Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Miklenić:

'Mnogi se zarobljenosti iz komunizma nisu oslobodili ni nakon 25 godina'

Ivan Miklenić
Duško Jaramaz/Pixsell
30.10.2014.
u 08:02

- Unutarnje oslobođenje pojedinaca preduvjet je oslobođenja kulture, gospodarstva, politike i cjelokupnoga života u Hrvatskoj - zaključuje Miklenić kolumnu u Glasu koncila.

- Revolucionarna komunistička vlast od godine 1945. pokopala je, doslovno i preneseno, brojne hrvatske intelektualce katolike i njihova djela da bi oslobodila kulturni i javni prostor za svoje protagoniste i svoju ideologiju, a mlade naraštaje odgajala i obrazovala u uvjerenju da u hrvatskoj kulturi osim podobnih i toleriranih autora i njihovih djela drugih i nije bilo - piše u najnovijoj kolumni u Glasu koncila urednik lista Ivan Miklenić u osvrtu na znanstveni skup koji se prošlog vikenda održao u Križevcima na temu "Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća - prošlost i sadašnjost".

- Nažalost hrvatske institucije, u vrijeme kad je, nakon pada komunizma i demokratskih promjena u Hrvatskoj, vladalo oslobađajuće ozračje, uglavnom taj problem nisu ni prepoznale ni na njega adekvatno pokušale odgovoriti, a nakon 2000. godine više gotovo nisu ni bile u mogućnosti išta poduzeti jer su izravno ili neizravno kontrolu nad njima nerijetko preuzeli kadrovi kontinuiteta poratnoga razdoblja - dodaje Miklenić. Naglašava da je na skupu istaknuto da je dio hrvatskih književnika, nakon dolaska komunističke vlasti, bio prisiljen "nestati s javne scene bilo odlaskom u inozemstvo bilo povlačenjem u šutnju anonimnosti, odnosno tiho umiranje u siromaštvu".

Autocenzura u komunizmu

Na skupu se pričalo i o zabranjivanju ranije objavljenih knjiga kršćanske tematike, i to izravnom policijskom represijom, ali i nametnutom autocenzurom zbog koje su knjižničari skrivali knjige tako da ih nitko nije mogao čitati. - Taj primjer autocenzure zorno pokazuje kako su brojni prosječni hrvatski građani u komunizmu bili smišljeno zastrašeni i postali iznutra zarobljeni do te mjere da se mnogi te zarobljenosti nisu oslobodili ni danas, gotovo 25 godina od formalnoga pada komunizma - piše Miklenić i dodaje da su knjige kršćanske tematike i danas u mnogim knjižnicama marginalizirane.

- Budući da danas u Hrvatskoj ipak nije moguća represija takvoga intenziteta kao u komunizmu, nužno je da se građani, pa i građani vjernici, sami odluče osloboditi svih oblika unutarnjih zarobljavanja - piše Miklenić i dodaje da nitko nikada nikome nije darovao slobodu, već ju je potrebno izboriti. - Unutarnje oslobođenje pojedinaca preduvjet je oslobođenja kulture, gospodarstva, politike i cjelokupnoga života u Hrvatskoj - zaključuje Miklenić kolumnu u Glasu koncila.

Cijelu kolumnu pročitajte OVDJE

>>Ivan Miklenić: Raste jaz između političara i građana

>>'Nedopustivo je da oni koji plaču za bivšom državnom tvorevinom kreiraju politiku'

Komentara 57

JO
jozomali
08:24 30.10.2014.

jesmo li zaboravili?....po raspadu ckskh glavnina je prešla u hdz tek manji dio je dispergiran po nekim drugim lijevim strankama....

AA
aabbcc
08:41 30.10.2014.

Komunizam je samo ideologija i sa padom morala koji danas imate ne moze se graditi Komunizam, jer puno Lopova, Kradeza... i zato imate Kapitalizam pa uzivajte u njemu.

YA
yan
08:17 30.10.2014.

Možda , no Crkva i Miklenić se nisu oslobodili stoljetne navade pohlepe , grabeži i luksuznog i razvratnog života , što je sad tu bolje .........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije