Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokus

Mladi astronomi snimaju Istru iz stratosfere

višnjan
23.08.2010.
u 13:17

Škola traje do 3. rujna, a mladi znanstvenici sudjeluju i u zanimljivim znanstvenim pokusima.

Tradicionalna višnjanska škola astronomije ove je godine okupila 150 mladih talentiranih astronoma iz cijele Hrvatske. Škola traje do 3.rujna, a mladi znanstvenici sudjeluju i u zanimljivim znanstvenim pokusima. Proteklog su vikenda u sklopu škole pustili balon s pokusnom elektronikom za buduća istraživanja stratosfere. Balon je pušten iz Višnjana, pronađen je u Kršanu, 50 kilometara dalje na istoku.

U balonu je bila konzola u kojoj se nalazila elektronika u ispitivanju, među kojima i Vip auto nadzor. Vipova usluga omogućuje trenutačnu lokaciju vozila (u ovom slučaju balona) te prikuplja informacije poput smjera i brzine kretanja. Cilj pothvata bio je istražiti s kojim se problemima susreću elektronika i baterije u uvjetima ekstremno niskih temperatura i tlakova koji vladaju u tom dijelu atmosfere. Uz elektroniku je bio pričvršćen i fotoaparat pa su nastale i fotografije Istre tijekom leta iz Višnjana do Kršana, mnoge snimljene iznad oblaka.

- Ako budu povoljne vremenske prilike, potkraj mjeseca pustit ćemo dva balona, jedan balon Astronomskog društva Beskraj, a jedan AD Višnjan. Poslati nešto u statosferu gdje je temperatura oko minus 50 stupnjeva a da ti se to i vrati je uspjeh, kaže Korado Korlević te napominje da su ovakvi pokusi dragocjeni za mlade ljude koji upoznaju elektroniku, a među kojima će možda biti i zainteresiranih u budućnosti za projektiranje modula za let u svemir.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Eddie
Eddie
14:46 23.08.2010.

Valjda iz stratosfere...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije