Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Moldavci na mala vrata ulaze u EU

Rumunjski predsjednik provodi ideju ujedinjenja Rumunjske i Moldavije, Moldavcima je obećao dvojno državljanstvo, što sada i provodi, a Bruxellesu se diže kosa na glavi
19. srpnja 2010. u 21:48 9 komentara 184 prikaza
Rumunjska

Rumunjski predsjednik Traian Băsescu obećao je u siječnju za posjeta Kišinevu rumunjsko državljanstvo za milijun Moldavaca, a pola godine poslije sve govori da će se broj državljana EU u rekordnom roku povećati za cijeli milijun. Moldavija ima 3,6 milijuna stanovnika, od kojih rumunjsko državljanstvo već sada ima njih 120.000, a još ih 800.000 čeka na pozitivno rješavanje molbi. Rumunjski predsjednik, član desne centrističke Demokratske liberalne partije, time na mala vrata uvodi politiku pripajanja Moldavije Rumunjskoj.

Prvi znaci približavanja država za koje unionisti s obje strane tvrde da ih nastanjuje isti narod pojavili su se u predvečerje raspada SSSR-a 1989. kada je moldavski parlament proglasio moldavsko-rumunjski jezični identitet. Dvije zemlje imaju i praktično istu zastavu, a osim pakta Molotov – Ribbentrop iz 1939., kojim je Besarabija oduzeta Rumunjskoj i dodijeljena SSSR-u, Moldavci imaju i vrlo praktičan razlog za traženje rumunjskog državljanstva.

Riječ je o zemlji koja je tek prošle godine na sto muka na izborima prvi put smijenila nereformirane komuniste, a dva desetljeća kašnjenja s demokratizacijom dovela su do toga da joj BDP po stanovniku statističari CIA-e danas svrstavaju u istu razinu s Kamerunom i Sudanom.

Na rumunjsku se putovnicu u Moldaviji stoga gleda kao na spasonosno pravo na putovanje i rad u EU, a u ostatku EU već mjesecima zvoni na uzbunu zbog opasnosti od rušenja cijene rada u poplavi očajnih i osiromašenih Moldavaca. Băsescu ne skriva predanost ideji “velike Rumunjske” iz 1940. Nezavisni moldavski političari i bivši premijer Mircea Druc dva naroda uspoređuje s odnosom Nijemaca i Bavaraca, a ujedinjenju je sklon i aktualni predsjednik Mihai Ghimpu.

Od 53 zastupnika moldavske vladajuće koalicije Alijansa za europske integracije, devet ih već ima i rumunjsko državljanstvo, a njih 11 ga očekuje. Priča ima i mračnu stranu, a to je da ovim jača secesionizam na istoku Moldavije u samoproglašenom Transdnjestru u kojem se početkom 90-ih i ratovalo. Transdnjestar je većinski naseljen Slavenima, a od 537.000 stanovnika njih čak 220.000 posjeduje ruske i ukrajinske putovnice.

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • cunt:

  eto, pouka za nas Rvate spojimo se opet sa našom braćom srbima pa ćemo se ušuljti u EU sa njima

 • Avatar zanusi13
  zanusi13:

  Kakvi likovi, pa ovo je kao u Matakovićevom stripu..... Kuži \'Europljana\'..lol

 • Agramer198:

  A jel isti princip vrijedi ak mi anektiramo Sloveniju??