Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gorenjska banka

Moćni slovenski biznismen blokira srpski kapital?

Miodrag Kostić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
31.01.2018.
u 18:32

Na sastanku dioničara Sava holdinga, većinskog vlasnika Gorenjske banke, odobrena je prodaja 55-postotnog udjela Gorenjske banke srpskom poduzetniku Miodragu Kostiću i njegovoj AIK banci uz suspenzivni uvjet da imaju dovoljno novaca za navedenu akciju

Velika prašina digla se u Srbiji i Sloveniji oko preuzimanja Gorenjske banke. Na sastanku dioničara Sava holdinga, većinskog vlasnika Gorenjske banke, održanom u utorak, odobrena je prodaja 55-postotnog udjela Gorenjske banke srpskom poduzetniku Miodragu Kostiću (na fotografiji) i njegovoj AIK banci uz suspenzivni uvjet da imaju dovoljno novaca za navedenu akciju. Upravni je odbor tako odobrio konačni prijedlog prodajnog ugovora po cijeni od 289 eura za dionicu, što iznosi 80 milijuna eura.

Rok je postavljen na 45 dana, a ova odluka nakon što je Srpska narodna banka, regulatorno tijelo u postupku preuzimanja, povuklo odobrenje za akciju i to uz obrazloženje o nepravilnostima u preuzimanju. Kako neslužbeno doznaju slovenske Finance sporno im je 60 milijuna eura zajma neophodnog za financiranje tvrtke Energoprojekt koju je financirao Kostić. Energoprojekt zbog prevelike zaduženosti ne stoji najbolje, a druge ga banke u Srbiji više ne žele kreditirati.

No s druge strane, beogradski Kurir piše kako je iza svih problema Borut Jamnik, moćni čovjek slovenske gospodarstva, koji pak svim silama pokušava spriječiti AIK banku da preuzme Gorenjsku banku kako bi sačuvao svoje unosne poslove. Nadalje pišu kako se akcija slovenskih mešetara odvija preko Telekoma Slovenije, koji ima 1,7 posto dionica s glasačkim pravom u Gorenjskoj banci i koji je jedan od glavnih konkurenta AIK banci u bitki za prevlast nad Gorenjskom bankom.

Kostićeva AIK banka ušla je u vlasničku strukturu Gorenjske banke u siječnju prošle godine dokapitalizacijom od 12,3 milijuna eura. Time je AIK banka postala drugi najveći dioničar u Gorenjskoj banci sa udjelom od skoro 14 posto dionica, a kasnije je jačala svoju poziciju i stigla do 20,99 posto vlasničkog udjela, ali i 40 posto glasačkih prava.

Izvor Kurira objašnjava da "Jamnik i njegova hobotnica kontroliraju slovensko gospodarstvo pa im je Kostićeva namjera da preuzme Gorenjsku banku trn u oku".

– Jamnik zato sada pokušava progurati i postaviti svog čovjeka od povjerenja i sadašnjeg člana Uprave Telekoma Slovenije Aleša Aberšeka za predsjednika Gorenjske banke - citira Kurir svoj izvor te navode da se akcija ocrnjivanja Kostića provodi i preko medija.
Mediji prenose i da slovenska tajna služba Sova duže vrijeme motri Kostića čim dođe u Sloveniju. U nekoliko navrata su ga čak i zaustavljali i ispitivali o razlozima boravka u Sloveniji. Upućeni smatraju da se takav čin može smatrati zastrašivanjem, pa čak i diskriminatorskim prema stranim biznismenima, piše Kurir.

Agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Standard & Poor's dodijelila je kompaniji Miodraga Kostića kreditni rejting BB-. Kostićeva kompanija je prva srpska firma koja je na ovaj način dobila ocjenu kreditnog rejtinga, budući da ga zasad ima samo država Srbija, dodaje taj beogradski list.

Komentara 22

AN
androandro
19:39 31.01.2018.

Opet besmislice. Dozvolu je povukla Srpska narodna banka, kako se navodi u pocetku. Sta sa njom ima tamo neki Jamnik? Da nime nozda Todoric u pitanju? Ima Hrvatska dosta svoga govna. Ne treba komentarisati susjedne zemlje. Prvo nek se rijesi Agrokor pa onda gledajmo okolo.

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
20:01 31.01.2018.

Kostić je bio dobar dok je samo dokapitalizirao Sava holding s 13,3 mil eura a sad kad bi želio postat i većinski vlasnik zlovenci to sprečavaju mimo svih EU demokratskih načela.. ..Kostiću, Kostiću, da bi preveslao janeze moraš bit puuunono veći lopov od janeza a to je gotovo nemoguća misija !"

KI
Kimo
20:02 31.01.2018.

srbi su uvijek dobrodošli u sloveniji, nemamo nista protiv njega da preuzime gorenjsko banko jer znamo da če investirati(nov aerodrom portorož, novi hoteli). pa nisu srbi hrvati njim čak možeš vjerovati, on če ti kazati u faco sve a sa hrvatima znamo svi kako je :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije