanja i kritike. Sudsko vijeće, sasvim izvjesno, Jovića neće pustiti iz pritvora, a o predaji će odlučiti idućih dana. Joviću se redovno kontrolira zdravstveno stanje, tlak i šećer, dnevno je u kontaktu s odvjetnicima, a danas će ga posjetiti obitelj. (Dr. M.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije