Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

MMF odobrio zajam Ukrajini i Islandu, u pregovorima i Srbija

sv-mmf-txt.jpg
import
27.10.2008.
u 07:29

Međunarodni monetarni fond (MMF) u nedjelju navečer objavio je da je postigao sporazum s Ukrajinom o zajmu od 16,5 milijarda dolara, namijenjenih paketu mjera za jačanje financijskog sustava te istočnoeuropske zemlje pogođene globalnom financijskom krizom.

Zajam s dvogodišnjim počekom još treba odobriti Uprava i Izvršni odbor MMF-a, a nakon toga ga treba prihvatiti i parlamentu u Kijevu.

Ukrajina će, prema sporazumu, morati uravnotežiti proračun i početi rješavati deficit vanjskotrgovinske bilance, priopćila je nacionalna središnja banka.

Direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn ocijenio je da je Ukrajina "razvila sveobuhvatni paket političkih mjera koji treba pomoći da zemlja ispuni potrebe bilance plaćanja, stvorene kolapsom cijena čelika, globalnim financijskim poremećajima i srodnim teškoćama ukrajinskoga financijskog sustava".

Priopćenje je uslijedilo nakon što je MMF u petak odobrio zajam od 2,1 milijardu dolara Islandu, potvrđujući da se ta svjetska financijska institucija, godinama u sjeni zbog prebacivanje država na povoljnije uvjete kreditiranja kod privatnih banaka, sada vraća kao vodeća za pružanje pomoći zemljama oslabljenim udarima financijske krize.

Među zemljama koje su, pored Islanda i Ukrajine, zatražile pomoć MMF-a za svoje financijske sustave su Bjelorusija, Srbija i Pakistan, navode američki mediji.

MMF, koji ima 185 država članica, također priprema program kreditiranja gospodarstava s kojima se, po analizama Fonda, dobro upravlja, ali trenutačno imaju problema s likvidnošću.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije