Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži referendum

Mogorović: Hoće li Gadafi biti financijer džamije u Puli?

Gadafi
AFP/PIXSELL
20.03.2011.
u 12:52

Tko treba financirati izgradnju pulske džamije? Mi imamo pravo znati što vi o tome mislite. Prije svega očitujte se hoće li Gaddafi biti financijer džamije za koju je grad Pula spremna dati lokacijsku dozvolu, piše Mogorović.

Ninoslav Mogorović, predsjednik udruge “Dr. Ante Ciliga“ u Puli uputio je otvoreno pismo IDS-u, građanima muslimanske vjeroispovjesti te gradskoj i županijskoj upravi u Istri, a vezano za izgradnju džamije u Puli.

“Tražimo da se o takvim višeznačnim i trajnim intervencijama u identitet prostora odlučuje na referendumu građana koji prethodno trebaju biti temeljito obaviješteni o svim posljedicama jedne takve intervencije u prostor grada. Jasno i nedvojbeno poručujemo: ne želimo nikoga sputavati ili ograničavati u vjerskim osjećajima i potrebama, ali to je privatna potreba pojedinca, a ne javna stvar. Ako se trebaju uvažiti demokratski kriteriji u smislu određenja javnog prostora, onda je to identitet većine i samo naslijeđe – baština, a kako je ta naša vrijednost ujedno i baština za budućnost, pa i u gospodarskom smislu, to bi se trebalo u ovom slučaju potražiti rješenje u ideološko – vjerski neutralnoj arhitekturi, a ne u džamiji te svakako ne u najužoj jezgri središta Pule. Hrvatski, a time i istarski identitet, u smislu povijesnog iskustva i uljudbenog nasljeđa je 'suprotiva' islamu.“ piše Mogorović.

“Najperfidnije u svemu tomu jest nastojanje da se građane Pule, Istre i Hrvatske pokušava uvjeriti da izgradnja džamije i islamskog centra u središtu Pule nema nikakve veze sa politikom već 'samo' sa građanskim pravima i vjerskim slobodama !?“ navodi Mogorović i nabraja da se Mešihat javno izjašnjavao za pojedine stranke, kako im je gdje koja obečala islamske probitke, (tako se na primjer kod nas u Istri Mešihat izjasnio u korist IDS-a, u Rijeci za SDP-a, Gunji HDZ-a itd.

 "Tko treba financirati izgradnju pulske džamije? Očitujte se oko toga! Mi imamo pravo znati što vi o tome mislite. Prije svega očitujte se hoće li Gadafi biti financijer džamije za koju je grad Pula spremna dati lokacijsku dozvolu“ završava svoje otvoreno pismo Ninoslav Mogorović.

Komentara 18

OB
-obrisani-
15:34 20.03.2011.

Nećemo rakete od građevina put neba. bez ljutnje ali džžamije u Osijeku, Puli, rijeci - ajte ča!! NE islamizaciji. nema niti jedne katoličke crkve u Saudijskoj arabiji

OB
-obrisani-
15:35 20.03.2011.

nas je 4,5 mil stanovnika. neka grade džamije u Berlinu, Parizu, beču i londonu. ak tamo sagrade onda može i kod nas.

Avatar Pivica
Pivica
14:19 20.03.2011.

Može džamija u Puli,može Brena u Areni ,sve može samo Thompson ne. Tu se ne radi o Thompsonu nego o personifikaciji. Sve što je domoljubno nije dobro!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije