Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hoćemo li nestati?

Mogući scenariji za smak svijeta 21. 12. i istine o njima

maje ilustracija (1)
AFP/Pixsell
20.12.2012.
u 15:05

Maje nisu predvidjele kraj postojanja 21. prosinca 2012. već jednostavno tog datuma završava ciklus njihova kalendara imena b'ak'tun te počinje novi ciklus

Prema majanskom proročanstvu navodno nam svima preostaje još vrlo malo života jer 21. prosinca doći će do smaka svijeta. Vrijeme nam svima lagano odmiče no moderna znanost baš se i ne bi složila da ćemo ubrzo nestati. U nastavku možete pročitati moguće scenarije za smak svijeta 21. prosinca i, naravno, racionalna objašnjenja za tvrdnje pobornika takvih vjerovanja, o kojima pišu strani mediji.

Majanski kalendar samo je kalendar, a proročanstvo o kraju svijeta 21. prosinca 2012. ne postoji

Majanski kalendar najveći je kalendar ikad napisan. Maje su vrijeme doživljavali kao ciklički proces, a brojili su ga od prije 5125 godina, točnije od 11. 8. 3114. godine prije Krista, prema našem kalendaru. Prema objašnjenjima znanstvenika NASA-e, kalendar se ponavlja i to je ključ problema s predviđanjima. Naime, oznaka na početku kalendara 11. 8. 3114. prije Krista bit će identična kao oznaka 21. 12. 2012. No, Maje nisu predvidjeli kraj postojanja 21. prosinca 2012. Već jednostavno tog datuma završava ciklus njihova kalendara imena b'ak'tun te počinje novi ciklus, a sve je poprimilo apokaliptične tonove tek kada su zapadnjaci počeli reinterpretirati kalendar.

Planet X ili Nibiru ne postoji jer bi do sada bio vidljiv golim okom

Ne postoji nikakav asteroid, komet ili planet koji će udariti Zemlju i izbrisati sav život, a da postoji, već bi kao najsjajniji objekt na nebu bio vidljiv golim okom ili, kako tvrdi znanstvenik David Morrison iz NASA-e u videu na Youtubeu, astronomi bi taj planet promatrali godinama. Sve je internetska prijevara.

Sunce neće uništiti zemlju

Jedno od navodnih predviđanja jest i da će naš planet uništiti Sunce, odnosno njegova pojačana aktivnost. Kako tvrdi NASA, solarne oluje imaju minimalan utjecaj na zemlju, a solarna aktivnost doseže maksimum svakih 11 godina. Ne postoji nikakav poseban rizik za 2012.

Planeti se neće uskladiti

Još jedan od strahova vezanih uz smak svijeta 21. prosinca jest da će se planeti poravnati, što će nekako kobno djelovati na naš planet. No, NASA tvrdi da do planetarnog usklađivanja neće doći u sljedećih nekoliko desetljeća, a čak i ako dođe do toga, posljedice za Zemlju bit će zanemarive. Prema NASA-i do planetarnog poravnanja došlo je 1962., 1982. i 2000., a mi smo i dalje još uvijek živi i prisutni.

Zamjena magnetskih polova neće biti naš kraj

Jedan od scenarija za navodni smak svijeta je i taj da će Sjeverni i Južni pol zamijeniti mjesta 21. prosinca, što će dovesti do katastrofe. Ideja nije tako luda kao što se čini i vjerojatno dolazi zbog postojanja Zemljina magnetskog polja. Naime, Zemljin magnetski polaritet mijenja se u nepravilnim razmacima. Međutim, promjena normalne polarnosti u reversnu je proces koji se događa svakih nekoliko stotina tisuća godina, tvrdi NASA. Promjena magnetskih polova može dovesti do blagog porasta kozmičkog zračenja, međutim, istraživanja pokazuju da ova pojava u povijesti nije poremetila život na Zemlji.

>> NASA objavila snimku: Zašto se jučer nije dogodio smak svijeta!

Komentara 11

EK
ekronomist
21:27 20.12.2012.

cisto da se razumijemo, pricamo o civilizacija koja je u chicen itzi, svom glavnom gradu ljudske zrtve koje prinosila bogovima bacala u svoj glavni izvor vode... toliko o naprednoj civilizaciji

DU
Deleted user
15:16 20.12.2012.

Po prirodi sam skroman svjedok ovog današnjeg vremena. Nije mi baš do "smaka svijeta", ali priznam da bi se zadovoljio smakom Vlade koja trenutno u Hrvatskoj provodi "smak ljudskog dostojanstva".

GL
Glista
15:55 20.12.2012.

Pa je li moguce da nas je strah nekih bljezgarija koje su naskrabali neki tamo "spearchuckers" prije tisuce godina? I prije nego me pocnete ispravljati i zvati ih "napredna civilizacija" podsjetite se da svca njihova znanost (astronomija, matematika) sluzila u "bozanske" svrhe, da bi vladajuca kasta mogla prikazati sebe kao svemogucom i bozanskom. Sto se tice stvarnog napretka: Ta civilizacija nikada nije pokusala upregnuti zivotinje da im pomognu pri radu (doslovce) niti je izumla KOTAC! Eto toliko o njihovoj "mudrosti".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije