Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cro Eco Expo

Moj solarni trabant ima motor američke špijunske jedrilice

Cro Eco Energy Expo 2015.
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
28.03.2015.
u 16:10

Umjesto benzina, crveni automobil Nikole Marinića iz Ludbrega pokreće sunce, i to preko ploča smještenih na krovu

Trabant, koji od milja neki zovi i trabi, bio je sve do prije 25 godina popularno vozilo u Demokratskoj Republici Njemačkoj, ponajviše zbog niske cijene i male potrošnje goriva, svega sedam litara, koliko je gutao dvotaktni motor. Ono što je Nikolu Marinića iz okolice Ludbrega posebno zaintrigiralo, bila je njegova mala težina jer se izrađivao od specijalne vrste plastike.

Lakše vozilo manje troši

– Trebao mi je što lakši auto da bi manje trošio. No, ne benzina nego Sunčeve energije – objašnjava 60-godišnjak koji je svoj trabant izložio u varaždinskoj Areni kao jednu od atrakcija 6. Sajma obnovljivih izvora energije Cro Eco Energy Expo 2015. Crveni automobil pokreće energija sa solarnih ploča smještenih na krovu, a trofazni motor snage 20 kilovata iz američke je špijunske jedrilice. Ne voli govoriti o tome kako je došao do njega, spominje tek neke veze i Afganistan, no najvažnije je, kaže, da je za njegov trabant idealan.

– Može potegnuti i do 170 kilometara na sat, ali samo jedan sat, a zatim stane. Bolje je ići oko 60 kilometara na sat pa se odjednom može prevaliti i više od stotinu kilometara – dodaje. Uspio ga je registrirati, a dobio je i ponudu da ga proda, no zasad ih odbija.

Na trodnevnom sajmu bio je i Zoran Kordić iz UNPD-a Hrvatska, koji se iz Tadžikistana vratio sa zanimljivom pričom. U toj je državi u središnjoj Aziji Program Ujedinjenih naroda za razvoj pokrenuo pilot-projekt samogradnje Sunčevih toplinskih sustava u ruralnim krajevima kako bi lokalno stanovništvo smanjilo potrebe za drvom koje koriste za kuhanje i grijanje.

Muškarci u inozemstvu

Nekontrolirana sječa dovela je do nestanka 70% šuma. Kako većina muškaraca radi u inozemstvu, projekt je bio usmjeren na žene. – Održan je trening za predstavnike lokalnih tvrtki, zaposlenike škola i fakulteta te članove ekoudruga, a potom i radionica za 15 žena u selu blizu granice s Afganistanom. One su dobile i Sunčeve toplinske sustave za kućanstva – otkriva Kordić.

>>Na 6. Sajmu obnovljivih izvora energije u Varaždinu 30-ak izlagača

>>Iz obnovljivih izvora stvaramo tek jedan posto ukupne energije

Komentara 5

OB
ObrenM
16:45 28.03.2015.

Da sad Dorhovo ministarstvo "Za istrazivanje ruda i gubljenje vremena" nebi sprovelo istragu sa oduzimanjem Trabija i istraznim zatvorom za umirovljenika inovatora?Ako se u Hrvatskoj ne istrazuju ociti kriminali,mozda odrade posao za Ciu.

BR
Bravar
17:14 28.03.2015.

i sta je tu novoga??

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
12:02 29.03.2015.

Veli mudrac. Može potegnuti 170 na sat ali stane nakon sata. Ispada tako može prevaliti 170 km. Ukoliko ga voziš 60 na sat možeš prijeći preko 100 km ali zato je vozio više od 1 sat 45 minuta dakle za onih 170 km treba mi skoro 3 sata. Pa mislim da će nas većina birati onu prvu verziju. Štediš vrijeme a samim tim i sunčevu energiju kaj ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije