Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNE VIJESTI

Djelotvornost od 94,1%: Moderna zatražila odobrenje od Europske agencije za lijekove

FILE PHOTO: Vials and medical syringe are seen in front of Moderna logo in this illustration
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
30.11.2020.
u 15:22

U priopćenju stoji kako je primarna analiza učinkovitosti obuhvatila je 196 sudionika s potvrđenim slučajevima COVID-19, od kojih je 30 slučajeva bilo ozbiljno

Američka biotehnološka kompanija Moderna koja ima jedan od najozbiljnijih kandidata za cjepivo protiv bolesti COVID-19 objavila je priopćenje u kojem objavljuje najnovije rezultate kliničkog ispitivanja Faze 3 te obavještava kako je danas podnijela zahtjev za odobrenje kod Europske agencije za lijekove.

U priopćenju stoji kako je primarna analiza učinkovitosti obuhvatila je 196 sudionika s potvrđenim slučajevima COVID-19, od kojih je 30 slučajeva bilo ozbiljno. Djelotvornost cjepiva protiv COVID-19 iznosila je 94,1 posto (primijećeno je 185 slučajeva COVID-19 u placebo skupini u odnosu na 11 slučajeva zabilježenih u skupini s mRNA-1273). Djelotvornost cjepiva protiv ozbiljnih slučajeva COVID-19 bila je 100 posto.

Dalje stoji kako je djelotvornost bila dosljedna u odnosu na dob, rasu i etničku pripadnost, kao i spolnu demografiju (196 slučajeva COVID-19 uključivalo je 33 starije odrasle osobe (starije od 65 godina) i 42 sudionika koji su identificirani kao pripadnici različitih zajednica).

VIDEO: Pitali smo građane Hrvatske podržavaju li nove epidemiološke mjere

 

Cjepivo mRNA-1273 se i dalje općenito dobro podnosi; do danas nisu utvrđene ozbiljne zabrinutosti oko zdravlja i sigurnosti sudionika testiranja. Moderna danas planira zatražiti odobrenje za hitnu uporabu (EUA) od američke FDA. Sljedeći je korak sastanak Savjetodavnog odbora za cjepiva i srodne biološke proizvode (VRBPAC) kako bi se pregledao paket podataka o sigurnosti i djelotvornosti mRNA-1273, što se, prema informacijama iz FDA, očekuje 17. prosinca 2020.

Moderna danas planira podnijeti zahtjev za uvjetno odobrenje za stavljanje cjepiva na tržište Europskoj agenciji za lijekove (EMA). Kompanija Moderna od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) namjerava zatražiti pretkvalifikaciju (PQ) i / ili stavljanje na popis za uporabu u hitnim situacijama (Emergency Use Listing - EUL) Moderna će podatke iz studije 3 COVE poslati na recenziranu publikaciju.

- Ova pozitivna primarna analiza potvrđuje sposobnost našeg cjepiva da spriječi bolest COVID-19 s djelotvornošću od 94,1% i, što je najvažnije, sposobnost prevencije teške bolesti COVID-19. Vjerujemo da će naše cjepivo pružiti nov i snažan alat koji može promijeniti tijek ove pandemije i pomoći u prevenciji teških bolesti, hospitalizacija i smrti, rekao je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel.

Ključne riječi

Komentara 32

HO
hosko
14:08 30.11.2020.

"Ovo je zapanjujuće", rekao je za CNN dr. Paul Offit, član nadzornog odbora za cjepiva Agencije za lijekove Sjedinjenih Američkih Država. "Ovo su čudesni podaci." Znači informacija od fake newsa CNN-a i koruptivnog FDA, licenciranih trovača, i njihovog birokrate. Ja bih se zamislio.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
14:32 30.11.2020.

Civilizirani svijet još čeka na lijek protiv raka, AIDS-a ili obične prehlade. Desetljećima. A za Coronu već za 9 mjeseci imamo obavljeno istraživanje, formulu, uspješno testiranje i proizvodnju cjepiva. No comment.

TA
Tajg
14:01 30.11.2020.

Ka se sjetim kokte, to je bio napitak. Ali nažalost naše društvo prisiljeno strahom,propagandom,budućom nezapošljenosti ,totalirizam upoznaće ucjenijuće nove svakodišnje napitke u obliku vakcina.Težimo mutiranom društvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije