Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mljekari: Osam mjeseci čekamo svoj novac. Kako da preživimo?

prosvjed
Duško Mirković/Pixell
03.12.2009.
u 16:43

Najviše se bune oni koji su prodavali loše mlijeko puno vode, tvrdi član uprave mljekare iz Staroga Petrova Sela Damir Majer, navodeći da su dugovi smanjeni.

POŽEGA - Tridesetak proizvođača mlijeka iz Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije, bivših i sadašnjih kooperanata Mljekare Staro Petrovo Selo, prosvjedovalo je jučer u Brodskom Drenovcu zbog neredovitog plaćanja mlijeka koje su predali toj tvrtki.

– Nekad smo dobro živjeli od proizvodnje mlijeka. U štali sam imao 16 krava, ali sam neke morao prodati da platim razne troškove. Rate za kredit i dalje stižu pa ako uskoro ne dobijem svoj novac, morat ću prodati i druge krave – očajan je Franjo Malčić.

Uzeli odvjetnike

Mljekara mu, tvrdi on, duguje 72.000 kuna. Inčici Denon iz Doljanovaca Mljekara duguje 22.000 kuna za osam mjeseci.

– Imam troje djece i kako da živim bez novca? Pokušavali smo doći do ljudi u Mljekari, no kad nazovemo, ili nisu u firmi ili se ne žele javiti – kaže.

Nikola Kolovrat je na prosvjed došao čak iz Gornje Vrbe.

– Duguju mi 28.000 kuna, angažirao sam i odvjetnika koji je dogovorio isplatu duga kroz osam rata, ali sam dobio samo jednu – požalio se Nikola.

Uprava tuži zbog klevete

Mljekara ima stoljetnu tradiciju, ali se već 15-ak godina suočava s problemima. Sada je u vlasništvu obitelji Kolić, a unazad pet mjeseci, kaže član uprave Damir Majer, dugovi kooperantima znatno su smanjeni, isplatili su im 1,6 milijuna kuna.

– Gospodin Malčić laže da mu dugujemo 72.000 kuna, riječ je o 30.000 kuna i tužit ću ga za klevetu. Nudili smo mu da potpiše ugovor o suradnji, ali je odbio jer tako izbjegava mogućnost kontrole kvalitete mlijeka. I općenito, najviše se bune oni koji su nam prije predavali loše mlijeko puno vode, a sada to više ne mogu – kaže Majer.

Dodaje da se mlijeko koje se sada predaje uglavnom redovito plaća, a stari dugovi će se isplatiti za četiri do pet godina.

Komentara 3

UK
Ugo Kajvez
20:05 04.12.2009.

tvrdi_l . Ti si sigurno radio za \"Borbu\" u jugi, trubiš držvavnu politiku kao i ovaj VL koji nameće svoju politiku čitateljima i želi utjecati na javno mijenje ......

TL
tvrdi_l
10:05 04.12.2009.

Treba dogovoriti model po kojem bi proizvodjaci mlijeka ucestvovali u upravljanju Mljekarom Staro Petrovo Selo zajedno sa sadasnjim vlasnikom koji im duguje novce.Tu nema nikakve veze prodaja mlijeka sa vodom (osim ako se ne moze dokazati).Mora se raditi razumno i posteno i bez podmetanja inace ce svi propasti i Mljekara i bice prodane sve krave. K tome treba napraviti ekpertizu s ciljem modernizacije mljekare jer je ista vjerojatno u tehnoloski zaostalom stanju. I kad se dobije ukupna slika onda se moze znati nakon koliko truda (ili vremena) ce krenuti nabolje. Ali cini mi se da niko nece zasukati rukave i oznojiti se i raditi a bez toga napretka nema.Strateski i s ciljem.A drugi put je u propast. Ako ne znate sami doci ce strani investitor kad HR bude jednog dana u EU ali onda ce se igrati po drugim pravilima.

TL
tvrdi_l
19:39 06.12.2009.

Istina je da je prerada, kao i proizvodnja mlijeka tehnoloski zaostala.K tome drzava ne cini potrebne korake kako bi krenula ka stabilizaciji situacije. Jos je istina da ce pristupom EU proizvodnja mlijeka biti ugrozena s konkurencijom i cijenom, a sto ce biti onda? To se moze samo pretpostaviti. Nametanje politike je jedna stvar a cinjenicno stanje je nesto drugo, gospon Kajvez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije