Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MOL: Ne planiramo opskrbljivati Hrvatsku iz Mađarske i Slovačke

"Čak se i Tifon, koji je u potpunom vlasništvu MOL-a, opskrbljuje iz Ine, a ne iz Mađarske i Slovačke"
26. listopada 2016. u 16:36 2 komentara 617 prikaza
mol
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

MOL ne planira opskrbljivati Hrvatsku iz svojih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj, a čak se i Tifon, koji je u vlasništvu MOL-a, opskrbljuje iz Ine, odgovoreno je danas Hini iz te mađarske naftne kompanije, dok su iz Ine priopćili da odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena.

– MOL nema takvih planova da opskrbljuje Hrvatsku iz svojih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj. Čak se i Tifon, koji je u potpunom vlasništvu MOL-a, opskrbljuje iz Ine, a ne iz Mađarske i Slovačke – odgovoreno je Hini na molbu za komentar na ranije izjave saborskog zastupnika Mosta i bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Panenića u Saboru.

Panenić je u srijedu poručio kako mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u naftnoj rafineriji u Sisku, a potom i u onoj u Rijeci, pozivajući hrvatsku politiku i struku da postignu konsenzus i donesu odluke o energetskoj sigurnosti i daljnjim odnosima s MOL-om.

– MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda implementirati svoju strategiju prestanka rada rafinerije u Sisku i maksimalno odugovlačiti modernizaciju rafinerije u Rijeci. Bojim se da je to stvaranje pretpostavki da se na kraju zatvore obje. Prema informacijama koje imam, time bi se kontinentalni dio Hrvatske opskrbljivao iz moderniziranih svjetskih rafinerija u Budimpešti i Bratislavi, dok bi se naš jadranski dio opskrbljivao putem terminala u lukama. Jasno je da MOL provodi politiku osiguranja statusa energetskog lidera u regiji – poručio je Panenić nakon stanke u Saboru.

Tijekom stanke u Saboru dao je izjavu novinarima, a televizija N1 prenosi njegovu poruku kako iz dosadašnjih postupaka MOL-a izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku "neminovno". – Bez obzira na to kako mi trpjeli stanje, izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno – rekao je Panenić, nužnim ocijenivši da Vlada u najkraćem mogućem roku zauzme čvrst stav i poduzme aktivnosti koje će jamčiti razvoj Ine.

Ina: Odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena

 Iz Ine su, pak, u srijedu izvijestili da odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena te kako se u sklopu predloženog poslovnog plana razmatraju moguće opcije za Rafineriju nafte Sisak.

– Odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena –  izvijestili su iz Ine, napominjući kako je Rafinerija danas započela s pokretanjem procesnih postrojenja za novi blok prerade, koji bi trebao trajati do kraja studenog.

– Radi unapređenja rezultata i istovremenog smanjenja gubitaka u poslovanju, u sklopu predloženog poslovnog plana razmatraju se moguće opcije za Rafineriju nafte Sisak. Fokus Ine je na daljnjem unapređenju riječke rafinerije kroz planirano ulaganje u tehnologiju za obradu teških ostataka – istaknuli su iz Ine.

Plenković: uskoro sastanak između Uprave Ine i Vlade 

U međuvremenu, premijer Andrej Plenković kazao je da je razgovarao s predsjednikom Uprave Ine Zoltanom Aldottom te kako će se uskoro održati sastanak između Uprave Ine i Vlade na kojem će se razmotriti odnosi i strateški interesi Hrvatske u Ini.

– Danas sam razgovarao s predsjednikom Uprave Ine Aldottom. Izrazio sam zabrinutost za položaj radnika u Rafineriji Sisak. Dogovorili smo da idući tjedan, nakon sjednice Vlade sutra i posjeta BiH, dogovorimo jedan hitan sastanak između Uprave Ine i relevantnih članova Vlade na kojem ćemo razmotriti odnose i strateške interese Hrvatske u ovoj našoj naftnoj kompaniji – kazao je Plenković novinarima u Hrvatskom saboru.

Odgovarajući na upit o zabrinutosti radnika i proturječnim izjavama ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića oko sudbine sisačke rafinerije, Plenković je poručio kako bi trebalo "malo smiriti loptu, konfuziju u medijskom prostoru".

– Vlada još nije raspravljala o toj temi jer je prva sjednica sutra. Temeljito ćemo analizirati situaciju, informirati se i o poslovanju Ine, o stanju pravnih procesa koji su u tijeku i raditi na tome da zaštitimo interese Hrvatske i interese svih zaposlenika – poručio je premijer.

Andrej Plenković SISAČKA RAFINERIJA Plenković: Dogovorili smo hitni sastanak Ine i Vlade, Dobrović: Nema govora o zatvaranju sabor LOŠE VIJESTI Panenić: Izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neizbježno

– Vlada će štititi interese Hrvatske i radnika u Ini – ponovio je Plenković, odgovarajući na upit hoće li na najavljeni sastanak s Upravom Ine ići sa stavom da Rafineriju u Sisku ne treba ugasiti.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u srijedu poslijepodne izjavio je kako se Rafinerija Sisak ne gasi te da će se naći rješenje koje uključuje očuvanje radnih mjesta.

– Rafinerija Sisak se ne gasi, to nije opcija – izjavio je Dobrović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu.

Na pitanje što je onda značila njegova jutrošnja izjava u kojoj je spominjao zatvaranje, rekao je da se to odnosilo na desetljeće ili dva u kojem će Hrvatska, kao i druge zemlje, sve više postajati niskougljično društvo koje će konzumirati manje naftnih derivata.

– To sasvim sigurno nema izravne veze s konkretnom situacijom u Rafineriji Sisak gdje ljudi čekaju što će se dogoditi sutra ili prekosutra. Ta se radna mjesta u tom kratkom periodu neće dirati – rekao je Dobrović.

Dobrović je ranije u srijedu novinarima ispred Vlade rekao kako će se "u neko doba Rafinerija nafte u Sisku ipak morati zatvoriti".

>> Reiner je Marasu oduzeo riječi: 'Nemojte se sa mnom prepirati i nemojte mi odgovarati'

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
  • Somelier:

    Nema tu mudrovanja. Jedino riješenje ako hoćete "spasiti" rafinerije mora se otkupiti MOL-ov udio u INA-i.Sve drugo su prazna naklapanja. Ako trenutno (ne zauvijek) hoćete spasiti Rafineriju Sisak morate zatvoriti onu u Rijeci ili na Krku. Tamo je lakše prenamjeniti ... prikaži još! ili zemljište pretvoriti u turističke objekte. Sva ova socijalistčka naklapanja kako ne će mo dati rafineriju Sisak su priće za djecu ili drugim jezikom brzo će dignuti ruke od nje sa pričom da kao država tu ništa ne može.

  • vilica:

    Zovite svakako sindikalce iz siska na pregovore i razgovore...