Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Airlander 10

Moderni cepelin: Najduža letjelica na svijetu sprema se za prvi let

Airlander 10
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
23.03.2016.
u 09:00

Airlander 10, koji je ime dobio zbog činjenice da može prevoziti teret težak deset tona, sličan nekadašnjim cepelinima, ispunjen je helijem i dugačak 92 metra, a proizvođač ističe kako je letjelica idealna za sve koji se bave prijevozom tereta, dostavom humanitarne pomoći, nadzorom iz zraka ili pak turizmom

Na prvi spomen imena cepelin većini ljudi na pamet pada povijesni Hindenburg, veliki njemački zračni brod koji je prometovao sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća i svoj posljednji let završio tragično, velikom nesrećom u kojoj je poginulo trideset šest osoba, nakon čega su cepelini izgubili popularnost i gotovo nestali s neba.

Danas, osamdeset godina kasnije, Airlander 10, najduža letjelica na svijetu, sprema se za prvi let koji bi se do kraja svibnja trebao dogoditi u Velikoj Britaniji, objavila je tvrtka Hybrid Air Vehicles. Airlander 10, koji je ime dobio zbog činjenice da može prevoziti teret težak deset tona, sličan nekadašnjim cepelinima, ispunjen je helijem i dugačak 92 metra, a proizvođač ističe kako je letjelica idealna za sve koji se bave prijevozom tereta, dostavom humanitarne pomoći, nadzorom iz zraka ili pak turizmom, s obzirom na to da može prevesti 48 putnika. Trup je napravljen od karbonskih vlakana i višeslojnog platna, a pogone ga četiri turbodizelska motora od 350 konjskih snaga.

Posebno je zanimljivo da Airlanderu 10, prema navodima Hybrid Air Vehiclesa, nije potrebna pista, već navodno može poletjeti i sletjeti i na neasfaltiranu površinu, led ili vodu pa zato može biti pogodan za humanitarne misije ili dugotrajan nadzor morske granice. Idućih nekoliko tjedana provodit će se testiranja na tlu, nakon čega slijedi prvi let, a prije nego što se Airlander predstavi potencijalnim kupcima obavit će se oko 200 sati pokusnih letova. Tvrtka do 2018. planira proizvesti 12 takvih letjelica.

>> Odbjegli američki vojni cepelin izazvao kaos u Pennsylvaniji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije