Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh

Mladiću liječnici s Rebra, prvi put u RH, još jednom presadili srce

\'bih...mostar...10.06.2010...skb mostar, djecija kirurgija, operacija, simpozij iz djecije kirurgije i urologije foto: zoran grizelj vecernji list vlm\'
Zoran Grizelj/VLM
Autor
Sonja Hoffman
07.11.2011.
u 09:00

Mladić je imao dobre nalaze i zato smo se odlučili na operaciju, kaže dr. Biočina.

Tim liječnika s Klinike za kardiokirurgiju, u suradnji s klinikama za anesteziologiju i kardiologiju KBC-a Zagreb prije sedam dana uspješno je, prvi put u Hrvatskoj, obavio zahvat retransplantacije srca. Novo srce dobio je 26–godišnji mladić kojemu je srce prvi put transplantirano prije šest godina, a potom mu je srce ponovo počelo otkazivati. Inače, na retransplantaciju srca liječnici u svijetu se rijetko odlučuju jer su šanse za uspjeh zahvata mnogo manje nego kada je riječ o prvom presađivanju.

Lista čekanja

- S obzirom na to da je riječ o mladom čovjeku i da su svi njegovi nalazi ukazivali na to da bi ponovna transplantacija srca mogla uspjeti, nismo dugo dvojili. Stavili smo ga na hitnu listu, na kojoj je kratko vrijeme čekao srce – otkrio je prof. dr. Bojan Biočina, šef kardiokirurgije na Rebru, i dodao da je mladićevo stanje bilo toliko loše da je u vrijeme dok je čekao organ bio kandidat za ugradnju mehaničkog srca. Na sreću, operacija je prošla dobro, a mladić se oporavlja na intenzivnoj njezi.

- Više nije na respiratoru, a iako još uvijek leži, oporavak dobro teče – kaže liječnik. A na retransplantaciju srca liječnici se odlučuju u samo deset posto pacijenata kojima nakon prve transplantacije organ počne otkazivati jer je takva operacija puno složenija od prve, a šanse za akutno odbacivanje su mnogo veće.

Kratak rok trajanja

Nažalost, i transplantirano srce ima vijek trajanja, a nakon prve transplantacije pacijenti dvadeset godina prežive u samo 20 posto slučajeva, dok je preživljenje do deset godina statistički vjerojatno u 55 posto transplantiranih – pojasnio je dr. Biočina.

Takva vremenska limitiranost presatka nije toliki problem kada pacijent novo srce dobije u šezdesetim godinama, no kada je riječ o djeci ili mladim ljudima, desetogodišnje preživljenje nije ni izdaleka zadovoljavajuće.

– Organizam svakog pacijenta već nakon prve transplantacije stvara antitijela na srčani mišić, pa u pokušaju retransplantacije često dolazi do odbacivanja organa – zaključio je dr. Biočina.

Iako je mladi pacijent trenutačno dobro, ostat će dulje vrijeme pod strogim liječničkim nadzorom i pomnim praćenjem kardiologa.

Komentara 2

PA
parasa
09:58 07.11.2011.

.......Tim liječnika s Klinike za kardiokirurgiju, u suradnji s klinikama za anesteziologiju i kardiologiju KBC-a Zagreb prije sedam dana uspješno je, prvi put u Hrvatskoj, obavio z.......... aha, prije 7 dana ??? zašto nisu prije sedam dana objavili??? čekali suu dali će uspjeti !!!!!!!! znači da nije uspjelo nebi ni o tome ni pisali!!!!!!!!!!!!

LU
lutomirski
12:40 07.11.2011.

Takva operacija je uvijek rizik, pacijent je toga svjestan i mora dati svoje odobrenje, ja mislim da kirurgi rade najbolji posao za pacineta, samo nasi doktori su premalo placeni, ja misli za takav studium i praksu koja traje godinama trebali bi zaradivati najmanje troduplo plus premije itd. ako ove neznalice u Saboru zaradivaju na guzovima 20-25 tisuca Kuna i vode drzavu u propast, onda bi kirurgi trebali zaradivati puno vise !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije