Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi sukob

MOL ne želi Umićevića, zamjera mu gubitke Ine

\'30.08.2006., Zagreb - Jasminko Umicevic, naftni konzultant.  Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL\'
Dalibor Urukalović/Pixsell
03.05.2011.
u 12:00

- Da mi i ponude funkciju, ne bih je prihvatio. Orijentiran sam na svoj privatni biznis, kaže naftni stručnjak Jasminko Umićević

Dok traje bitka Vlade i MOL-a oko Ininih dionica i stjecanja većinskog paketa te kontrole goleme Inine dobiti, koja bi do kraja godine mogla dosegnuti čak 4,5 milijardi kuna, na pomolu je novi sukob.

Novi razdor Vlade i MOL-a
Vlada i MOL sada se ne mogu dogovoriti o tomu tko će biti novi glavni izvršni direktor u Ini budući da je Bojan Milković u pritvoru, a na mjesec dana ga je na toj funkciji zamijenio predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott. Tih je 30 dana sada isteklo te se pojavila informacija kako predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern lobira da na mjesto glavnog izvršnog direktora Ine zasjedne naftni konzultant i stručnjak Jasminko Umićević. Upravo je Umićević, koji je nedavno bio i jedan od kandidata za upravu Ine, novi razlog razdora između Vlade i MOL-a. Iako Štern tvrdi kako s Umićevićem o tome nije razgovarao te kako Umićeviću nitko službeno nije ponudio to mjesto u Ini, ipak dodaje kako bi ga rado vidio kao glavnog izvršnog direktora jer ga smatra najvećim naftnim stručnjakom u operativnom poslovanju.

>>Upravljačka struktura Ine

Izvori bliski MOL-u, pak, kažu kako bi MOL bio vrlo iznenađen kada bi Vlada na tu funkciju predložila Umićevića jer tvrde da su godine u kojima je on zajedno sa Šternom bio na izvršnim funkcijama u Ini za tu kompaniju bile poslovno neuspješne. Njemu i Šternu zamjeraju gubitke (1999. godine minus je iznosio 1,6 milijardi kuna, a MOL je te godine imao milijardu kuna dobiti) te premala ulaganja, navode izvori bliski MOL-u.

– Umićevićevo bi imenovanje bilo suprotno zajedničkom cilju Vlade i MOL-a da se Inu učini profitabilnom i uspješnom kompanijom. Vrlo je izvjesno da MOL ne bi prihvatio prijedlog da Umićević bude glavni izvršni direktor – doznajemo iz izvora bliskih MOL-u. Iako nije detaljno propisana procedura imenovanja čelnika koji predsjeda odborom izvršnih direktora, koji je prema sadašnjoj upravljačkoj strukturi Ine i utjecajniji od uprave, ipak se za njegovo imenovanje mora postići dogovor između dva najveća dioničara, odnosno MOL-a i Vlade.

Uprava Ine je ta koja određuje sastav odbora izvršnih direktora te, kada bi NO predložio Umićevića za glavnog izvršnog direktora, uprava ne bi podržala njegovo imenovanje. Iako u tom tijelu sjedi jednak broj hrvatskih i mađarskih članova, glas predsjednika uprave, MOL-ova čovjeka Zoltana Aldotta, nosi dva glasa te bi hrvatski članovi bili preglasani. Jasminko Umićević, koji je u Hrvatskoj cijenjeni naftni analitičar, pak, poručuje kako s njim o tome da bude glavni direktor u Ini nitko nije razgovarao.

– Kada bi mi tu funkciju i ponudili, ja je u ovom trenutku ne bih prihvatio jer su moji poslovni planovi sada usmjereni isključivo na moj privatni biznis – rekao je Umićević, koji je direktor Oil&Gas Companyja.

Izvori bliski hrvatskoj strani pak kažu kako im je jasan otpor i strah MOL-a od eventualnoga Umićevićeva imenovanja jer on, za razliku od smijenjenih hrvatskih članova uprave Ine (Dragičevića, Petrovića i Tkalčića), ne bi bespogovorno slušao mađarskog dioničara. Kada je Umićević bio kandidat za upravu Ine, tada su pak protiv njegova imenovanja bili neki sada smijenjeni HDZ-ovi ministri...

Minus zbog dolara
Isti izvori objašnjava kako je na 70 posto gubitka 1999. godine, koje izvori bliski MOL-u zamjeraju Umićeviću, utjecala negativna tečajna razlika, odnosno iznimno jak dolar koji je tada dosegnuo osam kuna, poskupljenje nafte te zabrana tadašnje Vlade da se sukladno tome povisi cijena naftnih derivata.

Ina je sada zbog pozitivne tečajne razlike, odnosno slabijeg dolara, ostvarila veću dobit u prvom tromjesečju ove godine. Iako MOL-u nije prihvatljiv Umićević, nepoznato je tko je osoba koju bi na toj funkciji voljeli vidjeti. U MOL-u su svjesni da je Milkovića nužno smijeniti s te funkcije iako se nadaju da će se dokazati kako nije kriv za optužbe o korupciji u Croscu te nekoga trajno postaviti za glavnog izvršnog direktora jer je neizvjesno koliko će Milković još ostati iza rešetaka.

Komentara 4

DU
Deleted user
13:32 03.05.2011.

Spamaš bezveze s takvim komentarima. Caps lock u brzini... I nije pih, sumljiče ih, a nadam se da će i dokazati...

DU
Deleted user
13:11 03.05.2011.

Pretprošlog direktora Dragičevića sumljiče zbog utaje poreza, prošli Milković je u pritvoru... Možda je stvarno rješenje pokloniti MOL.u INU... Takvog lopova kakvog hrvati mogu postaviti ne bi nam postavili ni najgori neprijatelji...

OB
-obrisani-
13:22 03.05.2011.

netkonitko, čudan si ti lik. Imena osumnjičenika pišeš velikim slovom, dok \"Hrvati\" pišeš malim. Freud bi imao štogod za reći o tome. \"sumljiče\" - pih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije