Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjesta ni za lijek

Mnogi ni ne dožive krevet, “lista čekanja” duplo veća od kapaciteta

becvardi
05.04.2010.
u 14:10

Od tih 600 koji su na popisu neki, nažalost, neće doživjeti smještaj u Dom, ali mi smo tu nemoćni. Puni smo u svakom trenutku, na mjesto se čeka i do sedam godina – kaže Dragomir Lončarević, ravnatelj Doma.

Da joj zazvoni telefon i iz Doma za starije i nemoćne osobe jave joj kako je dobila smještaj, 73-ogodišnja Osječanka čekala je tri godine. Na listu čekanja za krevet svoje je ime upisala još dok je bila zdrava, no u međuvremenu je imala moždani udar, slomila kuk i više se nije mogla brinuti za sebe.

 

Gužve će biti još veće

 

- Smjestili smo ju u jedan privatni dom, koji smo pune dvije godine plaćali 4000 kuna mjesečno, dvostruko skuplje nego što stoji ovaj na županijskim jaslama. Uselila je u Dom prije mjesec dana, ali u dvokrevetnu sobu, još uvijek čeka jednokrevetnu – priča obitelj ove umirovljenice.

 

Lista čekanja nikada nije bila veća. “Pred vratima” ove ustanove trenutno je više od 600 osoba, što znači da se za svaki krevet, od ukupno njih 350, “bore” dvije osobe. Neki umru čekajući preseljenje u Drinsku 10.

 

- Od tih 600 koji su na popisu neki, nažalost, neće doživjeti smještaj u Dom, ali mi smo tu nemoćni. Puni smo u svakom trenutku, na mjesto se čeka i do sedam godina – kaže Dragomir Lončarević, ravnatelj Doma.

 

”Gužva” će, kaže Lončarević, biti još i veća jer je društvo sve starije, i sve više je teže bolesnih osoba, obitelji o njima ne mogu brinuti pa je Dom jedino rješenje.

 

Stanari sve stariji

 

- Većina stanara Doma do 2008. bila je u dobi od 60 do 80 godina, a sada prevladavaju osobe s 80 do 100 godina, što je velik pomak i nikada ranije to nije zabilježeno – ističe Lončarević.

 

Za nove se korisnike lani oslobodilo 60 mjesta, uglavnom zbog smrti, dok je raniji godišnji prosjek bio 70 odlazaka iz Doma. Mjesta ima u privatnim domovima, ali su oni, kaže Lončarević, skuplji i dislocirani pa to obiteljima predstavlja problem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije