Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratne bilješke

Mladićev dnevnik: Muslimane smo nudili Tuđmanu, ali on ih nije htio

tudjman
Arhiva VL
26.05.2010.
u 10:29

Mladić u svojim bilješkama tvrdi da su Tuđman i Milošević jedan drugome "nudili" muslimane, ali ih ni jedan ni drugi nisu željeli.

Haško tužiteljstvo objavilo je nove detalje iz ratnog dnevnika Ratka Mladića od kojih je najupečatljivija tvrdnja da su bosanski Srbi i Hrvati, uz pomoć tadašnjih vlasti u Beogradu i Zagrebu, surađivali i na terenu zajedno djelovali kako bi muslimane prisilili na podjelu Bosne i Hercegovine.

Mladić u svojim bilješkama tvrdi da su Tuđman i Milošević jedan drugome "nudili" muslimane, ali ih ni jedan ni drugi nisu željeli. On citira i riječi Radovana Karadžića izrečene na sastanku s Miloševićem, 8. srpnja, 1993. One glase:

- Pomoći Hrvatima da bi se muslimani prisilili na podjelu Bosne.

Mladić u bilješci dalje citira i Miloševićeve riječi:

- Muslimanima nuditi prihvatljive opcije... a na ratištu im ruinirati pozicije. Ne bih ja išao na presijecanje muslimana na dvije autonomije. Mi smo ih sve nudili Hrvatima, a Tuđman je rekao: "Uzmite ih vi".

Praljak: Hrvatski cilj je Banovina iz 1939., treba iseliti Hrvate iz Vojvodine

Ipak, Miloševićeva podrška Hrvatima bila je ograničena jer je bivši srbijanski i jugoslavenski predsjednik smatrao da rat mora što prije završiti i da ne bi trebali davati preveliku podršku Hrvatima kako se ne bi ustalili u srednjoj Bosni.

U novoobjavljenim Mladićevim bilješkama je i zapis s pregovora političkih vođa bosanskih Hrvata i Srba koji su na štetu muslimana vođeni u mađarskom Pečuhu i u Njivicama u Crnoj Gori.

Na sastanku s delegacijom Hrvatske održanim 5. listopada, 1992. u Pečuhu, Mladić je zapisao riječi generala HVO-a Slobodana Praljka, kojeg naziva "zamjenikom ministra obrane Hrvatske":

- Hrvatski cilj je Banovina iz 1939., ako to ne dobijemo, nastavljamo rat. Treba razmijeniti stanovništvo, iseliti Hrvate iz Vojvodine, rekao je Praljak na razgovorima u kojima se težilo uspostavljanju primirja između Srba i Hrvata u BiH.

Isti sugovornici sastali su se tri tjedna kasnije u Njivicama gdje je Praljak rekao kako su na dobrom putu da prisile Aliju Izetbegovića na podjelu BiH.

- Mi ćemo što logistički, što prisilom natjerati Aliju da sjedne za stol s Matom Bobanom (tadašnjim vođom Hrvata u BiH) i Karadžićem. Tuđman je već pristao na razgovor s Karadžićem, Dobricom Ćosićem i Bobanom.

Mladić detaljno opisao razmjenu oružja između Hrvata i Srba

Praljak je dodao i da Hrvatska neće odstupiti od svog interesa te da neće pretjerano zaoštravati odnose sa Srbijom. Rekao je i da je interes Hrvata da muslimani dobiju svoj kanton kako bi se imali kud odseliti.

Mladić je u bilješkama opisao i međusobne isporuke oružja između Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća obrane u BiH 1993. O tome se na Jahorini razgovaralo s tadašnjim zapovjednikom HVO-a Milivojem Petkovićem. I Praljak i Petković optuženi su pred Haškim sudom za zločine nad muslimanima, a Tužiteljstvo namjerava Mladićeve bilješke uvesti kao dokaze protiv njih.

Tužiteljstvo je do ratnih bilješki odbjeglog generala Ratka Mladića došlo nakon pretresa stana njegove supruge Bosiljke u Beogradu. Bilješke imaju oko 3500 stranica. riječ je o 18 biloježnica u kojima su detaljno opisana zbivanja u razdoblju od 1991. do 1995.

Komentara 498

OB
-obrisani-
17:17 26.05.2010.

je, kad to još herco kaže......

ST
storm
07:55 15.06.2010.

Jasno. Jedino je Milošević bio ozbiljan državnik i čovek mira koji je hteo očuvati zajedničku državu. I kada je Hrvatima bilo potrebno stanovništvo i odgovaralo proterivanje Hrvata iz Vojvodine, Miloševiću nije padalo napamet da proteruje svoje građane. Znamo da je Tuđmanu to bio prioritetni cilj. Proterati Srbe mu je bilo važnije i od same neovisnosti.

Avatar Časna seka
Časna seka
20:52 08.06.2010.

Ako ih neće, neće. Što sad. Ne bi ni ja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije