Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osobni dnevnici

Mladić: Treba kupiti Clintona, Tuđman je pustio 17 milijuna

ratko mladić
Reuters/PIXSELL
27.05.2011.
u 20:00

Dnevnički zapisi Ratka Mladića poslužit će kao dokazi za vojnu agresiju na BiH, uz videomaterijal jer 
je obožavao kamere.

Uz kompromitirajuću videoarhivu, Ratko Mladić će se na suđenju u Haagu suočiti i s vlastitim djelom, koje će mu bitno otežati svaku obranu pred sudom. Riječ je o njegovim dnevničkim zapisima koje je policija u Srbiji zaplijenila iz stana Mladićeve supruge Bosiljke 4. prosinca 2008. godine.

Nakon što je grafološkom ekspertizom utvrđeno da je riječ o Mladićevu rukopisu, njegov “dnevnik” uvršten je kao dokaz u suđenjima ostalim srbijanskim optuženicima za ratni zločin. Među ostalim, na nekoliko stotina stranica ispisanih rukom i ćiriličnim slovima, opisujući sastanak s američkim biznismenom srpskog podrijetla Brankom Tupanjcem, zapovjednik vojske RS piše kako preko američkih senatora i stranaka u SAD-u treba novcem kupiti naklonost vlasti i predsjednika Billa Clintona. Piše kako mu Tupanjac govori da Amerikanci od zaplijenjenih 200 milijuna dolara bivše Jugoslavije traže 50 milijuna da skinu sankcije. “Veliki bos (Klinton) je to odobrio”, bilježi Mladić.

“Mi u emigraciji smo doživeli neko čudo, ne možete sada dobiti ljude; nama je u početku trebalo 10 milijuna dolara, mogli smo kupiti 100 do 200 kongresmena i senatora. Tuđman je pustio u SAD 17 milijuna dolara i kupio senatore; Nama treba sada da puste 50 do 100 senatora koji treba da kažu istinu, a ne da lažu; U SAD kongresmena i senatora kupiš kao advokata i on radi za tebe. To moramo. Ovako rat možemo završiti, nismo ovo ni probali”, zapisuje Mladić u svom dnevniku. Njegove zapise haaško tužiteljstvo dijelom je uvrstilo kao dokaz na suđenju protiv šestorice dužnosnika HR-HB, koji čekaju izricanje presude. Isti spisi terete i R. Karadžića i generala Perišića i ostale..

Komentara 29

BI
Bisera
23:47 27.05.2011.

magarac

SP
spartak
20:49 27.05.2011.

A da se ministar zdravstva Srbije, umjesto da suze roni nad bolesnim zločincem, malo raspita za zdravlje srebreničkih majki? Sram ga bilo!

AA
aabbcc
20:17 27.05.2011.

. Bilo bi dobro da ovaj propjeva prvo doma pa tek onda ga poslati u Hagg. Svaka zurba moze biti pogresna a istina prikrivena i lazirana..................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije