Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

MOL traži od Hrvatske 6,5 milijardi kuna!

Naslovnica 6.2.2018
06.02.2019.
u 00:06

Točan se datum donošenja odluke ne zna, no upućeni govore da bi se s njom moglo pričekati i do ljeta.

Mađarski MOL na Arbitražnom sudu u Washingtonu od Hrvatske traži odštetu od milijardu dolara, odnosno 6,5 milijardi kuna. Za usporedbu – za taj se novac mogu sagraditi čak tri Pelješka mosta.

Iako se i dosad znalo da Mađari traže velik novac, a brojke koje su se vrtjele u javnosti spominjale su milijardu kuna, pravu su brojku – koja predstavlja neugodno iznenađenje i rekordno traženje odštete – iznijeli izvori bliski odvjetničkoj kući Dechert koja zastupa MOL te su potom i objavljeni u specijaliziranom časopisu za pravo CEE Legal Matters.

Postupak u Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) pokrenuo je MOL krajem 2013. pod tvrdnjom da Hrvatska nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka. Sam proces u glavnom američkom gradu završen je prošlog ljeta, doznajemo. Obje su strane iznijele svoju argumentaciju te ispitale svjedoke i eksperte. Sada se čeka odluka suda koja će pokazati hoće li i koliko Hrvatska morati platiti MOL-u jer o konačnoj odšteti odlučuju arbitri. Točan se datum donošenja odluke ne zna, no upućeni govore da bi se s njom moglo pričekati i do ljeta. 

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Manfred Weber: Otvorit ćemo pet milijuna radnih mjesta. Europa će biti tržišna, ali i socijalna

>>SAD neugodno iznenađen: Na ljestvici demokracije Sjedinjene Države samo bod iznad Hrvatske

>>Tužitelj: Dolački nije u bijegu, samo je izbjegao javno stavljanje lisičina

>>Nesvakidašnji čin savjetnice: Plaća Mirjane Hrge 16.471 kn, a 7000 kn donirat će dvjema obiteljima

>>Katoličke udruge: Raskol među konzervativcima: ne žele u politiku sa Željkom Markić i Ilčićem

>>Zagrebačka neto plaća dosegnula gotovo tisuću eura

>>Marko Šapit: Zabivaka je bila najgledanija sportska emisija u povijesti HRT-a

 

Ključne riječi

Komentara 60

ZR
Ze Roberto u
20:20 05.02.2019.

Sve to samo proslijediti populistima iz Mosta.....još su mladi, imaju vremena otplatiti

AN
Antonio1952
21:47 05.02.2019.

Koja vlada je bila 2013? Ostavili su samo dugove i sudove.

DD
ddh
00:08 06.02.2019.

Odkuda sad ovo. Pa zar nije Pedja grbin bartem desetak puta rastumacio kalo Hrvatska dobiva tu arbitrazu. Pa zar nije vlada Milanovica i komunista tumacila kako s tom arbitrazom nema nikakvih problema? Pa zar nije onaj Petrov sa svojim glasnogovornikom Grmojom tumacio kako Hrvatska u toj ali i u izgubljenoj arbitrazi u Svicarskoj super stoji i da Hrvatska dobiva obje arbitraze i s tim argumentom rusio Karamarka? Gdje je sada klepetanje Petrova i raznih propagandista crvene partije sa HRT-a poput Popovicke, Togonala i drustva koji su Karamarka skoro proglasili drzavnim neprijateljem broj jedan samo uzato jer je predlagao da se arbitraze zaustave i da se taj problem sa Madjarima rijesi bilateralno? Hoce lio sad taj psyhijatar reci pogrijesio sam i preuzeti zajedno sa Grbinom odgovornost? Nece. Jer za takvo sto treba imati karaktera, a ta cijela kamarila niti nezna kako se rijec karakter ispravno napise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije