Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulazak u eu

Monitoring nakon ulaska je ideja, ali ratifikacija počinje

Merkel i Milanović (1)
Foto: DPA/PIXSELL
1/4
15.03.2013.
u 14:23

Vjeruje se da bi političko praćenje olakšalo borbu protiv korupcije. D. Pack: To nije pravno moguće jer su drugi ratificirali ugovor bez uvjeta

Njemačka bi mogla zatražiti uvođenje poslijepristupnog monitoringa za Hrvatsku, najavio je Günther Krichbaum, predsjednik odbora za europska pitanja u Bundestagu, u razgovoru za Neue Presse. Iako su i Europska komisija i njemački političari na tu izjavu reagirali podsjetivši da nadzor za Hrvatsku nije predviđen, Krichbaumova izjava je prvi slučaj da netko iz Bundestaga i iz redova stranke kancelarke Angele Merkel najavljuje da će tražiti da se Hrvatsku nadzire i nakon pristupanja EU.

Zaboravite na to

“Ratifikacija će biti dovršena samo ako se, primjerice, svakih šest mjeseci bude izvještavalo o napretku nakon ulaska u članstvo. Očit je problem koji Hrvatska ima na području pravosuđa i korupcije. Zbog toga se trezveno mora zaključiti da će Hrvatskoj sigurno trebati popratna pomoć nakon ulaska u EU”, citira njemački list riječi Günthera Krichbauma.

Glasnogovornik EK Peter Stano podsjetio je da je povjerenik za proširenje Štefan Füle govorio kako poslijepristupni nadzor nije potreban. Doris Pack, europarlamentarka iz redova CDU-a, stranke kojoj pripada i Krichbaum, kaže da je izjava netočno prenesena.

– Možete zaboraviti na to. On to nije tražio jer to i ne može tražiti. O monitoringu se odlučuje ranije. Čak ni pravno to nije moguće jer su svi drugi ratificirali pristupni ugovor bez tog uvjeta. Nema sumnje da će ga i Njemačka ratificirati bez tog uvjeta – rekla je Pack.

– Riječ je o Krichbaumovu osobnom stavu jer smatra da bi uvođenje političkog praćenja, olakšalo i Hrvatskoj borbu protiv korupcije. Naravno, o svemu se trebaju dogovoriti članice i zasad je cijela stvar samo ideja – rekao je za Večernji list Krichbaumov šef ureda Carsten Buchholz. Prijedlog ne predviđa sankcije, jasan je.

– Dovoljno je da postoji pritisak na vlast – objašnjava. Kao rak-ranu navodi korupciju i pravosuđe, što, između ostalog, vide i u e-mailovima koje ured prima.

Početkom travnja

– Pišu nam Hrvati, ali i njemačke kompanije. Žale se na sudstvo, najviše na lokalnoj razini, tvrdeći da ima korupcije – dodaje. Na pitanje podržava li stranka prijedlog o monitoringu, kaže da se Krichbaum nada da će dobiti podršku, ali je zasad nema, što je potvrdio i zamjenik kluba zastupnika CDU/CSU Andreas Schockenhoff.

– Ne vezujemo mogući monitoring i ratifikaciju. Čekamo izvješće EK i, bude li pozitivno, počet ćemo ratifikaciju početkom travnja – ističe Buchholz. Pravosuđe je bilo najzahtjevnije poglavlje, ali to je proces koji nikada ne završava i na kojem će se kontinuirano raditi – poručili su iz MVEP-a

>> Milanović: Završno je izvješće o monitoringu dobro, priča gotova  

>> Nakon ulaska u EU monitoringa za Hrvatsku neće biti

Komentara 101

DO
Domaracsinj
16:13 15.03.2013.

Hrvatsku nije opljačkao hdz!!!?Hrvatsku je opljačkao vrh hdz-a,a znamo da je udba osnovala i kadrovirala vrh hdz-a,ako to još i danas ne čini....jer nitko nije mogao imati neku funkciju u hdz-u ako nije bio u skh,udbi ili kosu....pa pigledajte samo tko je osnivao hdz......šta mislite da je vrh skh 89 prepustio slučaju tko će doći na vlast u drzavi??????

FI
fiberglas
16:29 15.03.2013.

A da ...recimo...suspendira delegiranje predstavnika iz Hrvatske u europski parlament na ...godinu po godinu? Kaj bu onda ova ekipa kojoj suze na usta cure od pomisli na ´´ojriće´´ koje samo treba pobrati z poda u Briselu?

K1
k1milica
16:13 15.03.2013.

nemojmo bit sluge jer će nas tako i tretirati....neće ti njemac bit prijatelj(ni ja) ako iznad ili (kao u našem slučaju) ispod, samo ako si jednak. točka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije