Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat za Inu

MOL kupuje dionice, bliži se udjelu od 50 posto

Zoltan Aldott
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
07.10.2014.
u 10:15

Sva četiri obvezna mirovinska fonda imaju u vlasništvu dionice Ine, ali postoji prešutni dogovor da se te dionice ne prodaju u ovoj situaciji

MOL se priprema za kupnju paketa dionica Ine uz pomoć kojih bi se mogao približiti većinskom paketu dionica, informacija je koju je Večernji list dobio od izvora dobro upoznatih s potencijalnom transakcijom. U pregovorima su o paketu Ininih dionica, kako tvrde izvori, Raiffeisen International i MOL, pri čemu banka majka na liniji Beč – Budimpešta pregovara o dionicama koje nisu u njezinu direktnom vlasništvu.

Naime, među najvećih deset dioničara Ine nalazi se i obvezni mirovinski fond Raiffeisen, koji posjeduje 80.000 dionica Ine, odnosno 0,8 posto udjela u kompaniji, a ako je riječ o tom paketu, MOL bi time mogao skočiti na 49,88 posto udjela u Ini pa bi mu samo 12.001 dionica bila potrebna da prijeđe prag od 50 posto i time i formalno preuzme pravo na kontrolu u Ini. Podsjetimo, država posjeduje 44,84 posto Ine, a mali dioničari, među kojima su sva četiri obvezna mirovinska fonda, 6,08 posto.

Ne žele komentirati

Nijedan od dva potencijalna partnera u spomenutoj transakciji nije želio direktno komentirati informaciju, ali priznaju da su vezani ugovorom po kojem je tvrtka kći RBI-ja Raiffeisen Centrobank angažirana kao savjetnik na pitanju MOL-ova udjela u Ini, ali na pitanju potencijalne prodaje udjela u domaćoj naftnoj kompaniji, ne kupnje novih dionica. – RBI u vlasništvu nema dionice Ine, a nismo upoznati da podružnice naše grupe pregovaraju o prodaji dionica Ine – kazali su u RBI-ju i napomenuli da je njihov aranžman s MOL-om još na snazi. Slično kažu i u MOL-u.

– Ne želimo komentirati te informacije. Kao što već znate, RBI ima mandat da prouči opcije vezane za MOL-ov udjel u Ini. Do sada nije bilo odluka vezanih uz te aktivnosti – poručili su službeno iz MOL-a. Ipak, postoje snažna uvjerenja da MOL pokušava direktnom pogodbom prijeći prag od 50 posto i tako promijeniti svoju poziciju u Ini. Umjesto prodaje svog udjela, uvjeravaju izvori, odlučili su se na jačanje pozicije. U krugovima povezanima s mirovinskim fondovima neslužbeno se može čuti da postoji prešutan dogovor da se dionice Ine ne prodaju u ovom trenutku, ali da ne mogu odbaciti mogućnost da banke majke pregovaraju s potencijalnim kupcima.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

8,5 milijardi gubitka

Paket od 80.000 dionica Ine MOL mora platiti najmanje 320 milijuna kuna, koliko te dionice vrijede na tržištu kapitala, ali vjerojatnije je da je posrijedi puno bolja cijena. Za MOL bi ova transakcija, koju navodno dogovara, bila najelegantnije rješenje krize u odnosima sa strateškim partnerom – Vladom.

Kriza je, podsjetimo, eskalirala zbog odluke o prenamjeni rafinerije Sisak u logističko-distributivni centar jer takva odluka znači otkaz za 500-tinjak zaposlenika same rafinerije i za 1200 kooperanata koji od rafinerije žive. Nadzorni odbor nakon raskola u upravi Ine odlučio je zatražiti novu analizu i strategiju razvoja Ine. U međuvremenu je u medijima objavljena studija po kojoj je Sisak profitabilan, ali je u ponedjeljak Ina te napise demantirala napomenuvši da prerada 600.000 tona nafte nije dovoljna za profitabilan rad te da iznos od gotovo 40 milijuna dolara ne može biti iznos profita jer predstavlja godišnju rafinerijsku maržu koja se računa prije dobiti i ne uključuje sve troškove.

Napominju da su pokušali sve da preokrenu negativne trendove, ali da im je rafinerijsko poslovanje u tri godine i 2014. donijelo operativne gubitke od ukupno 8,5 milijardi kuna EBIT-a.

>>Reakcija iz Ine: Analiza se temeljila na kratkoročnim pretpostavkama

>>Rafinerija Sisak neće se zatvoriti – barem zasad

>>INA bi u Sisku mogla zadržati do 300 ljudi

Komentara 5

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
10:31 07.10.2014.

triba kaznit onog koji prodaje a ne onog koji kupuje....a od koga kupuju?

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
10:34 07.10.2014.

i ja san Hrvatski drzavljanin ---gdje je moj dio?

CR
crocro
13:51 07.10.2014.

Po mojem mišljenju nema nikakvog nastavka rata za INU od strane Mađarske tj. MOL-a. Sve treba ostati blokirano i zamrznuto na spoznaju da je upravljanje nad INOM preuzeto u nedopuštenim uvjetima tj. pod kaznenim djelom. Ako je neki čin predmet kaznenog djela, onda se takav čin ne može priznati kao zakonit. Hrvatska treba raditi na uhidbenom nalogu za Hernadya i Europi treba tužiti Mađarsku zbog nepostupanja jer se obveze država rade po dvostrukim mjerilima. Kako je moguće da Hernady nije izručen Hrvatskoj a predmet je kaznenog djela. To je međunarodni kriminal i pred zakonom nitko ne smije biti pošteđen. To je trenutak kada se svi odnosi INOE i MOL-a po pitanju vlasništva trebaju zalediti sve dok se Hernady ne izruči i presuda za njega u Hrvatskoj postane pravomoćna. Ako i on bude osuđen kao i Sanader, ugovor se poništava i INA je u vlasništvu Republike Hrvatske. Gdje to još ima na svijetu da su dva sudionika iz dvije države u kaznenom djelu, jedan se procesuira i okrivi a drugi je nedostupan i slobodan jer ga njegova država štiti. Gdje su tu europske pravne stečevine. Umjesto da je sve zamrznuto MOL kupuje dionice INE kako bi imao natpolovičnu većinu INE i postao suveren po svakom pitanju. Hrvatska bi trebala biti aktivnija u borbi za INU a ne se predati spoznaji da je MOL superiorniji. Znamo dobro da je INA zapravo trebala kupiti MOL, ali Mađari za razliku od Hrvatske samo kupuju a ne prodaju svoju imovinu. Hernady mora završiti na suđenju i nema toga opravdanja da već nije u zatvoru. Gdje je pritisak EU na Mađarsku ako se hoćemo igrati europskih pravnih stečevina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije