Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Mladi u anketi priznali da previše piju alkohol i puše

Mladi
ARHIVA VL
27.02.2011.
u 10:45

H. Ištvanović iz Savjeta mladih smatra da je to zabrinjavajuće, jer mladi zapravo ne znaju što žele

Da bi doznali što muči mlade, koje su njihove potrebe te kolika je njihova društvena uključenost u lokalnoj zajednici, Savjet mladih koprivničko-križevačke županije je u suradnji s Obiteljskim centrom proveo anketu u o svih osam srednjih škola, na 755 učenika od 14 do 19 godina.

Nezadovoljni

Na upit kako provode slobodno vrijeme, čak 344 srednjoškolaca se izjasnilo da nije uključeno u nikakve aktivnosti. Najviše, 68 posto ispitanika, se bave sportom, U Đurđevcu su kao oblik zabave prepoznali KUD-ove, a njih 31 posto se druži u crkvi, dok su pak u Križevcima popularne udruge.

- No, čak 61 posto mladih nije zadovoljno sadržajima koji im se nude, a navode da im na prvom mjestu fali zabavnih sadržaja, disko, koncerti, zatim sportski, pa i besplatni tečajevi stranih jezika i besplatne instrukcije. To govori da su mladi voljni učiti, samo za to nemaju novaca - kaže Željka Koluder Vlahinja, ravnateljica Obiteljskog centra.

Hrvoje Ištvanović, predsjednik Savjeta mladih županije, pak misli da su rezultati zabrinjavajući, jer mladi navode da im nedostaju sadržaji koje već imaju u mjestu ili pak nešto žele, a ni sami ne znaju što.

Da ne znaju što žele, potvrđuje i pitanje o volonterskom radu. Tako je u volonterstvo uključeno tek pet posto učenika, iako više od 90 posto ima pozitivno mišljenje o takvom načinu rada, no ipak 46 posto njih nije uopće zainteresirano za volontiranje, a 48 posto ne zna gdje bi radili.

Zabrinjavajuća je i činjenica da 60 posto srednjoškolaca očekuje pomoć zajednice u suzbijanju ovisnosti među mladima.

Samokritični

U procjeni rizičnih ponašanja 65 posto mladih je kao problem prepoznalo pušenje, a 64 posto alkohol, oboje najviše u Đurđevcu. Droga je pak prepoznana 17 posto, najviše u Križevcima, a tu su i klađenje, agresija, homoseksualnost, seks bez zaštite.

Da odrasli trebaju pokazati više sluha za potrebe mladih misli 46 posto srednjoškolaca.

- No, ipak su i samokritični jer 57 posto mladih misle da trebaju pokazati više interesa i dobre volje - kaže Ž. K. Vlahinja.

Za Savjet mladih pak nije čulo čak 62 posto srednjoškolaca, a aktivno u njihovom radu želi sudjelovati tek osam posto ispitanika, dok 40 posto povremeno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije