Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mladi su odustali od studiranja jer nemaju novca ili idu u inozemstvo

Privatna učilišta ne smiju svoju akreditaciju za rad temeljiti na predavanjima profesora sa Sveučilišta, objašnjeno je na konferenciji
17. listopada 2012. u 20:15 13 komentara 34 prikaza
'08.06.2010., Zagreb - Studenti su nasilno usli na zatvorenu sjednicu Senata na Pravnom fakultetu. Aleksa Bjelis, rektor. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'

Profesorima Sveučilišta u Zagrebu zabranjeno je predavati na privatnim učilištima da ne bi ona na račun njihovih imena dobila akreditaciju i dozvolu za rad. Senat Sveučilišta u Odluci o izvođenju nastave na drugim visokim učilištima dodao je odredbu da \"nastavnici Sveučilišta ne mogu biti nositelji i izvoditelji studijskih programa ostalih visokih učilišta\". U istoj su situaciji \"zagrebački\" profesori i u slučaju da neki program želi akreditirati neko drugo sveučilište u Hrvatskoj.

Ipak, suradnja profesora s drugim je učilištima dopuštena, a li samo ako Sveučilište, a onda i njihov fakultet, imaju ugovor s učilištem koje želi angažirati profesora. Ako Sveučilište nema ugovor, dekan fakulteta može svom podređenom pomoći tako da on, ali isključivo uz suglasnost rektora, potpiše ugovor o suradnji sa zainteresiranim učilištem.

Također, Senat je pozvao uprave svih fakulteta da prijave korupciju i neetično ponašanje profesora ako imaju bilo kakvih indicija da se to događa. Povod ovom pozivu je korupcijska afera i uhićenje profesora i studenata na Medicinskom fakultetu osumnjičenih za primanje mita.

Vodstvo Sveučilišta zadovoljno je i brojem upisanih studenata u ovoj akademskoj godini, no primijetili su da su podbacili upisi izvanrednih i stručnih studija. S obzirom na to da je bilo problema pri upisima jer su neki studenti naknadno odustajali zbog odlaska u inozemstvo ili financijskih problema, što je naglasila prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak, vjerojatno su financije razlog i manjeg broja izvanredno upisanih studenata jer se taj studij plaća. Na Zagrebačko sveučilište upisalo se 1090 izvanrednih studenata, što je 71 posto popunjene kvote, a lani je to bilo 76,5 posto. No više nego lani redovito je upisanih studenata, čemu je vjerojatno razlog besplatni studij za sve brucoše – 97 posto kvote, naspram lanjskih 94,9 posto.

INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
Sberbank
#OSTAJEM DOMA
Sberbank pokreće Pričaroliju: Poznati hrvatski glumci djeci čitaju priče na Sberbank YouTube kanalu
 • Avatar Obeliks
  Obeliks:

  Hoće li netko konačno pozabaviti se sbeučilištima koja imaju tzv.autonomiju? Namjerno ruše studente da bi iduće godine bili prisiljeni plačati, tapošljavaju beu natječaja asistente i sl. Pa gdje je Uskok da se pozabavi tom vrstom tihe korupcije, a da krene ... prikaži još! npr, od Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Koliko treba izgubljenih genereacija, koliko i?***** koji se zapošljavaju bez ikakvih kriterija? Hoće li gospodin Bajić i njegove ljenčine na lokalnoj razini ikada otvoriti oči ili će svoju djecu zapošljavati 'onako'.

 • samuraj2010:

  ISPRAVNO je da profesori sa Sveučilišta nepredaju na drugim bilo privatnim bilo drzavnim visokim skolama ili veleucilistima. Cemu dozvoljavati nelojalnu konkurenciju. Uz to nove skole se nemogu razviti sa starim profesorima.

 • kajinx:

  Kako uništiti Hrvatsku? Jednostavno, upropastiti školstvo.