Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U NOVOM MAXU!

Modrić: Rakitić i ja nosit ćemo Hrvatsku u Brazilu

Luka Modrić vs Atletico Madrid
Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL
20.02.2014.
u 12:12

– Presretan sam zbog Ivana Rakitića! Iskreno me veseli što je i on sretan i što izvrsno igra – poručuje Luka Modrić u intervjuu za Max!.

Izašao je s terena ozarena lica dok se 60-ak novinara guralo u borbi za njegovu izjavu. Ispod crnog raskopčanog sakoa i bijele majice u oči je upadao lančić s povećim križem. Luka Modrić (28) zahvalan je Bogu na svojim najljepšim igračkim trenucima, na ovacijama s tribina u Madridu, piše novi broj sportskog tjednika Max!.

S križem oko vrata pred brojnim kamerama poručio je svijetu da ništa nije nemoguće ako vjeruješ. Ako se boriš i skromno čekaš priliku.

Presretan sam, osjećam se sjajno, neusporedivo bolje nego lani kada sam došao u Real – rekao je Modrić nakon utakmice Kraljeva kupa protiv gradskog suparnika Atletica.

No nije htio sebe gurati u prvi plan, želio je istaknuti druge, svog prijatelja Rakitića (25), pa prinovu u španjolskoj ligi Sammira (26) te se osvrnuti na Hrvatsku na koju misli u svakom trenutku.

I Sammir ima šanse za SP

Dok su sijevala pitanja na španjolskom jeziku, nije se obazirao, već je mirno govorio na hrvatskom.

– Sammiru sam odmah, čim je došao u Madrid, poželio dobrodošlicu. Stvarno se nadam da će uspjeti ovdje – ističe Luka.

Trenutačno ih dijeli 18 kilometara, koliko ima cestom od Modrićeva sjevernog Madrida do Sammirova južnog predgrađa Getafea.

– Ne znam u kakvoj je formi, je li spreman za utakmice, no bit će mi drago sresti ga tamo pa makar i izvan terena – napominje Modrić.

Njih dvojica igrala su zajedno u Dinamu od 2006. do 2008. nakon čega je Luka otišao u London. Hrvatski Brazilac koji je od Modrića naslijedio Dinamovu desetku rekao je: “Lijepo od njega što mi se javio, to mi puno znači”.

Što se Sammirove daljnje karijere tiče, napose one u reprezentaciji, sve je u njegovim rukama.

– Izbornik Kovač svima nam je jasno dao do znanja da na sve računa i da svi moramo igrati. Nitko nije bez šanse za odlazak na Svjetsko prvenstvo pa tako ni Sammir – kaže veznjak Reala.

Uvjeren je da svatko zaslužuje priliku, a u duhu vjere, i oprost. S tim se slaže i njegov prijatelj Rakitić, kapetan Seville, koji se prije utakmica obavezno prekriži.

Ronaldo je sjajna osoba

No hoće li njih dvojica uspjeti pogurati na pravi put “odmetnutog sina” ili Filha (Sina) kako mu je na portugalskom tepao Zdravko Mamić (54), zasad je teško reći. Kovač (42), jednakog svjetonazora, kao bivši vezni igrač ponajprije će tražiti rezultate od Sammira, a vremena je sve manje. Hrvatski Brazilac ne nalazi se na popisu za iduću prijateljsku utakmicu.

Modrić u Realu nosi broj 19, baš kao i Sammir u Getafeu. Trenutačno se ne opterećuje brojevima, ali tko zna, možda već iduće ljeto dobije desetku, broj koji je imao Mesut Özil (25) prije odlaska u Arsenal.

– Ma dobro, bitno je jedino da dobro igram... lako za ostale stvari... – skromno će Luka uz osmijeh.

Gode mu pohvale španjolskih medija, navijača, trenera Ancelottija, suigrača... Bilo mu je drago pročitati intervju u Max!-u s najboljim igračem današnjice Cristianom Ronaldom (29), koji je bez zadrške istaknuo: “Za moju Zlatnu loptu zaslužan je i Luka Modrić. Od njega se uvijek može očekivati dobra lopta!”.

– Što reći... Cristiano je i sjajna osoba – više puta je ponovio Modrić. Nakon intervjua otvoreno je stao u Ronaldovu obranu nakon što je ovaj, prema njemu nezasluženo, dobio crveni karton protiv Athletic Bilbaa i tri utakmice kazne. Njih dvojica redovito se konzultiraju prilikom izvođenja slobodnih udaraca.

U Madridu se, međutim, više ne govori samo o Ronaldu kao neophodnom igraču. I sam trener Carlo Ancelotti (54) poručio je kako mu je Modrić ključan u sredini, zajedno sa Xabijem Alonsom (32).

– Dugo sam i pažljivo promatrao treninge, gledao kvalitetu i mogućnosti igrača s kojima raspolažem - rekao je Ancelotti, a zatim istaknuo: – Formacija 4-3-3 s Modrićem i Alonsom u sredini dobitna je formula. Oni daju kompaktnost ekipi.

Kup utakmice protiv Atlética odagnale su svaku trenerovu dvojbu (ukupno 5:0), iako mu nije lako držati na klupi mladu španjolsku zvijezdu Isca (21) i skupo plaćenog Illarramendija (23). Ali Luka Modrić već godinu dana, u kontinuitetu, pruža dobre partije. Na terenu je borben, daje odlične kratke i duge pasove, opasan je prema naprijed, a požrtvovan u obrani. Organizira igru bez obzira na to tko se od suigrača nalazi s njim u veznom redu. Atraktivni driblinzi, pak, oduševljavaju publiku.

– Lani sam došao u klub bez priprema, nisam imao dovoljno snage, trebalo mi je vremena da se priviknem na uvjete i suigrače – kaže Modrić.

Lani je kod Mourinha odigrao ili ulazio u 53 utakmice, a ove sezone iza sebe već ima 32 gotovo kompletna susreta, od prve do zadnje minute. Ancelotti, pak, tvrdi da je “dobio osobnost”, da je “opasan kada kreće s loptom prema kaznenom prostoru protivnika”.

– Dobro radim na treninzima, atmosfera u momčadi je odlična pa je i meni puno lakše. I, naravno, lijepo je slušati ovacije s tribina. Sve to čini me samouvjerenim – dodaje.

Kada je lopta kod njega, djeluje sigurno, svaki put točno zna što treba učiniti, kada okrenuti drugu stranu, a kada loptu gurnuti kroz sredinu napadaču Benzemi (26). Dnevni list El País nedavno je to komentirao ovako: “Igrao je tako sigurno, tako samouvjereno. Upravo onako kako igraju igrači s prostora Balkana”.

Ali sam Modrić tek ponavlja:

– Ma osjećam se jako dobro. No važno je da ekipa iz dana u dan igra sve bolje. Puno smo napredovali u zadnje vrijeme i važno je da tako nastavimo.

Njegovi potezi, i prije svega forma, ohrabrili su upravu Reala. Sada, naime, vjeruju da će i skupocjeni Gareth Bale (24) proigrati, samo mu treba dati vremena. On je krajem ljeta, baš kao i Modrić godinu ranije, stigao iz Tottenhama bez odrađenih priprema.

– Normalno da se takve stvari osjećaju. Treba biti strpljiv, često nije lako, ali vjerujem da će Bale tek pružiti najbolje – ističe Modrić.

I Ancelotti je tako nedavno govorio o Modriću.

– On se sada naviknuo igrati u Madridu. Nema igrača kojemu se nije teško prve godine priviknuti na novi klub, novu kulturu, drugačiji nogomet.

Talijan je Modrićevu spremnost uočio odmah nakon preuzimanja ekipe, tijekom ljetnih priprema u Sjedinjenim Državama. Tražeći nakon toga optimalnu formaciju, našao ju je s Hrvatom u sredini. Sada se više ni ne govori o ozlijeđenom veznjaku Samiju Khediri (26).

Suigrači su oduševljeni sigurnošću kojom Modrić zrači, što je došlo do izražaja u prvoj utakmici kupa protiv rivala Atlética, čiji je vezni red predvođen Ardom Turanom (27), s kojim se Modrić uoči utakmice najsrdačnije pozdravio, te novopridošlim Brazilcem Diegom (28), bio potpuno zakočen.

Veća odgovornost kod Kovača

A sve je počelo sada već legendarnim pogotkom Manchester Unitedu na Old Traffordu u ožujku prošle godine: – Lijepo se toga sjetiti, taj pogodak ću zauvijek pamtiti.

U međuvremenu Modrić je dobio novi nadimak. U Madridu su ga od milja prozvali “Poni”, zbog nižeg stasa, plave kose koja poput grive leprša kada trči te zbog poletnosti. Zadovoljni su i svladavanjem španjolskog jezika, što mu daje dodatnu lidersku osobinu. On se samo smije.

Sve to moglo bi biti itekako važno za Hrvatsku jer će od njega Kovač tražiti preuzimanje još veće odgovornosti uz jaku dozu agresivnosti. Morat će pokazati puno više u odnosu na ono što je pokazao u kvalifikacijama. Uz to, uza se neće uvijek imati zvijezde kao u Realu koje u svakom trenutku mogu presuditi utakmicu i izvući te kada ti ne ide.

Ja sam spreman! – poručuje. Istovremeno tvrdi i da Hrvatska ima zvijezdu, odnosno da je Ivan Rakitić, kapetan Seville, taj koji zaslužuje aplauz. –  O njemu je stvarno suviše bilo što reći... Fantastično je to što pokazuje na terenu – naglašava Modrić. Zastaje pa uz povišeni glas kaže:

– Presretan sam zbog njega! Iskreno me veseli što je i on sretan i što izvrsno igra.

U slobodno vrijeme obojica su posvećena obiteljima, izvan terena žive mirno. Španjolci su oduševljeni njihovim ponašanjem, kako na terenu, tako i izvan, napose u ophođenju s novinarima. Oni koji Hrvatsku baš i ne poznaju pitaju: “Jeste li vi Hrvati svi tako plavi?”. “Nismo, ali svi dobro igramo nogomet”, uzvraćamo.

Modrić i Rakitić sve su vrijeme u kontaktu, ohrabruju jedan drugoga, a i kada su na suprotnim stranama, nikada ne zaboravljaju veliko prijateljstvo i boje Hrvatske.

– Naravno, mi se redovito čujemo. Odmah sam mu se javio kada je zabio gol Atléticu na Vicenteu Calderónu – kaže Modrić.

Pa došao sam osvajati trofeje...

Poželio mu je i rušenje Barcelone, što bi i njega približilo tituli. – Rakitić je sposoban pobijediti svakoga – uvjeren je. Pa ipak, Barcelona je u Sevilli slavila s rezultatom 4:1.

Dok nekoliko novinara pita na španjolskom o čemu govori, Luka se ne osvrće, već u zanosu nastavlja na hrvatskom:

– Najbitnije je da obojica dobro igramo, da se osjećamo sjajno i da napredujemo. Do Svjetskog prvenstva još ima vremena, a do tada ćemo biti još bolji i maksimalno spremni.

U međuvremenu stižu novi izazovi. Nakon izborenog finala kupa, u kojem se nada pobjedi nad Barcelonom, već krajem mjeseca čeka ga osmina finala Lige prvaka. Njemački Schalke uvijek je neugodan.

– Dobro, do tog susreta ima vremena, usredotočen sam samo na iduću utakmicu – kaže siguran u nova tri boda protiv Sammirova Getafea.

Pa ipak, i on je svjestan da je Liga prvaka ono što želi predsjednik Florentino Pérez (66). Igračima je uoči sezone dao jasan cilj – deseti naslov najboljeg u Europi.

– Tome se svi nadamo, bit će teško, no s obzirom na to da igramo sve bolje, optimist sam – napominje Modrić.

Za Real je odigrao 85 utakmica, a odigra li sve utakmice do kraja sezone, uključujući i eventualno polufinale Lige prvaka, prestići će Davora Šukera po broju nastupa. U tom slučaju imao bi ih 107, a Šuker je odigrao 106 utakmica za kraljevski klub.

– Meni je samo važno da igram dobro, da me zaobiđu ozljede i da pobjeđujemo – ističe.

Otkad je došao u klub, osvojio je španjolski superkup pobjedom nad Barcelonom. Već 19. travnja u novom El Clásicu imat će priliku osvojiti i kup, odnosno svoj drugi trofej. To će Realu biti 39. finale. Slavio je 18 puta, a gubio 20.

– Uvijek je važno pobijediti velike rivale. I Atlético je velika momčad, a nismo mu dali igrati – odlučno će Luka.

Šuker je igrajući za Real od 1996. do 1999. osvojio tri trofeja – Ligu prvaka, španjolsko prvenstvo i Interkontinentalni kup. Modrić bi to mogao nadmašiti. Uz smijeh tek kaže.

– Ovamo sam došao osvajati naslove.

>> Ronaldo: Od Modrića uvijek mogu očekivati dobru loptu

Komentara 1

PI
pilot22
13:49 22.02.2014.

E neka ti je sretno Luka I wish you all the best ali smo igraj sa srcem za Hrvatsku kao zadnja utakmica protiv Islanda u Zagrebu onda kapa dolje !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije