Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drama u slovačkoj

Moćna eurozona u nemilosti jedne male slovačke stranke

Slovačka
Reuters/Pixsell
12.10.2011.
u 22:00

Ponavljat ćemo glasovanje sve dok prijedlog ne prođe, poručuju Slovaci, iako im teško pada što moraju spašavati Grčku ili Italiju

Moćna eurozona i čitava globalna ekonomija našle su se predane na milost i nemilost jedne manjinske stranke vladajuće koalicije u jednoj od najmanjih i najsiromašnijih zemalja eurozone - Slovačkoj.

Burze potonule

Već sama ta vijest, tako ogoljena, izazivala je jučer diljem Europe strahove i sumnje da politička unija, u kojoj se sve odluke moraju donijeti jednoglasno, uopće ne može riješiti tako kaotičnu krizu. Nakon što je novi Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) pao na posljednjoj stubi - 16 zemalja ga je ratificiralo, ali posljednja ga je srušila u preksinoćnjem glasovanju u slovačkom parlamentu - burze su potonule, ali ipak to nije bio sudnji dan za euro jer su Slovaci najavili da će ponovo o EFSF-u glasovati već preksutra. Ponavljat ćemo glasovanje sve dok prijedlog ne prođe, poručivali su danas. Slovačka je Vlada pala zajedno s EFSF-om i sada je oporbena stranka spremna podržati taj europski fond. Da bi zaživio, fond treba biti ratificiran u svih 17 zemalja eurozone, a u Slovačkoj je pao jer Slovaci teško pristaju na ideju da daju svojih 7,7 milijardi eura za spas Grčke, Italije ili Španjolske, koje su sve puno bogatije od Slovačke. Svi su se pitali što nakon slovačkoga “ne”. Gotovo je sigurno da će se “ne” ipak pretvoriti u “da”. Predsjednik Europske komisije Barroso i šef Europskog vijeća Van Rompuy u zajedničkoj su izjavi pozvali slovačke parlamentarce da što prije ratificiraju EFSF. – Radi se o prosperitetu svih nas. Pozivamo sve stranke u slovačkom parlamentu da se uzdignu iznad kratkoročne politike.

Drugi pokušaj

Šef slovačke stranke, manjinske u vladajućoj koaliciji, koja je odbila podržati EFSF imao je bitno drukčiji pogled na stvar: – Radije ću biti izgnanik u Bruxellesu nego da se moram stidjeti pred svojom djecom koja će biti u većem dugu podržim li ovaj fond - rekao je Richard Sulik. Slovački parlament ipak će, čini se, podržati EFSF iz drugog pokušaja, ali mnogi analitičari upozoravaju da drama u Slovačkoj dokazuje kako postoje velika politička ograničenja koja umanjuju šanse EU da spriječi širenje zaraze financijske krize. Već sada se čini da novi EFSF neće biti dovoljan da zaustavi paniku u studenome, kad konačno zaživi.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
22:30 12.10.2011.

Zemlja u kojoj političari imaju muda i štite interese svoje zemlje. Za razliku od naših koji bi u guzicu poljubili svakog drugorazrednog eu birokrata.

OB
-obrisani-
22:44 12.10.2011.

istii za volju meni je ova odluka Slovaka sasvim normalna, koji će K davati milijarde € grčkim hohštaplerima koji imaju visoki standard za koji svu drugi po EU rade, trebali su te plesače sirtakija ostaviti na Drahni pa neg se srmoglave u .......kam več, moram i nove antibiotike uzvlačit jer se admin nekak naljutil radi cuckih po Zagrebu i još jedan nick mi je v reštu. Admine naj se šalit, moral bum na tetraciklinsku skupinu preči :))

DR
drug
00:11 13.10.2011.

Moćna Euro zona koja grca u dugovima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije