Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

MMF: Slijedi najgora ekonomska kriza nakon Velike depresije

Najpogođenije će biti zemlje u razvoju i brzorastuća tržišta, dodala je, i oni će trebati stotine millijardi dolara strane pomoći
09. travnja 2020. u 22:16 35 komentara 13203 prikaza
Ilustracija
Foto: Duško Marušić/Pixsell

Pandemija koronavirusa pretvorit će ovogodišnji ekonomski rast u negativan, rekla je u četvrtak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, upozorivši da se svijet suočava s najgorom ekonomskom krizom od Velike depresije 30-tih godina prošlog stoljeća.

Zdravko Marić Kriza zbog korone Prihvaćen paket: Ovim mjerama Vlada namjerava pomoći gospodarstvu

Pandemija će imati "najgore ekonomske posljedice od Velike depresije" 1929., rekla je Georgieva koja je svoju procjenu dala uoči proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke. Najpogođenije će biti zemlje u razvoju i brzorastuća tržišta, dodala je, i oni će trebati stotine millijardi dolara strane pomoći.

"Prije samo tri mjeseca, očekivali smo rast prihoda po glavi stanovnika u 160 naših zemalja članica u 2020", rekla je.

VIDEO Josip Tica o gospodarskim mjerama Vlade

"Sada su se stvari okrenule naopako: očekujemo pad prihoda ove godine po glavi stanovnika u preko 170 zemalja", dodala je.

Georgieva je dodala da očekuje djelomični oporavak sljedeće godine, ako se pandemija ublaži u drugoj polovici ove godine. Ali je upozorila i da se situacija može i pogoršati.

Karantene koje su nametnule brojne vlade natjerale su kompanije na zatvaranje i otpuštanje ljudi. Ranije ovaj tjedan, UN-ova studija pokazala je da se 81 posto od svjetske radne snage, njih 3,3 milijarde, zbog epidemije suočilo s djelomičnim ili potpunim zatvaranjem radnog mjesta.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • uhljeb u holdingu:

    Hoćete li napokon sada revidirati i ukinuti kupljene mirovine i vojne i invalidske civilne jer neće biti novca niti za ove istinite pravedno zarađene.

  • Platipus:

    Nismo još ni iz prošle izašli kako spada.

  • than:

    Zato mi imamo zlatnu koku zvanu - turizam, na koju smo bacili sve karte. Ima da padnemo sa stilom. Dovoljno je da npr. Njemačka zadrži odluku o 14dnevnoj karanteni/samoizolaciji nakon povratka iz inozemstva i cvrc, malo tko će napuštati Njemačku. ... prikaži još! A i za bogatije države trebati će barem dvije, tri godine da se novac opet počne obrtati.