Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESREĆA

Mlažnjak poletio s Plesa i srušio se kod St. Moritza

bever, samedan, avion, nesreća (1)
VL
19.12.2010.
u 19:16

Zračna luka Zagreb potvrdila je za Večernji list da je privatni avion doista poletio iz Zagreba, i to u 13.40.

Dvije su osobe poginule pri drugom pokušaju slijetanja u međunarodnu zračnu luku St. Moritz/Samedan jučer oko 15 sati, objavila je policija kantona Engadin na istoku Švicarske. Dvomotorni poslovni mlažnjak tvrtke Windrose Air iz Njemačke poletio je iz Zagreba prema St. Moritzu u 13.40 sati pod oznakom QGA631, potvrdio nam je Denis Pandaković, koordinator prometa u Zračnoj luci Zagreb. Policija je objavila da su piloti imali njemačke letačke dozvole. Očevici kažu da je po ne osobito lošem vremenu pilot odustao od prvog pokušaja slijetanja. Padao je rijedak snijeg, ali vidljivost nije bila takva da se ne bi rutinski sletjelo.

Zapeo krilom

Pri drugom pokušaju slijetanja zrakoplov je pri okretu krilom zahvatio tri električna voda te je udario u trafostanicu na samo pedesetak metara od željezničkog kolodvora u mjestu Bever. Eksplodirao je i zapalio se. Spasilačke ekipe i vatrogasci, koji su ubrzo došli na mjesto nesreće, nisu mogli pomoći da putnici prežive. Neslužbeno, pilot i kopilot zrakoplova u vlasništvu njemačke tvrtke nisu bili hrvatski državljani. Od udara u električnu instalaciju došlo je do prekida opskrbe strujom u regiji. Zrakoplov je tipa Raytheon 390 Premier I, dvomotorna turblomlazna letjelica vrlo omiljena među poslovnim korisnicima. S najvećom brzinom od oko 850 km/h najbrži je mali civilni zrakoplov kojim se dopušta upravljati samome pilotu bez kopilota.

Zrakoplov za bogate

Švicarska glasila navode da je zrakoplov doletio iz Zagreba, da bi tek pokupio putnike koje je trebao prebaciti u Rim, pa se čini vjerodostojnom pretpostavka da je u nesreći stradalo samo letačko osoblje.

Zbog čega je taj avion bio u Zagrebu? Neslužbeni, ali pouzdani izvor, kaže da se tim zrakoplovom za dolaske u Hrvatsku najčešće koristi bogati izraelski biznismen Aaron Frenkel, u nas poznat kao vlasnik 310 ha zemljišta na Srđu iznad Dubrovnika gdje, uz investiciju od 6,5 milijardi kuna, želi graditi igralište za golf, luksuzne vile, butik hotele... Poznat je i kao suprug Zagrepčanke Maje Brinar, perspektivne mlade poslovne žene iz Agrokora, koja je završila u Ministarstvu gospodarstva u vrijeme ministra Goranka Fižulića kao šefica njegova kabineta, a ubrzo potom postala mu je i zamjenica.

Komentara 22

DU
Deleted user
19:23 19.12.2010.

Na tren pomislh na Sanadera, ali sam se odmah sjetio da je on vec ....

DO
doms
19:25 19.12.2010.

S ovim zrakoplovom sa slike teško bi poletjeli dalje od nekoliko stotina metara. :) Kakve samo bezvezen fotke stavljate. To je RC zrakoplov.

Avatar Idler 3
Idler 3
20:59 19.12.2010.

Pa ak je bil prazan, samo s posadom, morti se je vraćal po nove prebjege iz Švicarske za Hrvatsku...čitajte i vezane članke >:-)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije