Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od 17.30 pratite konferenciju "Mladi i lokalna politika: s mladima za mlade!"

Cilj panel rasprave je ukazati na mlade načelnike i gradonačelnike iz svih krajeva Hrvatske koji su u proteklom mandatu bili primjer pozitivnih promjena i odgovornosti u javnom upravljanju.
13. travnja 2021. u 10:12 2790 prikaza
Mladi i lokalna politika

Zaklada Konrad Adenauer u suradnji s Mladeži Hrvatske demokratske zajednice i Zakladom hrvatskog državnog zavjeta organizira panel raspravu o participaciji mladih u procesima političkog odlučivanja na razini općina, gradova i županija. Panel rasprava održat će se u suvremenom studiju u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama uz prenošenje putem digitalnih kanala. Cilj ove panel rasprave je aktivno sudjelovanje i uključivanje što većeg broja mladih ljudi u izborne procese na lokalnoj i regionalnoj razini. Sama rasprava će se voditi o tri glavna pitanja – zastupljenosti mladih, nadležnostima jedinica lokalne i regionalne samouprave i primjerima dobre prakse u upravljanju, kao i o percepciji mladih u lokalnoj vlasti.

Sudionici panel rasprave su državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić, predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš, voditelj ureda Hrvatske zajednice općina Mladen Puškarić, zamjenica načelnika Općine Murter Julia Ježina, gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić i načelnik Općine Dubrava i zastupnik u Hrvatskom saboru Tomislav Okroša. Raspravom će voditi i njom moderirati Tončica Čeljuska.

Glavni cilj koji se želi postići održavanjem ovog panela je poticanje što većeg broja mladih na što aktivniji politički angažman u svojim lokalnim sredinama. Organizatori žele doprinijeti razvoju svijesti da najvažnije promjene u društvu kreću upravo od mladih u lokalnim sredinama – od kvartova, preko gradova i općina, do županija. Ovom panel rapravom želi se također ukazati na one mlade načelnike i gradonačelnike iz svih krajeva Hrvatske koji su u proteklom mandatu bili primjer pozitivnih promjena i odgovornosti u javnom upravljanju. Posebno je važno naglasiti da se velika većina tih načelnika u posljednjem vremenu našla u brojnim izvanrednim situacijama – od prirodnih katastrofa do pandemije s kojom se suočava cijeli svijet.

Kroz kvalitetnu raspravu o tim temama, navođenjem pozitivnih primjera i razmjenu iskustava i problema s kojima se susreću u svom radu, vjerujemo da će se u konačnici uspjeti potaknuti još više mladih na aktivni angažman i  sudjelovanje u izbornim procesima. Moderno doba od čelnika jedinica lokalne i regionalne samouprave zahtjeva konstantno prilagođavanje novim okolnostima, fleksibilnost i otvorenost, a to upravo mogu pružiti mladi, oni mladi koji su angažirani u svojim sredinama.

Molimo vas ispunite ovu kratku anketu:

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom