Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jak napad

'Moja je kći umrla zbog nestručne liječničke pomoći'

'sanda_nnn_unu_110913'
''
11.09.2013.
u 20:20

Posljednji ispraćaj 27-godišnje Sande je danas na riječkom groblju Trsat. Sandi, koja je bolovala od astme, prošli petak pozlilo je na plaži.

Sandu Grgurić, 27-godišnju djevojku iz Baške na Krku, obitelj će na posljednji počinak ispratiti danas na riječkom groblju Trsat, no roditelji i najbliži neće naći mir dok se ne razjasne okolnosti njezine smrti koja je, uvjereni su, posljedica nepravodobne i nestručno pružene liječničke pomoći na otoku. A to je, tvrdi njezin otac Sanjin Grgurić, posljedica loše organizirane turističke ambulante u Baški i cijelog sustava koji ne prepoznaje potrebe turističkog mjesta u sezoni.

Pokušali je reanimirati

Sandi, koja je bolovala od astme, prošli petak pozlilo je na plaži. Liječniku iz turističke ambulante, tvrdi otac, trebalo je desetak minuta da stigne do plaže, a kad je došao nije se snašao i pružio joj potrebnu pomoć. Sanda nije disala, već je poplavila, a liječnik uza se nije imao kisik koji bi njegovu kćer spasio, mjerio joj je šećer, tlak, pitao kako se zove i koje je godište, kao da je to važno. Dobila je injekciju adrenalina, no nije reagirala. Imala je uza se \"pumpicu\", no takav astmatični napad nikad nije imala i nije si sama mogla pomoći. Na plaži nije bilo ni spasilaca osposobljenih za pružanje prve pomoći, a ondje je trebao biti barem jedan od njih jer je i time uvjetovana dodjeljena koncesija.

Najbrže što su mogli došli su i ronioci s bocom kisika no Sanda nije imala snage udahnuti ga. Dotrčala je i bašćanska liječnica, kojoj je Sanda bila pacijentica, pokušala ju je reanimirati, ali dotad je već prošlo previše vremena, kaže Sandin otac. Pita se zašto je kombi ambulante stigao kasnije, bez opreme, a Hitna pomoć tek nakon 45 minuta.

Čekaju izvještaj

Nesretnu su djevojku bez svijesti premještali iz jednog vozila u drugo, izgubilo se, ponavlja otac, previše vremena i u prvim minutama kad je to bilo ključno nisu joj znali pomoći. U bolnicu u Rijeci stigli su u 19 sati i liječnici i sestre su joj vratili funkcije organa. Unatoč lošim prognozama, obitelj se nadala najboljem, ali Sandino je stanje bilo vrlo loše i ishod je bio tragičan.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu dr. Davor Vukobrat kazao je da je ekipi Hitne pomoći od dojave do intervencije trebalo 21 i pol minutu, odmah su krenuli iz Krka, a kad su je preuzeli djevojka je bila bez svijesti, nije disala i imala srčani ritam. Vratili su joj srčani ritam i krenuli u Rijeku gdje su stigli u 18.05 sati. U Domu zdravlja pod čijom je ingerencijom bašćanska ambulanta jučer ujutro zatražili su očitovanje liječnika i voditelja ispostave u Krku pa će se o svemu očitovati tek kad dobiju sve informacije.

>>Tragedija u Novom Čiču: Dječak (15) utopio se na kupanju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije