Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mladi u anketi priznali da previše piju alkohol i puše

H. Ištvanović iz Savjeta mladih smatra da je to zabrinjavajuće, jer mladi zapravo ne znaju što žele
27. veljače 2011. u 10:45 0 komentara 15 prikaza
Mladi
Foto: ARHIVA VL

Da bi doznali što muči mlade, koje su njihove potrebe te kolika je njihova društvena uključenost u lokalnoj zajednici, Savjet mladih koprivničko-križevačke županije je u suradnji s Obiteljskim centrom proveo anketu u o svih osam srednjih škola, na 755 učenika od 14 do 19 godina.

Nezadovoljni

Na upit kako provode slobodno vrijeme, čak 344 srednjoškolaca se izjasnilo da nije uključeno u nikakve aktivnosti. Najviše, 68 posto ispitanika, se bave sportom, U Đurđevcu su kao oblik zabave prepoznali KUD-ove, a njih 31 posto se druži u crkvi, dok su pak u Križevcima popularne udruge.

- No, čak 61 posto mladih nije zadovoljno sadržajima koji im se nude, a navode da im na prvom mjestu fali zabavnih sadržaja, disko, koncerti, zatim sportski, pa i besplatni tečajevi stranih jezika i besplatne instrukcije. To govori da su mladi voljni učiti, samo za to nemaju novaca - kaže Željka Koluder Vlahinja, ravnateljica Obiteljskog centra.

Hrvoje Ištvanović, predsjednik Savjeta mladih županije, pak misli da su rezultati zabrinjavajući, jer mladi navode da im nedostaju sadržaji koje već imaju u mjestu ili pak nešto žele, a ni sami ne znaju što.

Da ne znaju što žele, potvrđuje i pitanje o volonterskom radu. Tako je u volonterstvo uključeno tek pet posto učenika, iako više od 90 posto ima pozitivno mišljenje o takvom načinu rada, no ipak 46 posto njih nije uopće zainteresirano za volontiranje, a 48 posto ne zna gdje bi radili.

Zabrinjavajuća je i činjenica da 60 posto srednjoškolaca očekuje pomoć zajednice u suzbijanju ovisnosti među mladima.

Samokritični

U procjeni rizičnih ponašanja 65 posto mladih je kao problem prepoznalo pušenje, a 64 posto alkohol, oboje najviše u Đurđevcu. Droga je pak prepoznana 17 posto, najviše u Križevcima, a tu su i klađenje, agresija, homoseksualnost, seks bez zaštite.

Da odrasli trebaju pokazati više sluha za potrebe mladih misli 46 posto srednjoškolaca.

- No, ipak su i samokritični jer 57 posto mladih misle da trebaju pokazati više interesa i dobre volje - kaže Ž. K. Vlahinja.

Za Savjet mladih pak nije čulo čak 62 posto srednjoškolaca, a aktivno u njihovom radu želi sudjelovati tek osam posto ispitanika, dok 40 posto povremeno.

Mladima treba sadržaja i pristup informa

Mladima treba sadržaja i pristup informacijama

Potrebno je omogućiti više sadržaja za mlade, koji se ne baziraju samo na sportskim, te osnovati centre za mlade za nove oblike rada s njima.
Treba im više informiranja i mogućnosti volontiranja te educiranja o štetnosti konzumiranja alkohola, cigareta i droga. Ujedno, stariji moraju otvoriti prostor za sudjelovanje mladih svakodnevnom životu, dok Savjeti mladih trebaju glasnije zagovarati njihova prava - zaključci su Savjeta mladih županije, koji tim povodom rade na projektu Mladost je budućnost, u kojem bi se u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima trebala održati neki sportska aktivnost, koncert i javna tribina vezana uz potrebe mladih. (kj/VLM)

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.