Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa Franjo

Molimo za kršćane koji su progonjeni

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
26.12.2015.
u 13:27

Papa Franjo je u homiliji tijekom polnoćke na Badnjak, zatim u obraćanju Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) s balkona na pročelju bazilike sv. Petra na Božić govorio o praštanju

Molimo za kršćane koji su progonjeni u sramotnoj tišini mnogih, napisao je papa Franjo tweet na računu @Pontifex danas na dan kada Crkva slavi sv. Stjepana, prvog kršćanskog mučenika. Tijekom angelusa, kojeg je izgovorio danas s prozora apostolske palače, Franjo je kazao i kako „svakog dana imamo priliku vježbati se u praštanju“. To je teško, ali „se onda otkriva kako ta unutarnja borba za praštanjem pročišćava zlo“.

Papa Franjo je u homiliji tijekom polnoćke na Badnjak, zatim u obraćanju Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) s balkona na pročelju bazilike sv. Petra na Božić, te danas na dan sv. Stjepana, govorio o praštanju, ali je i hrabrio upotrebljavajući dvije riječi: nadu i dostojanstvo. Nabrajao je sva ratna žarišta u svijetu, posljedice koje uzrokoju sukobi kao što su brojne izbjeglice kojima treba pomoći, dati im nadu, te o siromašnima i nezaposlenima kao žrtvama egoizama i konzumizma, ali je na koncu uvijek imao riječi ohrabrenja.

„Gdje se rodi Bog, rađa se nada. On donosi nadu. Gdje se rodi Bog, rađa se mir. A gdje se rodio mir, nema mjesta za mržnju i rat“, kazao je Franjo u poruci na Božić. Dakle, gdje se rodi mir više nema mjesta mržnji i ratu, ne bi se smjelo mrziti, ali i „tamo gdje je došao na svijet Sin Božji, gdje se utjelovio, i dalje postoje napetosti i nasilja, a mir ostaje dar koji treba prizivati i graditi. Neka Izraelci i Palestinci nastave izravan dijalog i postignu sporazum koji će omogućiti da dva naroda žive u skladu, prevladavanju sukoba koji ih već dugo suprotstavlja s ozbiljnim posljedicama na cijelu regiju“.

Sa ratnih žarišta bježe tolike osobe. Franjo je pozvao da „ne uzmanjka naša utjeha onima koji bježe od siromaštva ili rata, putujući prečesto u nehumanim uvjetima, nerijetko riskirajući život“.

„Neka budu nagrađeni obilnim blagoslovom, pojedinci i države, koji velikodušno nastoje pomoći i primiti brojne migrante i izbjeglice, pomažući im graditi dostojanstvenu budućnost za sebe i svoje najmilije, te uklopiti se u društvo koje ih prima“, kazao je Franjo, te upozorio i na veliki, odnosno, kako je rekao, preveliki broj nezaposlenih i molio Gospodina da „obnovi nadu onima koji nemaju posla“.

A, „Gdje se rodi Bog, rađa se nada, a gdje se rodi nada, osobe ponovno nalaze svoje dostojanstvo“, kazao je papa Franjo. Nada i dostojanstvo dvije su riječi kojima papa Franjo ohrabruje čovječanstvo.  

>> Papa pozvao da se stane na kraj zvjerstvima islamističkih militanata

Komentara 20

ST
stojance
13:48 26.12.2015.

a za muslimane kojima se pljacka imanje, i muce se, te bombardiraju im se djeca, molice muslimani...dobli papo ti si jedan papa za svoju "djecu" ali ima onih koji brinu o svemu, a ti ces papiice jednoga dana odgovarati sto nisi svu djecu video tim istim ocima,ili si zatvorio oci pred istinom. ,,,papice svi ljudi su Bozja kreatura, pravo vazi za sve..papice

SS
stojadin_stojko
13:57 26.12.2015.

bilo bi me sramota, tako mi Boga ,bilo bi me sramota govoriti ovako kao papa, ili takav naslov clanka napisati....jer ja ne djelim ljude sta su ako im se cini nepravda,svi su za me isti..pogotovu sto im se cini nepravdada i, dragi papo ja ti zelim najbolje a to je da primis islam, i osjetis tu veliku zahvalnost ,taj osjecaj da ima Boga jedinog koji prema svima je pravedan ,prema svima kojima se cini nepravda......ako i ne budes musliman,zeleo bi da se drzis prava za ljude, i da budes pokajen,to je papo ono sto covjeka cini covjekom sa nekim vrijednostima, a savjest to je nesto sto ces kasnije osjetiti,kada nema vise natrag

MA
makito
14:01 26.12.2015.

papa jednostran...za krscane, a za ostale ce se pobrinuti dragi Bog,i molice muslimani.-..takav je papa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije