Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAUME NAKON LIJEČENJA

Mnogi koji prebole teški oblik koronavirusa razviju PTSP, splitski psihijatar pojasnio zašto

Zagreb: Od danas je obavezno nošenje maski u trgovinama
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
29.07.2020.
u 23:08

- Očekivano je da će osobe koje su prošle traumatično liječenje kao što je respirator imati strah, a taj strah izaziva brze promjene u tijelu bolesnika koje ga pripremaju na obranu od opasnosti ili njezino izbjegavanje. Zato ovakve osobe (koje pate od PTSP-ja) osjećaju napetost i strah čak i kada više nisu u opasnosti - pojašnjava dr. Uglešić

Mnoge osobe koje prebole teži ili teški oblik koronavirusa, nakon što pobijede bolest razviju jedan oblik posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), otkrila je hrvatska znanstvenica Ksenija Yeeles, koja živi u Oxfordu i radi na tamošnjem sveučilištu, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju. O samim razlozima zašto je to tako i da li se takve osobe ikada vrate u "normalu" Yeeles nije mogla pričati, jer kako kaže, taj segment posla ne spada u njezinu kompetenciju. No zato odgovore na ta pitanja ima doc. dr. sc. Boran Uglešić, poznati splitski psihijatar s Klinike za psihijatriju KBC-a Split i pročelnika Zavoda za biologijsku psihijatriju i intenzivnu skrb.

- Kod nas u Hrvatskoj PTSP se povezuje s ratnim zbivanjima iz Domovinskog rata, međutim PTSP se može javiti kod bilo kojeg traumatskog iskustva (liječenje, prometna nesreća, silovanje...), jer mi u stvari govorimo o odgovoru na stresni događaj ili situaciju koja je izuzetno ugrožavajuća ili pak katastrofalne prirode - kaže dr. Uglešić dodajući da se upravo iz toga razloga može očekivati i da osobe koje su preživjele teški oblik COVID-a 19 razviju neki oblik PTSP-ija.

>> Capak najavio mjere za povrtak u škole

- Očekivano je da će osobe koje su prošle traumatično liječenje kao što je respirator imati strah, a taj strah izaziva brze promjene u tijelu bolesnika koje ga pripremaju na obranu od opasnosti ili njezino izbjegavanje. Zato ovakve osobe (koje pate od PTSP-ja) osjećaju napetost i strah čak i kada više nisu u opasnosti - pojašnjava dr. Uglešić.

Pacijent koji je preživio koronavirus i bio životno ugrožen može "vraćati" sve one slike koje su mu ostale u podsvijesti tijekom teškog liječenja i oporavka.

- Naravno, tu zasigurno treba uključiti i noćne more, zastrašujuće misli..., a vrlo je bitno naglasiti da okidači simptoma mogu biti bilo koje situacije koje podsjećaju na traumatični događaj. Tako u tu skupinu "okidača" možemo uključiti i mogući drugi val koronavirusa. Naime, osobe koje su u prvom valu imale teških zdravstvenih problema s koronavirusom i jedva su ostale žive, razvijaju strah od mogućeg drugog vala, jer se pribojavaju da će se ponovno podsjetiti na proživljena traumatična iskustva koja su proživljavale prilikom prvog liječenja - govori dr. Uglešić.

Dodaje da ako ti simptomi nestanu nakon nekoliko tjedana, onda se može govoriti o akutnoj reakciji na stres, ali kada simpromi potraju nekoliko tjedana i postanu trajni problem, onda u pitanju može biti PTSP

- Kod većine ljudi ti će simptomi proći za neko kraće vrijeme, no ipak će neki od njih razviti "pravi" PTSP - zaključuje dr. Uglešić.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
08:13 30.07.2020.

Kada pročitaš kaj novine pišu o toj gripi, onda moraš poluditi ak sie je imal! A za to je kriva sprega politike i medija potpomognuta pojedincima iz medicinske struke koji se na taj način žele isprofilirati.

Avatar PRLJAVI HARRY
PRLJAVI HARRY
01:31 30.07.2020.

Ja ću dobiti PTSP od vaših glupih članaka 🙄

SE
sedwddcdde
00:53 30.07.2020.

ide li i mirovina uz ptsp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije