Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆE OZBILJNE POSLJEDICE

MMF o BiH: Dodikov separatizam ugrožava gospodarstvo i financije

Sarajevo: Konferencija za medije Milorada Dodika u Administrativnom centru Vlade RS-a
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
08.11.2021.
u 10:53

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je kako će set zakona o povlačenju RS iz niza institucija BiH sadržavati i onaj kojim će taj entitet prestati priznavati ovlasti Uprave za neizravno oporezivanje te će sam prikupljati PDV i carine.

Separatistička politika koju provode ili najavljuju vlasti Republike Srpske već sada je ugrozila ekonomsku i financijsku stabilnost BiH, a ne zaustave li se ti trendovi posljedice bi mogle biti krajnje ozbiljne i po državu i po entitete, upozorila je dužnosnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Rumunjka Alina Iancu, koja je preuzela dužnost voditeljice odjela za BiH u sjedištu MMF-a u Washingtonu, kazala je u intervjuu za banjolučke "Nezavisne novine" od ponedjeljka kako razvoj političkih zbivanja u toj zemlji dovodi u pitanje procjene da će ona ove godine zabilježiti rast bruto domaćeg proizvoda procijenjen na 4,5 posto.

"Političke napetosti koče makroekonomske politike i reforme, predstavljajući prijetnju po oporavak i perspektive rasta", kazala je Iancu, dodajući kako su u MMF-u posebice zabrinuti zbog potencijalnog povlačenja RS iz ključnih državnih institucija, uključujući tu Upravu za neizravno oporezivanje BiH (UNO).

Photo: Reuters/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Ta je uprava od 2004. zadužena za prikupljanje carina, trošarina i prihoda od PDV-a, koji se onda po posebnom ključu raspoređuju entitetima i distriktu Brčko.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je kako će set zakona o povlačenju RS iz niza institucija BiH sadržavati i onaj kojim će taj entitet prestati priznavati ovlasti Uprave za neizravno oporezivanje te će sam prikupljati PDV i carine.

"Naše je mišljenje da bi ekonomski troškovi povlačenja (iz UNO) bili znatni, uključujući i za RS, jer bi to dovelo da smanjenja naplate poreza, a moglo bi utjecati i na servisiranje vanjskog duga te kreditni rejting zemlje", kazala je Iancu.

Voditeljica odjela za BiH pri MMF-u kazala je kako je u ovakvim okolnostima iznimno važno održati stabilnost Središnje banke BiH, koja još nije postala Dodikovom metom kritika, iako on svojim blokiranjem odlučivanja u Predsjedništvu BiH već mjesecima onemogućava imenovanje novog guvernera.

Uz projekciju rasta BDP-a u BiH od 4,5 posto MMF je prije sadašnje političke krize predvidio kako će on u 2022. godini biti na razini od 3,2 posto, no i to će ovisiti o razvoju političkih zbivanja u zemlji, posebice jer se inflacija u toj zemlji sada kreće oko tri posto.

Unatoč činjenici da inflacija u gotovo svim državama raste kao posljedica udara na gospodarstvo tijekom pandemije prouzročene koronavirusom, u MMF-u ocjenjuju da će ti pritisci do sredine naredne godine oslabiti.

"Očekujemo da će inflacija rasti i idućih mjeseci zbog povećanja cijena sirovina, troškova transporta te snažne domaće potražnje, ali će u 2021-2022. u prosjeku ostati ispod dva posto", kazala je Iancu, koja savjetuje da se u tim okolnostima ne poseže za rastom plaća jer će to samo dovesti do daljnjeg povećanja cijena.

Predlaže da se inflacijski udar premosti tako što bi se interventnim mjerama pomoglo najugroženijim kategorijama stanovništva.

VIDEO: Nova Tomaševićeva demografska mjera: Za svako rođeno dijete isplaćivat će se jednak iznos?

Ključne riječi

Komentara 8

SO
Sotona
13:39 08.11.2021.

MMF o BiH: Dodikov separatizam ugrožava gospodarstvo i financije-- od DEU ik Amerike i izaziva im propast ! i to će nekima prodati jer raja zna da sve treba vjerovati . Dodik želi d riješ sveopće neodrživo stanje kroz legalne postupke kao i svi na svjetu a to je referndum ! Građani da se izjasne što oni žele za sebe a tko ostale j,. Ali ne ne pojedini mudraci iz Zanzibara Honolulu Sjevernog dijela A,merike i Južna Koreje žele ... Znamo da su Šiptari Kosovari dobili ratom slobodu bez referenduma ! I da su to sa veseljem čak legalizirali i podržali i priznali mi među prvima jer je to međunarodno krivo ili upravo pravo ..

Avatar dobry
dobry
12:38 08.11.2021.

Jedini cilj ovog Putinovog i Vucicevog piuna je napraviti BiH odskocnom daskom ruskom imperijalizmu dalje ka zapadu!, a ciljevi ruskog imperijalizma su kompatibilni i sukladni interesima velikosrpske fasisticke politike. Samo teritorijalno djelovita BiH u NATO i EU integracijam- i problem rijesen!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije