Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
američki senat

Moderni Ciceron: Senator govorio 13 sati da bi spriječio glasovanje

rand paul
Reuters/PIXSELL
07.03.2013.
u 10:02

Rand Paul govorio je sve do iza ponoći, a da pri tome nijednom nije sjeo jer to prema pravilima označava kraj verbalnog izlaganja. Tijekom nepunih 13 sati govora pojeo je samo nekoliko slatkiša

Republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul spriječio je 13-satnim govorom da američki Senat glasuje o izboru novog direktora CIA-e Johna Brennana, bivšeg savjetnika predsjednika Baracka Obame koji podržava program bespilotnih letjelica.

Iskoristivši pravo na opstrukciju, Paul se za riječ javio malo prije podneva. LA Times piše da je govorio sve do iza ponoći, a da pri tome ni jednom nije sjeo jer to prema pravilima označava kraj verbalnog izlaganja. Tijekom nepunih 13 sati govora, Paul je pojeo samo nekoliko slatkiša, dovoljno da bi mogao držati koncentraciju na nivou.

Za govornicom su mu se nakratko pridružili i senatori Mike Lee iz Utaha te Ted Cruz iz Teksasa, a podržalo ga je i 12 senatora iz svojih zastupničkih klupa. Mogao je i odgovarati na pitanja kolega, što mu je također pomoglo.

Skrećući pozornost na program bespilotnih letjelica koje ubijaju i američke građane, Paul je protestirao zbog ovlaštenja koja su dana predsjedniku SAD-a, između ostalog i onog da samostalno donosi odluke o nečijoj krivnji i krivce kažnjava smrću. U jednom trenutku predložio je demokratima da izglasaju rezoluciju kojom bi se ubojstva američkih građana izvršena bespilotnim letjelicama proglasila neustavnim, a on bi zauzvrat prekinuo opstrukciju. Njegov je prijedlog odbijen.

Paul je i citirao riječi državnog tužitelja koji je kazao da je upotreba bespilotnih letjelica na teritoriju SAD-a hipotetička te da do nje najvjerojatnije neće doći. No nije mogao negirati činjenicu da takvi napadi u izvanrednim situacijama ne bi bili neustavni.

Iako iznimno dug, Randov govor nije i najduži ikada održan u Senatu. Rekord drži Strom Thurmond koji je 1957. godine, da bi spriječio ukidanje segregacije na jugu države, govorio ukupno 24 sata i 18 minuta. Opstrukcija glasanja u Senatu rijetka je pojava i najčešće joj se pribjegava kada senatori ne žele izaći na glasanje kojim kandidat mora ''skupiti'' najmanje 60 ruku da bi bio izabran na funkciju.

>>Ben Affleck se predomislio, ipak se ne želi kandidirati za Senat SAD-a

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
17:03 07.03.2013.

Khuen-Hedervary "Težak pet milijuna dolara." Koliko je "težak" tvoj Rotschild i company? Ron Paul i Rand Paul su dva čovjeka koje bi, da ih nema, trebalo izmisliti. Visokoobrazovani, moralni, pošteni i što je najvažnije - misle svojom glavom, a ne glavom bankara i korporatista.

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
17:03 07.03.2013.

Jedino što zamjeram Randu Paulu je podržavanje Mitta Romneya nakon što je Ron odustao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije